БиХ на другом мјесту када је у питању рак материце

Када је ријеч о оболијевању од рака грлића материце, Босна и Херцеговина се налази на другом мјесту, послије Летоније, а затим иду Естонија, Молдавија, Србија... 

Здравље 23.01.2020 | 14:34
БиХ на другом мјесту када је у питању рак материце

 

Карцином грлића материце је болест репродуктивног доба, када жене треба да рађају и када су најпродуктивније за друштво, саопштено је поводом Европске недјеље превенције рака глирћа материце из болнице "Јелена" у Бањалуци.

- Желимо да дамо свој допринос борби за рано откривање рака грлића материце, када је потпуно изљечив без последица за будућу мајку, а не да нам будуће мајке никада не остваре потомство и умиру у тешким мукама, код узнапредованог карцинома грлића материце, каже се у саопштењу и додаје да је карцином грлића материце болест репродуктивног доба.

Наводи се да рак грлића материце има добру особину да може да буде присутан у предстадију и до 15 година када се може открити и излијечити употпуности са малим оперативним захватом.

"А када рак пређе у инвазију, лијечење је јако компликовано са најчешће трагичним завршетком", упозорили су доктори из болнице "Јелена" на конференцији за новинаре.

Наглашавају да су превентивни прегледи грлића материце ПАПА и колпоскопија.

"Пожељно је барем један од ова два прегледа урадити; а ако налаз указује на промјену онда урадити  дефинитивну дијагностику ЛЕТЗЗ или биопсију који су 98-100% поуздани", каже се у саопштењу.

Када је ријеч о оболијевању од рака грлића материце, Босна и Херцеговина се налази на другом мјесту, послије Летоније, а затим иду Естонија, Молдавија, Србија... 

"Према статистици болнице “Јелена” у период од 5 година (2015- 2019 год.) урађено је 10 512 папа прегледа и откривено 97 почетних облика царцинома грлића материце. Дефинитивном дијагностиком ЛЕТЗЗ урађено је 584 ЛЕЗЗ операција чиме је откривено 12 инвазивних царцинома, 61 ХСиЛ (гдје малигне ћелије захвате више од половине слузнице глића материце) и 66 ЛСиЛ (гдје малигне ћелије захвате до половине слузнице грлића материце)", каже се у саопштењу и додаје да су дијагностиковали 139 жена са малигним ћелијама на грлићу материце у задњих пет година.

- Из ових података можемо закључити да је болница “Јелена” дијагностиковала 97 малигних промјена кроз папа налазе а 42 пацијента су упућене из других амбуланти у болницу “Јелена” на дефинитивну дијагностику (ПХ), каже се у саопштењу.

Такође се наводи да према доступној статистици из ЕУ, коју смо добили, у Републици Српској би требало сваке године да се открије 150 ново обољелих, а смртност је 1/3 до 1/2, а то значи да сваке седмице изгубимо барем једну жену која умре од рака грлића материце.

"То све може да се избјегне превентивним прегледима и вакцинацијом већ у основној школи", указују љекари ове болнице.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар