Vučićev gest slika dana u Izraelu

Potez isticanja zastave sa motivom žute trake na zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, propraćen njegovim tvitom, je kako institucionalno, tako i medijski, doživljen u jevrejskoj državi kao nesvakidašnji i plemenit gest.

Srbija 22.01.2020 | 12:26
Vučićev gest slika dana u Izraelu

Pored brzog retvitovanja premijera Netanijahua i ministra spoljnih poslova Kaca (Israel Katz), sa izrazima dobrodošlice predsjedniku Srbije na 5. međunarodni forum o Holokaustu, koji se održava u Jad Vašemu 22. januara, a u povodu 75 godina od oslobođenja logora smrti Aušvic-Birkenau, impozantan broj domaćih medija na hebrejskom ili engleskom jeziku je prenio ovu vijest.

Kako prenosi počasni konzul Srbije u Beer Ševi Aleksandar Nikolić, s poštovanjem su između ostalih izvjestile TV stanice: Kan 11 (IBC), Keshet 12, Reshet 13 i Channel 20, radio stanice: Kan (Reshet) B, izraelskih odbrambenih snaga Galei Tzahal i Kol Hay, te internet izdanja: Maariv, Israel Hayom, Jerusalem Post, Arutz 7, JDN i Kipa.

Lista poprima težinu spektrom koji pokriva javni RTV servis s jedne i privatne medije s druge strane, zatim prostiranjem na one poistovećene sa vlašću te one sa opozicijom i konačno obuhvatanjem sekularnog, religioznog i ultra-ortodoksnog sektora izraelskog jevrejskog društva.

TV stanica Kan 11, inače javni servis, je fotografiju sa Novog dvora proglasila slikom dana.

U Listu uredbi vojnog zapovjednika u Srbiji: 7 i 8, od 31. maja 1941, svi Jevreji su bili u obavezi da na lijevoj ruci nose žutu traku sa natpisom "Jevrejin" i Solomonovim znakom na prednjoj i zadnjoj strani tijela.

Zloglasna traka, čiji je primjerak izložen i u muzeju Jad Vašema, bila je dvojezična. Na njenoj gornjoj strani bilo je ispisano na njemačkom JUDE, dok je na donjoj na srpskoj ćirilici pisalo JEVREJIN. Između dva jezična natpisa nalazio se Davidov štit (zvijezda).

Traka je bila žute boje, a natpisi i simbol plavi.

Ovo obilježavanje stradalnika je pratilo sve tri faze uništenja jevrejske populacije: psihičku, ekonomsku i konačno fizičku.

Predsjednik Vučić je na tvitu napisao: - Ovaj znak bio je simbol pokušaja uništenja jevrejskog naroda od strane nacista. Danas je simbol časti. 75 godina kansije. Nikada više.

Kako su to prenijeli pojedini mediji u Izraelu pogledajte:

https://www.israelhayom.co.il/article/726251

https://www.maariv.co.il/news/politics/Article-742426

https://www.jpost.com/Diaspora/Antisemitism/Serbia-flies-yellow-badge-flag-to-honor-holocaust-victims-614786

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar