Вучићев гест слика дана у Израелу

Потез истицања заставе са мотивом жуте траке на згради Генералног секретаријата предсједника Србије Александра Вучића, пропраћен његовим твитом, је како институционално, тако и медијски, доживљен у јеврејској држави као несвакидашњи и племенит гест.

Србија 22.01.2020 | 12:26
Вучићев гест слика дана у Израелу

Поред брзог ретвитовања премијера Нетанијахуа и министра спољних послова Каца (Исраел Катз), са изразима добродошлице предсједнику Србије на 5. међународни форум о Холокаусту, који се одржава у Јад Вашему 22. јануара, а у поводу 75 година од ослобођења логора смрти Аушвиц-Биркенау, импозантан број домаћих медија на хебрејском или енглеском језику је пренио ову вијест.

Како преноси почасни конзул Србије у Беер Шеви Александар Николић, с поштовањем су између осталих извјестиле ТВ станице: Кан 11 (ИБЦ), Кесхет 12, Ресхет 13 и Цханнел 20, радио станице: Кан (Ресхет) Б, израелских одбрамбених снага Галеи Тзахал и Кол Хаy, те интернет издања: Маарив, Исраел Хаyом, Јерусалем Пост, Арутз 7, ЈДН и Кипа.

Листа поприма тежину спектром који покрива јавни РТВ сервис с једне и приватне медије с друге стране, затим простирањем на оне поистовећене са влашћу те оне са опозицијом и коначно обухватањем секуларног, религиозног и ултра-ортодоксног сектора израелског јеврејског друштва.

ТВ станица Кан 11, иначе јавни сервис, је фотографију са Новог двора прогласила сликом дана.

У Листу уредби војног заповједника у Србији: 7 и 8, од 31. маја 1941, сви Јевреји су били у обавези да на лијевој руци носе жуту траку са натписом "Јеврејин" и Соломоновим знаком на предњој и задњој страни тијела.

Злогласна трака, чији је примјерак изложен и у музеју Јад Вашема, била је двојезична. На њеној горњој страни било је исписано на њемачком ЈУДЕ, док је на доњој на српској ћирилици писало ЈЕВРЕЈИН. Између два језична натписа налазио се Давидов штит (звијезда).

Трака је била жуте боје, а натписи и симбол плави.

Ово обиљежавање страдалника је пратило све три фазе уништења јеврејске популације: психичку, економску и коначно физичку.

Предсједник Вучић је на твиту написао: - Овај знак био је симбол покушаја уништења јеврејског народа од стране нациста. Данас је симбол части. 75 година кансије. Никада више.

Како су то пренијели поједини медији у Израелу погледајте:

хттпс://www.исраелхаyом.цо.ил/артицле/726251

хттпс://www.маарив.цо.ил/неwс/политицс/Артицле-742426

хттпс://www.јпост.цом/Диаспора/Антисемитисм/Сербиа-флиес-yеллоw-бадге-флаг-то-хонор-холоцауст-вицтимс-614786

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар