Ковач: Приоритет РАК-а је интерес потрошача

- Очекујемо да ће грађани у што краћем временском периоду осјетити бенефите које процес дигитализације са собом носи; помакли смо Босну и Херцеговину са срамотне позиције посљедње земље у Европи без покривености 4Г мрежом и створили услове за прелазак на мрежу пете генерације мобилне телефоније (5Г); потписали Споразум о регионалном ромингу са земљама Западног Балкана, чиме су знатно умањене цијене саобраћаја у ромингу...

Босна и Херцеговина 18.01.2020 | 15:40
Ковач: Приоритет РАК-а је интерес потрошача

Предраг Ковач, генерални директор Регулаторне агенције за комуникације БиХ у интевјуу порталу Исток говорио је о плановима рада те институције, али и о одређеним информацијама  које су се појавиле у јавности, а тичу се најављеног повећања цијена услуга кабловских оператера и позиције РАК-а, као и “рата” који се води на тржишту телекомуникација.

Ковач тврди: “Мултиплекс оператер ће без накнаде осигурати покривање становништва у свакој дигиталној регији на начин да омогући крајњем кориснику фиксни пријем кровном антеном”.

- Која су највећа достигнућа Агенције за вијеме трајања Вашег мандата?

Оно чиме се водим од како сам на челу Агенције је свакако унапрјеђење рада Агенције, као институције експертског карактера.

За ове непуне четири године, ријешена су кључна стратешка питања за Босну и Херцеговину: коначно смо се помакли са мртве тачке када је у питању процес дигитализације у Босни и Херцеговини.

Очекујемо да ће грађани Босне и Херцеговине у што краћем временском периоду осјетити бенефите које овај процес са собом носи; помакли смо Босну и Херцеговину са срамотне позиције посљедње земље у Европи без покривености 4Г мрежом и створили услове за прелазак на мрежу пете генерације мобилне телефоније (5Г); потписали Споразум о регионалном ромингу са земљама Западног Балкана, чиме су знатно умањене цијене саобраћаја у ромингу, те је један од основних циљева корак ка потпуном укидању роминга, који је према Споразуму предвиђен 2021. године.

У овом тренутку пред нама су бројни изазови, и то: провођење анализа тржишта електронских комуникација, тржишта аудиовизуелних медијских услуга и медијских услуга радија, финализација процеса преласка на дигитално емитовање и увођење дигиталног радија.

Посебан фокус је на унапрјеђењу система мониторинга који ће Агенција ускоро имати у пуном капацитету, што ће омогућити да путем напредног софтвера имамо увид у све програме који се емитују и дистрибуишу на територији БиХ, као и податке о евентуалним кршењима правила и прописа, као и интензивирање мониторинга квалитета мрежа и сигнала путем којих се пружају телекомуникацијске услуге у БиХ.

Овим се неће занемарити важна улога коју крајњи корисници имају у регулацији услуга и садржаја путем улагања приговора. Напротив, активан ангажман крајњих корисника од изузетне је важности.

Од РАК-а се очекује да свим оператерима обезбједи равноправан приступ мултиплексу

Да ли мислите да дигитализација у Босни и Херцеговини има помака, и које ће предности овај процес донијети грађанима БиХ?

Сматрам да је додјелом дозволе за Мултиплекс Ц (МУX Ц) учињен велики помак у процесу дигитализације у Босни и Херцеговини. Очекујемо да ће коначно сви расположиви ресурси бити адекватно искориштени за финализацију процеса преласка са аналогног на дигитално емитовање, што неминовно доприноси дигитализацији цјелокупног бх. друштва.

На тај начин ће се обезбиједити бенефити за све учеснике у процесу дигитализације, што Босна и Херцеговина чека већ дуго времена.

Процес дигитализације ће обезбиједити економску одрживост традиционалних електронских медија у тржишној дигиталној економији, понудиће знатно вец́и капацитет преноса који омогуц́ава још више локалних телевизијских програма у понуди становништву и прелазак на ХД слику високог квалитета. Такође, мултиплекс оператер ће без накнаде осигурати покривање становништва у свакој дигиталној регији на начин да омогући крајњем кориснику фиксни пријем кровном антеном.

