"Ljubav" SNSD i SDA na ispitu kod imenovanja direktora SIPA-e i OSA-e

Imenovanje direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OSA) BiH podijelilo je stavove u vladajućoj koaliciji na državnom nivou. SNSD se, u isto vrijeme dok od SDA traži bezuslovni pristanak na imenovanje Darka Ćuluma za direktora SIPA-e, buni protiv zahtjeva ministara iz reda bošnjačkog naroda da Osman Mehmedagić ponovo bude izabran za direktora OSA-e.

Bosna i Hercegovina 27.01.2020 | 11:07
"Ljubav" SNSD i SDA na ispitu kod imenovanja direktora SIPA-e i OSA-e

Zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministrica spoljnih poslova BiH Bisera Turković, ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić i ministar odbrane BiH Sifet Podžić zauzeli su jedinstven stav u državnoj vladi - nema imenovanja Darka Ćuluma za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sve dok se ne imenuje Osman Mehmedagić za direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OSA) BiH.

Ovaj stav naišao je na negodovanje SNSD-ovih funkcionera pa je tako delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić kazala medijima kako se imenovanja direktora SIPA-e i OSA-e BiH ne mogu vezati te da se "nema šta očekivati ako je to ucjena". U isto vrijeme, ministri iz reda hrvatskog naroda ćute i ne oglašavaju se o imenovanju čelnika SIPA-e i OSA-e.

SNSD je ranije otvoreno zagovarao politiku nemiješanja u kadrovska rješenja drugih naroda pričajući čak i o tri reprezentacije u institucijama BiH (bošnjačkoj, hrvatskoj i srpskoj). Identičnom politikom vodio se i HDZ BiH koji je pristao na ulazak Željka Komšića u vlast svrstavajući ga u "bošnjačku reprezentaciju".

SDA insistira na paralelnom imenovanju direktora SIPA-e i OSA-e upravo iz straha da bi SNSD, ukoliko se prvo Ćulum imenuje za direktora SIPA-e, mogao odbiti imenovanje Mehmedagića za direktora OSA-e.

Uzrok ovog nepovjerenja je izjava aktuelnog ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca iz jula 2019. godine kada je otvoreno rekao kako "Mehmedagić zasigurno neće imati podršku SNSD-a prilikom izbora novog direktora OSA-e".

OSA kao stub bh. sigurnosti 

SNSD u proteklom periodu nije iznio nijednu valjanu kritiku na račun operativnog rada OSA-e, agencije koja predstavlja najvažniju kariku u borbi BiH protiv unutrašnjih i spoljnih neprijatelja. Šta više, ova agencija je u svom radu dobila i pismene pohvale FBI-a zbog lociranja i hapšenja jednog od najtraženijih terorista s američke liste Mirsada Kandića.

Podsjećanja radi, OSA-a je zajedno sa slovenačkim službama uspješno provela akciju koja se odnosi na slučaj braće Duraković, zajedno s više službi Zapadne Evrope sprovodila akcije koje su dovele do hapšenja terosiste Adisa Abaza u Drezdenu te u saradnji sa zemljama regije Austrije, Zapadne Evrope i Sjeverne Amerike riješila desetine dezinformacija o planiranim terorističkim napadima u koje su navodno bili uključeni bh. državljani.

Što se tiče operativnog rada, OSA se pokazala i kao subjekt sposoban da se nosi s novim izazovima poput migrantske krize. Ova agencija izdvojila je nekoliko migranata za koje su postojale indicije da su bili povezani s terorizmom u Afganistanu te provjerama utvrdila da povezanost ipak ne postoji.

Nepostizanjem kompromisa gubi samo SNSD 

Mediji su izvještavali i o brojnom destruktivnom djelovanju obavještajnih službi drugih zemalja po BiH, a što je uspješno spriječila OSA. Ova agencija aktivno je bila uključena i u povratak bh. državljana s ratišta u Siriji i Iraku. Kompletna akcija povratka provedena je bez ijednog incidenta, isto kao i akcija prihvata i nadzora osoba deportovanih u BiH iz Gvantanama.

Velika Britanija, Njemačka, Austrija, Slovenija, Danska i Francuska samo su neke od zemalja koje su u protekle četiri godine pohvalile rad OSA-e, a koja je u ovom vremenskom periodu sklopila partnerstva s tri puta više stranih partnerskih službi.

OSA, agencija koja je stub bh. sigurnosti, pored toga tajno prikuplja obavještajne podatke, pruža podršku policijskim agencijama i tužilaštvima na svim nivoima vlasti, vrši obuke mnogih policijskih agencija te sarađuje s akademskom zajednicom.

Blokiranjem izbora direktora OSA-e trenutno gubi samo SNSD. Naime, Osman Mehmedagić može bez ograničenja ostati na čelu OSA-e u takozvanom tehničkom mandatu s obzirom na to da mu bez bošnjačkih ministara u Savjetu ministara BiH nije moguće konstatovati istek mandata.

Isto tako, bez ruku bošnjačkih ministara nije moguće imenovati novog direktora SIPA-e, što znači da će, sve dok se ne postigne kompromis, poslove direktora SIPA-e vršiti kadar HDZ-a iako je ova pozicija pripala strankama iz Republike Srpske.

(Klix)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Merc

27.01.2020 10:46

AJDE MILE SAD ZAPJEVAJ NE MOZE NAM NIKO NISTA

ODGOVORITE
Name

Milko

27.01.2020 13:41

Mile Bakirovac.

Name

Re

27.01.2020 14:41

Kako su mi cakani ispred zastave Bosne i Hercegovine.

Name

Nole

27.01.2020 11:38

Pa upravu su ovi iz sda, isto su došli do diplome oba kandidata

ODGOVORITE
Name

Realno

27.01.2020 12:33

Ide mile lajkovackom SDA tako da ce biti kako Bakir svira a mile da igra kao dosad

ODGOVORITE
Name

Lepi

27.01.2020 12:39

Pustite demagogiju, neka nama Sarovic kaze sta ce sa Micom Micicem

ODGOVORITE
Name

Šarović?

27.01.2020 13:35

Šaroviću, vidi kako dr Đokić brzo reaguje na utvrđivanju novoga statusa neposlušnim.

Name

Рв

27.01.2020 13:36

Или обрнуто. Шта ће Мићо урадити Мирку.

Name

Semsa

27.01.2020 13:44

Bakere nedaj dodicini nista nek nakaza ide u Laktase

Name

E moj jarane,

27.01.2020 15:18

Sve su to papci, prodane duše, majku bi prodali za dolar! A o narodu nebi govorijo"oni si vec odavno Odpisani.

ODGOVORITE
Name

Boki

27.01.2020 18:39

Ti meni ja tebi, stalno oni bratski sarađuju ( sda i snsd), samo prave predsavu za javost kada hoće da mobilišu naivne birače.

ODGOVORITE