Дан без цигарета: Беба и дувански дим не иду заједно!

Поводом Дана без цигарета, болница „Јелена“ би хтјела да се обрати трудницама и скрене пажњу на тему пушење у трудноћи.

Здравље 31.01.2020 | 14:43
Дан без цигарета: Беба и дувански дим не иду заједно!

Свима је познато да дувански дим посједује штетне супстанце само што је мањини познато да тај број достиже и до 4000 међу којима се могу наћи тешки метали, радиоактивни спојеви и многи други међу којима и добро познати никотин. Самим тим није само мајка изложена тим штетним дејствима него и беба . Изложеност толиком броју отрова доводи до разних последица како за мајку тако и за дијете.

Мајке теже износе трудноћу,склоније су крварењу ,ванматеричној трудноћи, оштећењу постељице  и самом побачају односно синдрому изненадне смрти новорођенчета (енг. судден инфант деатх сyндроме, СИДС). Код жена које желе да се остваре као мајке због конзумирања цигарета чак за 40 посто се смањује вјероватноћа зачећа.

Не само да конзумирање цигарете има велике посљедице по живот мајке и бебе него и пасивно пушење, то јесте борављење у просторији са дуванским димом, има негативне последице чиме желимо да скренемо одговорност околине за здравље труднице и бебе.

Беба долази у контакт са штетним материја путем крви своје мајке преко плаценте и пупчаника. Штетне материје смањују проток крви и доводе бебу у стање хроничне хипоксије (мањка кисеоника у крви) што проузрокује ефекат као да беба дисе кроз сламку и тиме се константно налази у мањку кисеоника и хранљиви састојака.

Сам овај процес доводи до тога да се смањује капацитет плућа и чешће су респираторне инфекције ,успорен говор и умањена способност за учење. Сама чињеница да су таква дјеца 200-500 грама лакша од остале дјеце је алармантна, као и то да је млијеко мајки измењеног садржаја и горког укуса.

За крај, самим одрицањем од једне кутије дневно током трудноће устедићете око 1 400 КМ, тако да је добробит од напуштања цигарета и економска и здравствена, закључују љекари из болнице "Јелена".

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар