BiH na drugom mjestu kada je u pitanju rak materice

Kada je riječ o obolijevanju od raka grlića materice, Bosna i Hercegovina se nalazi na drugom mjestu, poslije Letonije, a zatim idu Estonija, Moldavija, Srbija... 

Zdravlje 23.01.2020 | 14:34
BiH na drugom mjestu kada je u pitanju rak materice

 

Karcinom grlića materice je bolest reproduktivnog doba, kada žene treba da rađaju i kada su najproduktivnije za društvo, saopšteno je povodom Evropske nedjelje prevencije raka glirća materice iz bolnice "Jelena" u Banjaluci.

- Želimo da damo svoj doprinos borbi za rano otkrivanje raka grlića materice, kada je potpuno izlječiv bez posledica za buduću majku, a ne da nam buduće majke nikada ne ostvare potomstvo i umiru u teškim mukama, kod uznapredovanog karcinoma grlića materice, kaže se u saopštenju i dodaje da je karcinom grlića materice bolest reproduktivnog doba.

Navodi se da rak grlića materice ima dobru osobinu da može da bude prisutan u predstadiju i do 15 godina kada se može otkriti i izliječiti upotpunosti sa malim operativnim zahvatom.

"A kada rak pređe u invaziju, liječenje je jako komplikovano sa najčešće tragičnim završetkom", upozorili su doktori iz bolnice "Jelena" na konferenciji za novinare.

Naglašavaju da su preventivni pregledi grlića materice PAPA i kolposkopija.

"Poželjno je barem jedan od ova dva pregleda uraditi; a ako nalaz ukazuje na promjenu onda uraditi  definitivnu dijagnostiku LETZZ ili biopsiju koji su 98-100% pouzdani", kaže se u saopštenju.

Kada je riječ o obolijevanju od raka grlića materice, Bosna i Hercegovina se nalazi na drugom mjestu, poslije Letonije, a zatim idu Estonija, Moldavija, Srbija... 

"Prema statistici bolnice “Jelena” u period od 5 godina (2015- 2019 god.) urađeno je 10 512 papa pregleda i otkriveno 97 početnih oblika carcinoma grlića materice. Definitivnom dijagnostikom LETZZ urađeno je 584 LEZZ operacija čime je otkriveno 12 invazivnih carcinoma, 61 HSiL (gdje maligne ćelije zahvate više od polovine sluznice glića materice) i 66 LSiL (gdje maligne ćelije zahvate do polovine sluznice grlića materice)", kaže se u saopštenju i dodaje da su dijagnostikovali 139 žena sa malignim ćelijama na grliću materice u zadnjih pet godina.

- Iz ovih podataka možemo zaključiti da je bolnica “Jelena” dijagnostikovala 97 malignih promjena kroz papa nalaze a 42 pacijenta su upućene iz drugih ambulanti u bolnicu “Jelena” na definitivnu dijagnostiku (PH), kaže se u saopštenju.

Takođe se navodi da prema dostupnoj statistici iz EU, koju smo dobili, u Republici Srpskoj bi trebalo svake godine da se otkrije 150 novo oboljelih, a smrtnost je 1/3 do 1/2, a to znači da svake sedmice izgubimo barem jednu ženu koja umre od raka grlića materice.

"To sve može da se izbjegne preventivnim pregledima i vakcinacijom već u osnovnoj školi", ukazuju ljekari ove bolnice.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar