Из иностранства у БиХ стигло 2,7 милијарди марака

Новчане дознаке из иностранства у БиХ у девет мјесеци прошле године износиле су око двије милијарде и 77 милиона КМ, што је за 2,82 одсто више него у истом периоду 2018. године, када су новчане дознаке износиле око двије милијарде и 20 милиона КМ, речено је Срни из Централне банке БиХ.

Босна и Херцеговина 27.01.2020 | 12:06
Из иностранства у БиХ стигло 2,7 милијарди марака

Из Централне банке наводе да посљедњих година новчане дознаке износе око осам посто бруто домаћег производа (БДП).

"Свакако да нови вал економске емиграције у посљедњим годинама доприноси новчаним дознакама према БиХ, с обзиром на то да они још имају блиске социјалне везе са родбином у домовини", истичу из Централне банке.

Економски аналитичар Игор Гавран изјавио је Срни да је растући тренд новчаних дознака у БиХ добар индикатор растућег броја исељеника, али и лошијих услова живота, те све већих потреба за новцем домаћег становништва којима су ове дознаке потребне.

"Величина учешћа ових дознака у БДП-у опет говори и о њиховој високој вриједности, али и о ниском БДП-у, односно неразвијеној привреди и недовољној економској активности у БиХ које га генеришу", појаснио је Гавран.

Он је истакао да се добар дио домаће привреде одржава у животу захваљујући дознакама јер оне омогућавају домаћу потрошњу изнад реалних домаћих потенцијала и потрошачке моћи каква би била без иностраних прилива.

Према ријечима Гаврана, и у наредном периоду у БиХ се може очекивати даљи раст вриједности дознака из иностранства, с обзиром на трендове исељавања и одсуство суштинских помака у економском развоју земље.

"Ако ова ситуација потраје дуже времена и исељавање даље ескалира, доћи ћемо у ситуацију да вриједност дознака пада јер ће се исељавањем цијелих породица и изумирањем старије популације, за коју се наша дијаспора брине, на овај начин нестати и могући примаоци дознака", закључио је Гавран.

Новчане дознаке из иностранства у БиХ 2016. године износиле су скоро 2,44 милијарде КМ, 2017. године 2,64 милијарде КМ, а 2018. године скоро 2,7 милијарди КМ. 

(Вијести.ба)

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Блиски сусрети треце врсте

27.01.2020 13:14

Дубоко сумњам да је тај проценат дознака толико низак. Рјесење даље наведеног проблема: иселити власт која је у много мањем броју, уселити свој народ од ког зависи опстанак дрзаве. Преосталој бирократији (која је бесмртна) увести рад, ред и дисциплину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рв

27.01.2020 13:14

Толика лова, а мени ни пфенинга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само..

27.01.2020 13:30

Да лопови неставе ПДВ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

27.01.2020 13:57

Причало се о томе, не знам шта су ријешили. Спремали су некакав Закон.

Name

Брзи

27.01.2020 14:46

Гастарбајери не заборављају родни крај.