Протест због изградње мале ХЕ у Вишеграду

У Вишеграду је одржана протестна шетња поводом планираних градњи мини хидроцентрала на Рзаву, а организовано је и потписивање петиције под називом „Не дамо Рзав и Стоп МХЕ“.

Република Српска 18.01.2020 | 16:13
Протест због изградње мале ХЕ у Вишеграду

На протесту и мирној шетњи од Трга палих бораца до Трага Иве Андрићга у комплексу Андрићграда учествовало је око 200 грађана.

Званично овај протест је организовала Неформална група грађана „Одбранимо ријеке Вишеграда“  на челу са Дејаном Фуртулом и Удружење рибара Дринска језера.

„Ми планирамо да организујемо и јавну дебату пошто инвеститори мини-хидроелектране је нису одржали на коју ћемо позвати и њих и стручњаке из ове области из Србије и БиХкако би грађани знали о чему се овдје ради, „ рекао је Дејан Фуртула.

Предсјендик Удружења риболоваца „Дринска језера“ Александар Којић је потврдио да је ова асоцијација грађана један од организатора скупа, шетње и потписивање петиције.

„Ми покушавамо дана све мирне леганлне начине покушавамо да спријечимо изградњу мини-електрана јер је ријека Рзав природно мријестилиште многих врста риба поготову младице која је право богатво", додао је Којић.

Анес Падић из сарајевске „Еко-акције“ каже да се у Вишеграду дешава све оно што се догађа у БиХ.

„Постоји намјера да се изгради више од 400 малих хидроелектрана на на 250 ријечних токова. Да кажемо да БиХ ова струја не треба јер она сад извози сваки трећи произведени киловат, „ истакао је Прадић.

Занимљиво је да је на сајту општине најава протеста објављена у 12 часова у вријеме кад је мирна шетња већ  започета.

Млади социјалдемократи Вишеграда су позвали грађане да учествују у потписивању петиције и шетњи  и написали да то подржава начелник општине Младен Ђуревић и општинско руководство странке.

Индикативно је да је СНСД у Вишеграду подржао петицију и мирну шетњу против изградње мини хидроелектрана а Влада Републике Српске је 18.децембра прошле године донијела одлуку о покретању поступка додјеле концесије за изградњу мале хидроелектране Бијели Рзав на истоименој ријеци.

Након шетње одржан је састанак организатора скупа и начелника Ђуревића али су за давање изјава позвани само режемски медији.

Грађани Вишеграда сматрају да би изградња мини хидроелектрана трајно нарушила природну средину и станишта слива ријеке Рзав и ушћа у Дрину.

Подсјетимо, Влада Републике Српске донијела је одлуку о покретању поступка додјеле концесије за изградњу двије мале хидроелектране у Вишеграду, а процијењена вриједност инвестиција је око 3,12 мил КМ.

Планирана је изградња двије мале хидроелектране, Црни Рзав чија је процијењена вриједност постројења око 1,66 милиона КМ, док је вриједност мини хидроцентрале Бијели Рзав око 1,46 милиона КМ.

Иницијативу за додјелу концесија за изградњу ове двије мале хидроелектране доставило је привредно друштво ВГ Екоенергија из Вишеграда.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Рале

18.01.2020 15:46

Ко сиротоњу ста пита, који прасиц и јањиц и централа се гради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куста

18.01.2020 23:27

Ако Емир казе да мозе онда дзаба птиција Емир је Апсулутни владар Висеграда

Name

вгд

18.01.2020 15:51

Челници општине и СНСД-а и поред свих настојања нису избјегли учешће у мирној протесној шетњи грађана, истина је били су у задњим редовима, поред тога што су они навикли да увјек буду у првим редовима, ово је први пут од октобра 2016 год, да начелник није у првим редовима, и први се пут противријечи влади и њеним одлукама од стране СНСД Вишеград.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

18.01.2020 17:57

Свака цаст ако су смогли храбрости, тако у треба, ма која странка да је у питању, јер и они су градјани Висеграда. Поздрав за нацелника, цини ми се да је геодета по струци?

Name

Цица83

18.01.2020 20:59

Само да знате ста су направили на УГРУ.Јад и цемер.Ово нема нигдје.На угру висе нема ни заба ааа камо ПАСТРМКЕ.Брука.

Name

Ооо

18.01.2020 16:22

Не подржавам изградњу МХЕ на Дрини и Рзаву,амо се питам да је инвеститор Кустурица,да ли би се млади соцојалдемократе учествовали у прозесту и потписивању петиције

ОДГОВОРИТЕ
Name

МХЕ

18.01.2020 16:28

О овим МХЕ сви причају, али не треба ни заборавити ону који прави кум начелниковог кума Деба Марковић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВУК

18.01.2020 23:29

Па наравно да је нико не спомиње јер је тај Кум Марковиц један од главних организатора протеста преко свог изасланика Горана Цецеза коме је заврсио локал у Андрицграду бесплатно а све у циљу елиминације конкуренције.Опсте је познато да они овим зеле да унисте господина Мирослава Којица и господина Владана Андрица тако да остане само електрана од Кума Марковица а јос веци апсурд да се протесна сетња заврсава испред локала од Цецеза у којем се сваста продаје ал најмање пице.е неце да мозе.ДОЛЕ ЦРВЕНА БАНДА

Name

Продасе и воду

18.01.2020 16:43

Све прода Додикова мафија србујуци. И воду. И зрак. И суме. Ма све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миљевина

18.01.2020 17:56

Подрска братском народу Висеграда МХЕ не дајте по цијену зивота Миљевина је то дозволила сада немају ел енергије сваки викенд и јос висе због упада у систем снабдјевања Познајете М Зеловица градјевинца све сто је говорио Не дајте био је у праву Сад је касно

Name

Зора пуца

19.01.2020 09:15

Фала драгом богу, фала оном на небесима да се и Срби буне и протестују, а да није у питању нација, црква, вјера, национализам, шовинизам, мржња и нетрпељивост на томе засновани. Иначе на ноге скачу само кад су ови поводи у питању. Па се фатају и каменица, срча по тротоарима, по која разбијена глава и шајбе на радњама власника сумњивих имена. Има наде и за Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос

19.01.2020 09:32

Даце ДАЦЕ,Него ста це...ЦРВЕНИ

ОДГОВОРИТЕ