Kovač: Prioritet RAK-a je interes potrošača

- Očekujemo da će građani u što kraćem vremenskom periodu osjetiti benefite koje proces digitalizacije sa sobom nosi; pomakli smo Bosnu i Hercegovinu sa sramotne pozicije posljednje zemlje u Evropi bez pokrivenosti 4G mrežom i stvorili uslove za prelazak na mrežu pete generacije mobilne telefonije (5G); potpisali Sporazum o regionalnom romingu sa zemljama Zapadnog Balkana, čime su znatno umanjene cijene saobraćaja u romingu...

Bosna i Hercegovina 18.01.2020 | 15:40
Kovač: Prioritet RAK-a je interes potrošača

Predrag Kovač, generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH u intevjuu portalu Istok govorio je o planovima rada te institucije, ali i o određenim informacijama  koje su se pojavile u javnosti, a tiču se najavljenog povećanja cijena usluga kablovskih operatera i pozicije RAK-a, kao i “rata” koji se vodi na tržištu telekomunikacija.

Kovač tvrdi: “Multipleks operater će bez naknade osigurati pokrivanje stanovništva u svakoj digitalnoj regiji na način da omogući krajnjem korisniku fiksni prijem krovnom antenom”.

- Koja su najveća dostignuća Agencije za vijeme trajanja Vašeg mandata?

Ono čime se vodim od kako sam na čelu Agencije je svakako unaprjeđenje rada Agencije, kao institucije ekspertskog karaktera.

Za ove nepune četiri godine, riješena su ključna strateška pitanja za Bosnu i Hercegovinu: konačno smo se pomakli sa mrtve tačke kada je u pitanju proces digitalizacije u Bosni i Hercegovini.

Očekujemo da će građani Bosne i Hercegovine u što kraćem vremenskom periodu osjetiti benefite koje ovaj proces sa sobom nosi; pomakli smo Bosnu i Hercegovinu sa sramotne pozicije posljednje zemlje u Evropi bez pokrivenosti 4G mrežom i stvorili uslove za prelazak na mrežu pete generacije mobilne telefonije (5G); potpisali Sporazum o regionalnom romingu sa zemljama Zapadnog Balkana, čime su znatno umanjene cijene saobraćaja u romingu, te je jedan od osnovnih ciljeva korak ka potpunom ukidanju rominga, koji je prema Sporazumu predviđen 2021. godine.

U ovom trenutku pred nama su brojni izazovi, i to: provođenje analiza tržišta elektronskih komunikacija, tržišta audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija, finalizacija procesa prelaska na digitalno emitovanje i uvođenje digitalnog radija.

Poseban fokus je na unaprjeđenju sistema monitoringa koji će Agencija uskoro imati u punom kapacitetu, što će omogućiti da putem naprednog softvera imamo uvid u sve programe koji se emituju i distribuišu na teritoriji BiH, kao i podatke o eventualnim kršenjima pravila i propisa, kao i intenziviranje monitoringa kvaliteta mreža i signala putem kojih se pružaju telekomunikacijske usluge u BiH.

Ovim se neće zanemariti važna uloga koju krajnji korisnici imaju u regulaciji usluga i sadržaja putem ulaganja prigovora. Naprotiv, aktivan angažman krajnjih korisnika od izuzetne je važnosti.

Od RAK-a se očekuje da svim operaterima obezbjedi ravnopravan pristup multipleksu

Da li mislite da digitalizacija u Bosni i Hercegovini ima pomaka, i koje će prednosti ovaj proces donijeti građanima BiH?

Smatram da je dodjelom dozvole za Multipleks C (MUX C) učinjen veliki pomak u procesu digitalizacije u Bosni i Hercegovini. Očekujemo da će konačno svi raspoloživi resursi biti adekvatno iskorišteni za finalizaciju procesa prelaska sa analognog na digitalno emitovanje, što neminovno doprinosi digitalizaciji cjelokupnog bh. društva.

Na taj način će se obezbijediti benefiti za sve učesnike u procesu digitalizacije, što Bosna i Hercegovina čeka već dugo vremena.

Proces digitalizacije će obezbijediti ekonomsku održivost tradicionalnih elektronskih medija u tržišnoj digitalnoj ekonomiji, ponudiće znatno veći kapacitet prenosa koji omogućava još više lokalnih televizijskih programa u ponudi stanovništvu i prelazak na HD sliku visokog kvaliteta. Takođe, multipleks operater će bez naknade osigurati pokrivanje stanovništva u svakoj digitalnoj regiji na način da omogući krajnjem korisniku fiksni prijem krovnom antenom.

Trenutno radimo na izradi kriterijuma za ulazak televizijskih stanica u Multipleks C. Na osnovu podataka dostavljenih Agenciji, postoji zainteresovanost televizijskih stanica za ulazak u MUX C. O konkretnim rezultatima ćemo govoriti kada finaliziramo kriterijume, koje ćemo prije objave predstaviti televizijskim stanicama.

- Da li će javni RTV servisi moći da uđu u MUX C?

U Multipleks C će moći da uđu i javni RTV servisi ali bi u tom slučaju kao i svaka druga stanica plaćali naknadu za ulazak. Međutim, na osnovu Strategije o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje, javnim RTV servisima je dodijeljeno pravo na korištenje Multipleksa A (MUX A), a naknadno i Multipleksa B (MUX B).

Pored emitovanja u digitalnom formatu postojećih programa JRTVS BiH (program RTV Republike Srpske, Federacije BiH i BHRT-a), u ove multiplekse mogu ući u druge stanice, što bi moglo predstavljati dodatni izvor prihoda za javne RTV stanice, međutim, do danas ovi multipleksi nisu postali operativni.

