Protest zbog izgradnje male HE u Višegradu

U Višegradu je održana protestna šetnja povodom planiranih gradnji mini hidrocentrala na Rzavu, a organizovano je i potpisivanje peticije pod nazivom „Ne damo Rzav i Stop MHE“.

Republika Srpska 18.01.2020 | 16:13
Protest zbog izgradnje male HE u Višegradu

Na protestu i mirnoj šetnji od Trga palih boraca do Traga Ive Andrićga u kompleksu Andrićgrada učestvovalo je oko 200 građana.

Zvanično ovaj protest je organizovala Neformalna grupa građana „Odbranimo rijeke Višegrada“  na čelu sa Dejanom Furtulom i Udruženje ribara Drinska jezera.

„Mi planiramo da organizujemo i javnu debatu pošto investitori mini-hidroelektrane je nisu održali na koju ćemo pozvati i njih i stručnjake iz ove oblasti iz Srbije i BiHkako bi građani znali o čemu se ovdje radi, „ rekao je Dejan Furtula.

Predsjendik Udruženja ribolovaca „Drinska jezera“ Aleksandar Кojić je potvrdio da je ova asocijacija građana jedan od organizatora skupa, šetnje i potpisivanje peticije.

„Mi pokušavamo dana sve mirne leganlne načine pokušavamo da spriječimo izgradnju mini-elektrana jer je rijeka Rzav prirodno mrijestilište mnogih vrsta riba pogotovu mladice koja je pravo bogatvo", dodao je Кojić.

Anes Padić iz sarajevske „Eko-akcije“ kaže da se u Višegradu dešava sve ono što se događa u BiH.

„Postoji namjera da se izgradi više od 400 malih hidroelektrana na na 250 riječnih tokova. Da kažemo da BiH ova struja ne treba jer ona sad izvozi svaki treći proizvedeni kilovat, „ istakao je Pradić.

Zanimljivo je da je na sajtu opštine najava protesta objavljena u 12 časova u vrijeme kad je mirna šetnja već  započeta.

Mladi socijaldemokrati Višegrada su pozvali građane da učestvuju u potpisivanju peticije i šetnji  i napisali da to podržava načelnik opštine Mladen Đurević i opštinsko rukovodstvo stranke.

Indikativno je da je SNSD u Višegradu podržao peticiju i mirnu šetnju protiv izgradnje mini hidroelektrana a Vlada Republike Srpske je 18.decembra prošle godine donijela odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije za izgradnju male hidroelektrane Bijeli Rzav na istoimenoj rijeci.

Nakon šetnje održan je sastanak organizatora skupa i načelnika Đurevića ali su za davanje izjava pozvani samo režemski mediji.

Građani Višegrada smatraju da bi izgradnja mini hidroelektrana trajno narušila prirodnu sredinu i staništa sliva rijeke Rzav i ušća u Drinu.

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske donijela je odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije za izgradnju dvije male hidroelektrane u Višegradu, a procijenjena vrijednost investicija je oko 3,12 mil KM.

Planirana je izgradnja dvije male hidroelektrane, Crni Rzav čija je procijenjena vrijednost postrojenja oko 1,66 miliona KM, dok je vrijednost mini hidrocentrale Bijeli Rzav oko 1,46 miliona KM.

Inicijativu za dodjelu koncesija za izgradnju ove dvije male hidroelektrane dostavilo je privredno društvo VG Ekoenergija iz Višegrada.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Rale

18.01.2020 16:46

Ko sirotonju sta pita, koji prasic i janjic i centrala se gradi.

ODGOVORITE
Name

Kusta

19.01.2020 00:27

Ako Emir kaze da moze onda dzaba pticija Emir je Apsulutni vladar Visegrada

Name

vgd

18.01.2020 16:51

Čelnici opštine i SNSD-a i pored svih nastojanja nisu izbjegli učešće u mirnoj protesnoj šetnji građana, istina je bili su u zadnjim redovima, pored toga što su oni navikli da uvjek budu u prvim redovima, ovo je prvi put od oktobra 2016 god, da načelnik nije u prvim redovima, i prvi se put protivriječi vladi i njenim odlukama od strane SNSD Višegrad.

ODGOVORITE
Name

Ovako

18.01.2020 18:57

Svaka cast ako su smogli hrabrosti, tako u treba, ma koja stranka da je u pitanju, jer i oni su gradjani Visegrada. Pozdrav za nacelnika, cini mi se da je geodeta po struci?

Name

Cica83

18.01.2020 21:59

Samo da znate sta su napravili na UGRU.Jad i cemer.Ovo nema nigdje.Na ugru vise nema ni zaba aaa kamo PASTRMKE.Bruka.

Name

Ооо

18.01.2020 17:22

Не подржавам изградњу МХЕ на Дрини и Рзаву,амо се питам да је инвеститор Кустурица,да ли би се млади соцојалдемократе учествовали у прозесту и потписивању петиције

ODGOVORITE
Name

MHE

18.01.2020 17:28

O ovim MHE svi pričaju, ali ne treba ni zaboraviti onu koji pravi kum načelnikovog kuma Deba Marković.

ODGOVORITE
Name

VUK

19.01.2020 00:29

Pa naravno da je niko ne spominje jer je taj Kum Markovic jedan od glavnih organizatora protesta preko svog izaslanika Gorana Ceceza kome je zavrsio lokal u Andricgradu besplatno a sve u cilju eliminacije konkurencije.Opste je poznato da oni ovim zele da uniste gospodina Miroslava Kojica i gospodina Vladana Andrica tako da ostane samo elektrana od Kuma Markovica a jos veci apsurd da se protesna setnja zavrsava ispred lokala od Ceceza u kojem se svasta prodaje al najmanje pice.e nece da moze.DOLE CRVENA BANDA

Name

Prodase i vodu

18.01.2020 17:43

Sve proda Dodikova mafija srbujuci. I vodu. I zrak. I sume. Ma sve.

ODGOVORITE
Name

Miljevina

18.01.2020 18:56

Podrska bratskom narodu Visegrada MHE ne dajte po cijenu zivota Miljevina je to dozvolila sada nemaju el energije svaki vikend i jos vise zbog upada u sistem snabdjevanja Poznajete M Zelovica gradjevinca sve sto je govorio Ne dajte bio je u pravu Sad je kasno

Name

Zora puca

19.01.2020 10:15

Fala dragom bogu, fala onom na nebesima da se i Srbi bune i protestuju, a da nije u pitanju nacija, crkva, vjera, nacionalizam, šovinizam, mržnja i netrpeljivost na tome zasnovani. Inače na noge skaču samo kad su ovi povodi u pitanju. Pa se fataju i kamenica, srča po trotoarima, po koja razbijena glava i šajbe na radnjama vlasnika sumnjivih imena. Ima nade i za Srbe.

ODGOVORITE
Name

milos

19.01.2020 10:32

Dace DACE,Nego sta ce...CRVENI

ODGOVORITE