Akcize: Obećali svašta nešto, a dobili smo kredite

Dvije godine akciza: Obećani nam autoputevi, a dobili smo kredite i pad nataliteta

Bosna i Hercegovina 01.02.2020 | 22:49
Akcize: Obećali svašta nešto, a dobili smo kredite

Prije tačno dvije godine Bosna i Hercegovina je svojim građanima uvela povećanje nameta u narodu poznatog kao "akciza" koji se ubire preko plaćanja goriva. Javnost je ubjeđivana da će prikupljena nova sredstva biti usmjerena ka gradnji autoputeva, ali u 24 mjeseca niti jedna dionica nije finansirana iz te gomile novca.

Kako smatra ekonomski analitičar Faruk Hadžić, od 1. februara 2018. godine do danas rastom akciza osigurano je dodatnih 550 miliona konvertibilnih maraka koji bi inače, u ove dvije godine, građani samostalno potrošili.

Ukupni iznos sakupljen u dvije godine, uključujući postojeće akcize i putarine, veći je od dvije milijarde KM.

"Sve ono što sam upozoravao sa kolegama, koje čine progresivni dio struke, kao i apelovao prije povećanja, ali i kasnije da će doći do rasta cijena goriva, hrane, prevoza, povećanja troškova života, a da neće doći do cestogradnje, pokazalo se tačnim. Doduše, otvoreno je nekoliko dionica, ali na YouTubeu", naveo je Hadžić.

Sve trenutne dionice u izgradnji, te one koje će uskoro početi da se grade, finansijski smo osigurali preko kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke i pojedinih manjih banaka iz arapskog svijeta.

Niti jedan metar nije finansiran od novca kojeg su građani BiH osigurali točenjem goriva.

S obzirom da su vlasti građanima obećali i "rađanje djece" ako se akcize povećaju, Hadžić navodi podatak da je 2018. godine, u mjesecima nakon poskupljenja goriva, rođeno 603 manje djece nego u 2017. godini. Takođe, navodi Hadžić, za samo prvih devet mjeseci 2019. godine rođeno je 835 djece manje u odnosu na isti period 2018. godine.

Ekonomski analitičar naglašava i činjenicu o masovnom iseljavanju građana u vrijeme kada su političari najavljivali poboljšanje stanja uprav zbog akciza.

"Nisu uložene u cestogradnju, ali jesu zato podignuti krediti, a pitanje je ko će te kredite vraćati, jer nam ljudi masovno napuštaju državu svaki dan. Da li je slučajnost ili ne, ali od 2018. godine, kada su povećane putarine (akcize), krenulo je masovno iseljavanje iz BiH. Samo u toj godini je izdato rekordnih 53.000 dozvola za naše građane u EU", napisao je Hadžić na svom Facebook profilu.

Podsjetimo se šta je zapravo stajalo u prijedlogu zakona koji je donio poskupljenje goriva:

"Stoga ne bi bilo utemeljeno da se uvećanje akciza i putarina posmatra kao udar na stanovništvo, jer cilj zbog kojeg se uvodi u potpunosti opravdava razloge uvođenja, a navedene prednosti koje izgradnja ove vrste infrastrukture nosi sa sobom ukazuju na to da je realno očekivati poboljšanje standarda stanovništva kroz nova zapošljavanja, stvaranje novih prihoda, izgradnju dodatne infrastrukture u vidu izgradnje vrtića, škola, bolnice, domova za stare i iznemogle osobe i drugo, i u krajnje očekivani rast standarda stanovništva će možda potaknuti i natalitet, što je izuzetno važno za BiH s demografske tačke gledišta".

Podsjetimo, Od 1.2.2018. godine se primjenjuju Izmjene i dopune Zakona o akcizama, kojima je uvedena posebna putarina/akciza u iznosu od 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištu BiH.

Prije izmjene zakona ovaj namet iznosio je 0,10 KM po litri.

Akcize je izglasala sadašnja trojka na vlasti SDA, SNSD i HDZ, koju su tada prozvali akcizna koalicija.

(BN/Klix)

 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Milo

01.02.2020 23:59

Nevjerovatno je da ove vladajuce mafijaske stranke godinama truju i unistavaju ovo drustvo zbog interesa uskog kruga nezasitih i da narod ide na izbore i glasa za njih?Nesto nije u redu,ili sa narodom ili se izbori kradu.

ODGOVORITE
Name

Аполо 11

02.02.2020 01:51

Зулум паше смо изабрали ,па шта смо друго могли добити.