Тренутно радимо на изради критеријума за улазак телевизијских станица у Мултиплекс Ц. На основу података достављених Агенцији, постоји заинтересованост телевизијских станица за улазак у МУX Ц. О конкретним резултатима ћемо говорити када финализирамо критеријуме, које ћемо прије објаве представити телевизијским станицама.

- Да ли ће јавни РТВ сервиси моћи да уђу у МУX Ц?

У Мултиплекс Ц ће моћи да уђу и јавни РТВ сервиси али би у том случају као и свака друга станица плаћали накнаду за улазак. Међутим, на основу Стратегије о преласку са аналогног на дигитално емитовање, јавним РТВ сервисима је додијељено право на кориштење Мултиплекса А (МУX А), а накнадно и Мултиплекса Б (МУX Б).

Поред емитовања у дигиталном формату постојећих програма ЈРТВС БиХ (програм РТВ Републике Српске, Федерације БиХ и БХРТ-а), у ове мултиплексе могу ући у друге станице, што би могло представљати додатни извор прихода за јавне РТВ станице, међутим, до данас ови мултиплекси нису постали оперативни.

Када је у питању додјела Мултиплекса Ц, Стратегијом је дефинисано да је МУX Ц намијењен комерцијалном сектору на управљање. Комерцијалне ТВ станице су законити учесници у процесу, и стратешки документи их препознају као такве.

Активности у вези са МУX-ом Ц, Агенција је покренула на захтјев комерцијалних ТВ станица у Босни и Херцеговини, које су са пуним правом захтијевале да Агенција обезбиједи неопходне услове за дигитално емитовање за комерцијалне ТВ станице.

- Када престају да важе дозволе за земаљско емитовање и шта ће се десити са станицама које не продуже дозволе?

С обзиром да постојеће дозволе престају да важе 26. априла 2020. Јавним РТВ сервисима, а 31.12.2021. године комерцијалним ТВ станицама, Агенција неће бити у могућности да продужи дозволе, јер се оне односе на аналогно емитовање.

Ова година је кључна, јер након истека дозвола Босна и Херцеговина се може суочити са проблемом постојања нелегалних емитера.

Оно што преостаје свим телевизијским станицама које емитују путем земаљских предајника је улазак у један од расположивих Мултиплекса или да наставе емитовање путем кабловске дистрибуције, јер као што је често упозоравано, Агенција неће моћи да гарантује да ће ТВ станице несметано емитовати програм путем земаљске радиодифузије у аналогној технологији.

Ово се односи на све ТВ станице, укључујући и јавне РТВ сервисе.

РАК није адреса за повећање услуга кабловских оператера

- У јавности је одјекнула информација да су поједини кабловски оператери искључили програм НОВА БХ из кабловских шема. Шта се дешава са НОВА БХ и да ли је Регулаторна агенција надлежна за гашење сигнала НОВЕ БХ?

Одређени кабловски оператери у Босни и Херцеговини су донијели одлуку о прекидању сарадње и дистрибуције програма телевизије Нова БХ, што је ствар комерцијалних интереса и пословне политике тих оператера, и што је дозвољено правилима Агенције. Кабловски/ИПТВ оператери самостално састављају програмску понуду ТВ канала, домаћих и страних, коју нуде у својим системима у зависности од комерцијалних интереса и пословне политике фирме, а повећање претплате за кориштење услуга је ствар пословне политике кабловских/ИПТВ оператера.

Правилима Агенције је прописана обавеза кабловских оператера да у своју понуду уврсте све ТВ станице које емитују земаљским путем у зони мреже кабловског оператера. Међутим, од ове обавезе је могуће изузимање у случају када сама ТВ станица не допушта дистрибуцију свог програма или захтијева накнаду, што је случај са програмом телевизије НОВА БХ.

Медији су протеклих дана пласирали низ дезинформација, међу којима се помиње „порез” и „опорезивање” које наводно уводе кабловски оператери, и у тај контекст доводе Регулаторну агенцију за комуникације, што је апсурд. Порезе не уводе приватне компаније, већ их као инструмент јавних прихода, прописује држава и њени надлежни органи.

