Грмуша: Потребне хитне промјене у политичком систему

Генерални секретар ПДП-а Милко Грмуша данас је изјавио да посљедња дешавања на политичкој сцени Републике Српске дефинитивно јесу јасан знак да су неопходне хитне промјене у политичком систему земље.

Република Српска 01.02.2020 | 13:25
Грмуша: Потребне хитне промјене у политичком систему

„Прво, потребно је промијенити Изборни закон, увести скенирање бирачких листића и онемогућити изборне махинације. Потом, потребно је увести и институт ванредних избора, јер је тај институт најважније средство онемогућавања политичких блокада.

Такође, морамо погледати и истини у очи и прихватити коначно чињеницу да Република Српска данас више није иста земља као 1996. године, да у њој живи много мање људи, те да постоје бројне мале општине које служе само да би се из њихових буџета и дознака владе финансирале локалне администрације.

Због тога је неопходно смањити број општина у Републици Српској на рационалан број, јер овако више не иде, будући да произилази да људи постоје због администрације, а не администрација због људи“, изјавио је Грмуша.

Он је додао и да је неспорна истина да Република Српска заслужује јаснију политичку и вриједносну алтернативу владајућем блоку.

„То је лакше причати, него урадити. Дубоко вјерујем да Република Српска треба и заслужује снажан политички блок десног центра, који би афирмисао политичаре на свим нивоима који би долазили у значајној мјери из приватног сектора и који не би живјели од политике и јавних функција.

Немогуће је другачије водити политику од владајућих странака ако је једини начин остваривања егзистенције и личне афирмације везан за јавне буџете. Због тога сматрам да кључно питање за опозицију у Републици Српској данас није која зла у владајућој коалицији су мања, него колико добрих људи који су стручни и остварени мимо политике нисмо привукли да они својим квалитетима, талентима и радом створе боље друштво.

Јер, очигледно је да сами не можемо“, навео је Грмуша. 

Према његовим ријечима, важно је да у стварању снажнијег политичког блока десног центра кључне тачке буду ограничење мандата на свим нивоима и на свим функцијама, смањење плата и накнада свим функционерима, те, посебно, реформе које ће смањити утицај извршних власти у области економије, правосуђа и свих других области које нису искључива надлежност државе. 

„То је једини начин да политика престане да буде третирана као бизнис, а да бизнис постане независан од политике. То је једини начин да нашу политику обогатимо новим људима, односно да имамо сукобе другачијих мишљења, а не персоналне конфликте. Радујем се што у ПДП-у препознајемо важност ових ствари и што ћемо кроз конкретне организационе процесе и правила кандидовања и да их све више реализујемо“, закључио је Грмуша. 

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

БЛ

01.02.2020 15:05

Миран, сталожен, паметан, стручан. Ради у приватној фирми. Паметан Бореновићев избор је Милко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

01.02.2020 17:02

Ко је ова појава?

Name

Аналитичар

01.02.2020 21:38

Промијенио 15 партија, ето ко је. Пуно шљама и у ПДП-у. Једино Јелена, Драшко и Вукан да оснују неку странку па да пробају нешто промијенити. Све остало истрошени куртончићи.

Name

Рале

01.02.2020 15:11

То су теско оствариве ствари, али једном се рукави морају заврнути, а не слусати сарене лазе ових на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гоца

01.02.2020 16:56

Е мој Милко инфраструкура странке ти је нула ,колико имас мјесни одбора ПДП у РС ни десетак али би да водис високу политику потроси'ес и ове насе јунаке драска и јелену до иyбора па види гдје си.

Name

Ацо

01.02.2020 15:16

Ниста ви нисте бољи од додиковаца. Само мељете у празно а нигдје конкретни акција за побољсање. Само ср сводите на рекла казала. То сте најјаци. Имали сте прилику да ста промијените али увијек играте како вам додик свира и са том игром испадате гори од њега. Зато боље је цутати него сваста прицати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

01.02.2020 17:01

Бас тако. Зиве свој сан. 5 миља мјесецно и ником одговорни

Name

Јосип Б.

01.02.2020 15:18

Ако промјенимо устројство нестат це нам папакланд - а то је оно сто требамо цувати као зјеницу ока свог!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре аналитичар

02.02.2020 08:21

Кад се већ тако потписујете (АНАЛИТИЧАР) било би људски да износите чињенице о сваком човјеку па и генсеку пдп-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

02.02.2020 10:50

Не знам само кад је стигао да промијени 15 партија, да је тако, био би у СНСД-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наталија

02.02.2020 12:36

Господин Грмуша је млад, лијеп, широког образовања, стручан, патриота, живи од свг рада - запослен у приватном сектору ( и наравно незналице могу само да му завиде). Да је онакав каквим га злобници виде, давно је могао бити дио владајуће структуре.... Човјек, једноставно нема цијену, све богаство је у њwговој глави