ODGOVORITE
Name

beli

02.02.2020 04:12

upravo ono sto sam i ja mojoj majci govorio sta ce se desiti sa ovim parama a ona meni rece nista se ti nebrini vidjeces ti sta ce Dodik uradit i kakve ce puteve napraviti pa eto i sada govori slusajuci RTRS kako ce to vec krenuti .a prosle godine jos jedan jahac ovoga zauzdanog naroda u emisiji Kod MATE RTRS bio je FAHRUDIN RADONCIC i tada je rekao citiram i ja sam glasao za ovaj zakan i skupili smo preko 500 miliona km a tek ce te da vidite kakvo ce gradiliste biti BIH za dvije tri godine. pa jos jedan krjnjnalac koji sjedi na vrhu svog nebodera Avaz i pruje pk raji. ovdje se NIKAD nece nista promijeniti oni misle da su bogkvi a narodu nesmeta da i dalje za njih glasa pa eto omladino znate sta vam je raditi. nebojte se ako ste radni tamo se radi ali i zaradi i ima se kad odmoriti ja sam bio osam godina.

ODGOVORITE
Name

bijeljina

02.02.2020 06:47

stace ovi uraditi kada pola kredita sebi zastekase a vraca jadni siromasni narod

ODGOVORITE
Name

RS

02.02.2020 06:52

Uzimamo vam iz djepa a bice vam bolje,gdje su pare ako su potrosene na nesto drugo ko je odgovoran ko je potpisao ima li odgovornosti u ovoj BIH

ODGOVORITE
Name

Marko

02.02.2020 07:12

normalan čovjek nemože vjerovati da se toliko pljačka vlastiti narod i uništava vlastita država

ODGOVORITE
Name

Napred papci!

02.02.2020 07:16

Jel to ono kao u narodnoj skupstini: "Prevedeni program reformi je autentican (tvrdim to odgovorno), jedino sto fali jesu nekakve tabele, ha, ha..

ODGOVORITE
Name

Roma

02.02.2020 07:26

Kad je u pitanju pljačka naroda sve stranke se usaglase i prije predloženog nameta. U korist grđana se ne radi skoro ništa a to je ono što bi trebalo da bude prioritet a pljačku ostaviti za kraj, kad se standard života dovede do normalnog stanja.

ODGOVORITE
Name

Milan BL

02.02.2020 08:38

Pametnom je dosta ,2 milijarde prihoda od akciza za 24 mjeseca. A kada ce se ukinuti neka akciza u bosni i hercegovini. Jeli moguce da toliko se uzima od ovog naroda,a kada se tome doda jos placene putarine na registracijama,majko mila pa samo zamajavate ovaj narod .

ODGOVORITE
Name

Mrkva

02.02.2020 09:21

AAAAAAAHAHAHAHAHAHAHA samo PIŠAJ po sirotinji !!!! TAKO, TAKO, TAKOOOOO !!!! Bravo za vladajuce stranke i uhljebe!!! Malo je 15 ioi 18 feninga, sve to treba najmanje jos 1KM po litri oporezovati, ne bi se niko bunio

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

02.02.2020 09:42

Samo oporezuj maloumnike do istrebljenja! Sad će izbori biće ćevapa i fante pa maloumnici neka navale pod šatore.

Name

Dok Holidej

02.02.2020 10:03

Ja kao obični građanin sam to primjetio ovo o čemu govori gospodin Farukh Hadžić čudi me da to niko od opozicije ne pita vlast milu i bakira i čovića namjerno malim slovima, gdje su narodne pare gdje ih je banda sklonila ili pripremaju nove akcize imam predlog da uvedu akcize na zrak na ljekove su već uveli gorivo jeftinije u Austriji nego kod nas. Pa predlažem narodu kad nemogne vioše trpjeti da se organizuje da se to sa vrata skine , ako nebi išli na izbore oni imaju svoje listiće i naše pare da kupe papke .

Name

Sredstvo

02.02.2020 10:00

Za papke, od CIKA pa do lokala. Gradjani finansiraju mafijaske papke, koji ce im osigurati pljacku.

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

02.02.2020 10:49

Bagra, parama od akciza kupuju izbore i koriste novac za ličnu korist, a dižu kredite za puteve.

ODGOVORITE
Name

Trtmrt

02.02.2020 11:44

Kad zivite u nazi—drzavi i ne bunite se kako treba Zivjela EU i sloboda

ODGOVORITE