Dan bez cigareta: Beba i duvanski dim ne idu zajedno!

Povodom Dana bez cigareta, bolnica „Jelena“ bi htjela da se obrati trudnicama i skrene pažnju na temu pušenje u trudnoći.

Zdravlje 31.01.2020 | 14:43
Dan bez cigareta: Beba i duvanski dim ne idu zajedno!

Svima je poznato da duvanski dim posjeduje štetne supstance samo što je manjini poznato da taj broj dostiže i do 4000 među kojima se mogu naći teški metali, radioaktivni spojevi i mnogi drugi među kojima i dobro poznati nikotin. Samim tim nije samo majka izložena tim štetnim dejstvima nego i beba . Izloženost tolikom broju otrova dovodi do raznih posledica kako za majku tako i za dijete.

Majke teže iznose trudnoću,sklonije su krvarenju ,vanmateričnoj trudnoći, oštećenju posteljice  i samom pobačaju odnosno sindromu iznenadne smrti novorođenčeta (eng. sudden infant death syndrome, SIDS). Kod žena koje žele da se ostvare kao majke zbog konzumiranja cigareta čak za 40 posto se smanjuje vjerovatnoća začeća.

Ne samo da konzumiranje cigarete ima velike posljedice po život majke i bebe nego i pasivno pušenje, to jeste boravljenje u prostoriji sa duvanskim dimom, ima negativne posledice čime želimo da skrenemo odgovornost okoline za zdravlje trudnice i bebe.

Beba dolazi u kontakt sa štetnim materija putem krvi svoje majke preko placente i pupčanika. Štetne materije smanjuju protok krvi i dovode bebu u stanje hronične hipoksije (manjka kiseonika u krvi) što prouzrokuje efekat kao da beba dise kroz slamku i time se konstantno nalazi u manjku kiseonika i hranljivi sastojaka.

Sam ovaj proces dovodi do toga da se smanjuje kapacitet pluća i češće su respiratorne infekcije ,usporen govor i umanjena sposobnost za učenje. Sama činjenica da su takva djeca 200-500 grama lakša od ostale djece je alarmantna, kao i to da je mlijeko majki izmenjenog sadržaja i gorkog ukusa.

Za kraj, samim odricanjem od jedne kutije dnevno tokom trudnoće ustedićete oko 1 400 KM, tako da je dobrobit od napuštanja cigareta i ekonomska i zdravstvena, zaključuju ljekari iz bolnice "Jelena".

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar