"Љубав" СНСД и СДА на испиту код именовања директора СИПА-е и ОСА-е

Именовање директора Обавјештајно-безбједносне агенције (ОСА) БиХ подијелило је ставове у владајућој коалицији на државном нивоу. СНСД се, у исто вријеме док од СДА тражи безусловни пристанак на именовање Дарка Ћулума за директора СИПА-е, буни против захтјева министара из реда бошњачког народа да Осман Мехмедагић поново буде изабран за директора ОСА-е.

Босна и Херцеговина 27.01.2020 | 11:07
"Љубав" СНСД и СДА на испиту код именовања директора СИПА-е и ОСА-е

Замјеница предсједавајућег Савјета министара БиХ и министрица спољних послова БиХ Бисера Турковић, министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић и министар одбране БиХ Сифет Поџић заузели су јединствен став у државној влади - нема именовања Дарка Ћулума за директора Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) све док се не именује Осман Мехмедагић за директора Обавјештајно-безбједносне агенције (ОСА) БиХ.

Овај став наишао је на негодовање СНСД-ових функционера па је тако делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић казала медијима како се именовања директора СИПА-е и ОСА-е БиХ не могу везати те да се "нема шта очекивати ако је то уцјена". У исто вријеме, министри из реда хрватског народа ћуте и не оглашавају се о именовању челника СИПА-е и ОСА-е.

СНСД је раније отворено заговарао политику немијешања у кадровска рјешења других народа причајући чак и о три репрезентације у институцијама БиХ (бошњачкој, хрватској и српској). Идентичном политиком водио се и ХДЗ БиХ који је пристао на улазак Жељка Комшића у власт сврставајући га у "бошњачку репрезентацију".

СДА инсистира на паралелном именовању директора СИПА-е и ОСА-е управо из страха да би СНСД, уколико се прво Ћулум именује за директора СИПА-е, могао одбити именовање Мехмедагића за директора ОСА-е.

Узрок овог неповјерења је изјава актуелног министра спољне трговине и економских односа БиХ Сташе Кошарца из јула 2019. године када је отворено рекао како "Мехмедагић засигурно неће имати подршку СНСД-а приликом избора новог директора ОСА-е".

ОСА као стуб бх. сигурности 

СНСД у протеклом периоду није изнио ниједну ваљану критику на рачун оперативног рада ОСА-е, агенције која представља најважнију карику у борби БиХ против унутрашњих и спољних непријатеља. Шта више, ова агенција је у свом раду добила и писмене похвале ФБИ-а због лоцирања и хапшења једног од најтраженијих терориста с америчке листе Мирсада Кандића.

Подсјећања ради, ОСА-а је заједно са словеначким службама успјешно провела акцију која се односи на случај браће Дураковић, заједно с више служби Западне Европе спроводила акције које су довеле до хапшења теросисте Адиса Абаза у Дрездену те у сарадњи са земљама регије Аустрије, Западне Европе и Сјеверне Америке ријешила десетине дезинформација о планираним терористичким нападима у које су наводно били укључени бх. држављани.

Што се тиче оперативног рада, ОСА се показала и као субјект способан да се носи с новим изазовима попут мигрантске кризе. Ова агенција издвојила је неколико миграната за које су постојале индиције да су били повезани с тероризмом у Афганистану те провјерама утврдила да повезаност ипак не постоји.

Непостизањем компромиса губи само СНСД 

Медији су извјештавали и о бројном деструктивном дјеловању обавјештајних служби других земаља по БиХ, а што је успјешно спријечила ОСА. Ова агенција активно је била укључена и у повратак бх. држављана с ратишта у Сирији и Ираку. Комплетна акција повратка проведена је без иједног инцидента, исто као и акција прихвата и надзора особа депортованих у БиХ из Гвантанама.

Велика Британија, Њемачка, Аустрија, Словенија, Данска и Француска само су неке од земаља које су у протекле четири године похвалиле рад ОСА-е, а која је у овом временском периоду склопила партнерства с три пута више страних партнерских служби.

ОСА, агенција која је стуб бх. сигурности, поред тога тајно прикупља обавјештајне податке, пружа подршку полицијским агенцијама и тужилаштвима на свим нивоима власти, врши обуке многих полицијских агенција те сарађује с академском заједницом.

Блокирањем избора директора ОСА-е тренутно губи само СНСД. Наиме, Осман Мехмедагић може без ограничења остати на челу ОСА-е у такозваном техничком мандату с обзиром на то да му без бошњачких министара у Савјету министара БиХ није могуће констатовати истек мандата.

Исто тако, без руку бошњачких министара није могуће именовати новог директора СИПА-е, што значи да ће, све док се не постигне компромис, послове директора СИПА-е вршити кадар ХДЗ-а иако је ова позиција припала странкама из Републике Српске.

(Клиx)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Мерц

27.01.2020 10:46

АЈДЕ МИЛЕ САД ЗАПЈЕВАЈ НЕ МОЗЕ НАМ НИКО НИСТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

27.01.2020 13:41

Миле Бакировац.

Name

Ре

27.01.2020 14:41

Како су ми цакани испред заставе Босне и Херцеговине.

Name

Ноле

27.01.2020 11:38

Па управу су ови из сда, исто су дошли до дипломе оба кандидата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

27.01.2020 12:33

Иде миле лајковацком СДА тако да це бити како Бакир свира а миле да игра као досад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лепи

27.01.2020 12:39

Пустите демагогију, нека нама Саровиц казе ста це са Мицом Мицицем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шаровић?

27.01.2020 13:35

Шаровићу, види како др Ђокић брзо реагује на утврђивању новога статуса непослушним.

Name

Рв

27.01.2020 13:36

Или обрнуто. Шта ће Мићо урадити Мирку.

Name

Семса

27.01.2020 13:44

Бакере недај додицини ниста нек наказа иде у Лактасе

Name

Е мој јаране,

27.01.2020 15:18

Све су то папци, продане душе, мајку би продали за долар! А о народу неби говоријо"они си вец одавно Одписани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

27.01.2020 18:39

Ти мени ја теби, стално они братски сарађују ( сда и снсд), само праве предсаву за јавост када хоће да мобилишу наивне бираче.

ОДГОВОРИТЕ