Поред тога, низ других оптужби је изнесено на рачун Агенције, што је уобичајена појава у свим регулаторним окружењима, па тако и у Босни и Херцеговини. Тренутно је на јавним консултацијама нацрт новог правила о дистрибуцији, тако да све заинтересоване стране имају прилику да изнесу конструктивне коментаре. Сматрамо да није добро што се пословне кампање воде путем медија, то збуњује крајње кориснике, те се надамо да ће се евентуални преговори водити изван медијског простора.

Међутим, евидентно је да у овој причи, крајњи корисник није у фокусу, већ пословни интереси свих заинтересованих страна како би се позиционирали на изузетно профитабилном тржишту. Важно је поменути да ће доношење Закона о транспарентном власништву ријешити многе проблеме. Агенција стоји на располагању за сарадњу са другим релевантним инстуцијама како би се осигурао развој тржишта на принципима правичне конкуренције, а у интересу крајњих корисника.

(Исток)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

раде

18.01.2020 15:53

Честити Ковач! Свака част људино!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко соколац

18.01.2020 17:13

Пензија

Name

Борислав М

19.01.2020 19:25

Свака цаст! Права људина!

Name

СНСД

18.01.2020 16:01

Овај је кадар СДС-а,треба га одмах смијенити и довести квалитетан и поштен кадар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

18.01.2020 16:43

Зар си ти још директор, још ниси смијењен? О, даље неће моћи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милокрад

18.01.2020 17:17

Зови Милиновића

Name

Дејан Приједор

18.01.2020 17:44

Прије писања коментара прво провјери да ли си мозак пустио у функцију, боту ограничени!!!

Name

РТРС инсајдер,ПОЗНАВАЛАЦ

19.01.2020 23:43

За ваше мјесто је најзаинтересованији, је бивши директор РТРС Драшко Милиновић. Ствари стоје овако : 1. Милиновић није поднио оставку на мјесто генералног директора РТРС, већ је отјеран ! 2. Отјеран је од стране Милорада Додика, који је хтио да га смјени још у септембру 2018. године. Тада је дуг РТРС износио више од 40 милиона марака, и тадашња предсједница УО РТРС , Дара Цвјетић , рекла је Милиновићу да мора поднијети оставку . Јавна је тајна, да га је тада спасила, Жељка Цвијановић, молећи Додика да му пружи задњу шансу. Додик је, међутим, и даље задржао негативан став према Милиновићу, који се крајем прошле године претворио у отворено непријатељство . 3. Милиновић сада солира, и шири лажи, како је наводно поднио оставку, и да се спрема за мјесто директора РАК - а. Истина је потпуно супротна, и на њега више нико озбиљно не рачуна. А разлога је заиста много, и само би неко у бунилу, могао да било шта понуди овом невиђеном дилетанту . Нарочито је стављен под лупу Америчке и Британске Амбасаде у Сарајеву , али и самог ОХР-а . Његово учешће, заједно са Синишом Михаиловићем , у аферама "Сувара" и "Коверат" , али и у покушајима извлачења и прања новца кроз процес дигитализације , потписивање Уговора са фиктивним фирмама из те области , дефинитивно су довела до тога , да га представници међународне заједнице у Сарајеву , ставе на интерне листе Персона нон грата . Оних које су потпуно , непожељне за било какву озбиљну сарадњу . 6. Наредних дана, Милиновић ће се сусрести са неколико судских поступака . Очекују га и озбиљне тужбе за најтеже облике мобинга и уцјена , од стране појединих радника РТРС . Писаћу о томе опширније .

Name

Полако

18.01.2020 17:04

Се пакуј то је припало днс у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цера

18.01.2020 17:08

Велики цовјек Педја Ковац! Свака ти цаст људескаро. Респект за сав твој ради и труд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велибор Д.

18.01.2020 19:06

Као директор РАК-а могао си казњавати РТРС за необјективно и пристрасно извјеставање али ниси... Питам се засто? Добио паре или немас м...? Не зна се која варијанта је црња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требињка

18.01.2020 21:54

Најпоштенији човјек у СДС-у

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аман заман

19.01.2020 09:16

Нигдје жешћи роминг што на братској православној релацији Република Српска - Србија - Црна Гора..!!

ОДГОВОРИТЕ