Iz inostranstva u BiH stiglo 2,7 milijardi maraka

Novčane doznake iz inostranstva u BiH u devet mjeseci prošle godine iznosile su oko dvije milijarde i 77 miliona KM, što je za 2,82 odsto više nego u istom periodu 2018. godine, kada su novčane doznake iznosile oko dvije milijarde i 20 miliona KM, rečeno je Srni iz Centralne banke BiH.

Bosna i Hercegovina 27.01.2020 | 12:06
Iz inostranstva u BiH stiglo 2,7 milijardi maraka

Iz Centralne banke navode da posljednjih godina novčane doznake iznose oko osam posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Svakako da novi val ekonomske emigracije u posljednjim godinama doprinosi novčanim doznakama prema BiH, s obzirom na to da oni još imaju bliske socijalne veze sa rodbinom u domovini", ističu iz Centralne banke.

Ekonomski analitičar Igor Gavran izjavio je Srni da je rastući trend novčanih doznaka u BiH dobar indikator rastućeg broja iseljenika, ali i lošijih uslova života, te sve većih potreba za novcem domaćeg stanovništva kojima su ove doznake potrebne.

"Veličina učešća ovih doznaka u BDP-u opet govori i o njihovoj visokoj vrijednosti, ali i o niskom BDP-u, odnosno nerazvijenoj privredi i nedovoljnoj ekonomskoj aktivnosti u BiH koje ga generišu", pojasnio je Gavran.

On je istakao da se dobar dio domaće privrede održava u životu zahvaljujući doznakama jer one omogućavaju domaću potrošnju iznad realnih domaćih potencijala i potrošačke moći kakva bi bila bez inostranih priliva.

Prema riječima Gavrana, i u narednom periodu u BiH se može očekivati dalji rast vrijednosti doznaka iz inostranstva, s obzirom na trendove iseljavanja i odsustvo suštinskih pomaka u ekonomskom razvoju zemlje.

"Ako ova situacija potraje duže vremena i iseljavanje dalje eskalira, doći ćemo u situaciju da vrijednost doznaka pada jer će se iseljavanjem cijelih porodica i izumiranjem starije populacije, za koju se naša dijaspora brine, na ovaj način nestati i mogući primaoci doznaka", zaključio je Gavran.

Novčane doznake iz inostranstva u BiH 2016. godine iznosile su skoro 2,44 milijarde KM, 2017. godine 2,64 milijarde KM, a 2018. godine skoro 2,7 milijardi KM. 

(Vijesti.ba)

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bliski susreti trece vrste

27.01.2020 13:14

Duboko sumnjam da je taj procenat doznaka toliko nizak. Rjesenje dalje navedenog problema: iseliti vlast koja je u mnogo manjem broju, useliti svoj narod od kog zavisi opstanak drzave. Preostaloj birokratiji (koja je besmrtna) uvesti rad, red i disciplinu.

ODGOVORITE
Name

Рв

27.01.2020 13:14

Толика лова, а мени ни пфенинга.

ODGOVORITE
Name

Samo..

27.01.2020 13:30

Da lopovi nestave PDV ...

ODGOVORITE
Name

Рашо

27.01.2020 13:57

Причало се о томе, не знам шта су ријешили. Спремали су некакав Закон.

Name

Brzi

27.01.2020 14:46

Gastarbajeri ne zaboravljaju rodni kraj.