Kada je u pitanju dodjela Multipleksa C, Strategijom je definisano da je MUX C namijenjen komercijalnom sektoru na upravljanje. Komercijalne TV stanice su zakoniti učesnici u procesu, i strateški dokumenti ih prepoznaju kao takve.

Aktivnosti u vezi sa MUX-om C, Agencija je pokrenula na zahtjev komercijalnih TV stanica u Bosni i Hercegovini, koje su sa punim pravom zahtijevale da Agencija obezbijedi neophodne uslove za digitalno emitovanje za komercijalne TV stanice.

- Kada prestaju da važe dozvole za zemaljsko emitovanje i šta će se desiti sa stanicama koje ne produže dozvole?

S obzirom da postojeće dozvole prestaju da važe 26. aprila 2020. Javnim RTV servisima, a 31.12.2021. godine komercijalnim TV stanicama, Agencija neće biti u mogućnosti da produži dozvole, jer se one odnose na analogno emitovanje.

Ova godina je ključna, jer nakon isteka dozvola Bosna i Hercegovina se može suočiti sa problemom postojanja nelegalnih emitera.

Ono što preostaje svim televizijskim stanicama koje emituju putem zemaljskih predajnika je ulazak u jedan od raspoloživih Multipleksa ili da nastave emitovanje putem kablovske distribucije, jer kao što je često upozoravano, Agencija neće moći da garantuje da će TV stanice nesmetano emitovati program putem zemaljske radiodifuzije u analognoj tehnologiji.

Ovo se odnosi na sve TV stanice, uključujući i javne RTV servise.

RAK nije adresa za povećanje usluga kablovskih operatera

- U javnosti je odjeknula informacija da su pojedini kablovski operateri isključili program NOVA BH iz kablovskih šema. Šta se dešava sa NOVA BH i da li je Regulatorna agencija nadležna za gašenje signala NOVE BH?

Određeni kablovski operateri u Bosni i Hercegovini su donijeli odluku o prekidanju saradnje i distribucije programa televizije Nova BH, što je stvar komercijalnih interesa i poslovne politike tih operatera, i što je dozvoljeno pravilima Agencije. Kablovski/IPTV operateri samostalno sastavljaju programsku ponudu TV kanala, domaćih i stranih, koju nude u svojim sistemima u zavisnosti od komercijalnih interesa i poslovne politike firme, a povećanje pretplate za korištenje usluga je stvar poslovne politike kablovskih/IPTV operatera.

Pravilima Agencije je propisana obaveza kablovskih operatera da u svoju ponudu uvrste sve TV stanice koje emituju zemaljskim putem u zoni mreže kablovskog operatera. Međutim, od ove obaveze je moguće izuzimanje u slučaju kada sama TV stanica ne dopušta distribuciju svog programa ili zahtijeva naknadu, što je slučaj sa programom televizije NOVA BH.

Mediji su proteklih dana plasirali niz dezinformacija, među kojima se pominje „porez” i „oporezivanje” koje navodno uvode kablovski operateri, i u taj kontekst dovode Regulatornu agenciju za komunikacije, što je apsurd. Poreze ne uvode privatne kompanije, već ih kao instrument javnih prihoda, propisuje država i njeni nadležni organi.

Pored toga, niz drugih optužbi je izneseno na račun Agencije, što je uobičajena pojava u svim regulatornim okruženjima, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Trenutno je na javnim konsultacijama nacrt novog pravila o distribuciji, tako da sve zainteresovane strane imaju priliku da iznesu konstruktivne komentare. Smatramo da nije dobro što se poslovne kampanje vode putem medija, to zbunjuje krajnje korisnike, te se nadamo da će se eventualni pregovori voditi izvan medijskog prostora.

Međutim, evidentno je da u ovoj priči, krajnji korisnik nije u fokusu, već poslovni interesi svih zainteresovanih strana kako bi se pozicionirali na izuzetno profitabilnom tržištu. Važno je pomenuti da će donošenje Zakona o transparentnom vlasništvu riješiti mnoge probleme. Agencija stoji na raspolaganju za saradnju sa drugim relevantnim instucijama kako bi se osigurao razvoj tržišta na principima pravične konkurencije, a u interesu krajnjih korisnika.

(Istok)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

rade

18.01.2020 16:53

Čestiti Kovač! Svaka čast ljudino!

ODGOVORITE
Name

Mirko sokolac

18.01.2020 18:13

Penzija

Name

Borislav M

19.01.2020 20:25

Svaka cast! Prava ljudina!

Name

SNSD

18.01.2020 17:01

Ovaj je kadar SDS-a,treba ga odmah smijeniti i dovesti kvalitetan i pošten kadar.

ODGOVORITE
Name

Milorad

18.01.2020 17:43

Zar si ti još direktor, još nisi smijenjen? O, dalje neće moći!

ODGOVORITE
Name

Milokrad

18.01.2020 18:17

Zovi Milinovića

Name

Dejan Prijedor

18.01.2020 18:44

Prije pisanja komentara prvo provjeri da li si mozak pustio u funkciju, botu ograničeni!!!

Name

RTRS insajder,POZNAVALAC

20.01.2020 00:43

Za vaše mjesto je najzainteresovaniji, je bivši direktor RTRS Draško Milinović. Stvari stoje ovako : 1. Milinović nije podnio ostavku na mjesto generalnog direktora RTRS, već je otjeran ! 2. Otjeran je od strane Milorada Dodika, koji je htio da ga smjeni još u septembru 2018. godine. Tada je dug RTRS iznosio više od 40 miliona maraka, i tadašnja predsjednica UO RTRS , Dara Cvjetić , rekla je Milinoviću da mora podnijeti ostavku . Javna je tajna, da ga je tada spasila, Željka Cvijanović, moleći Dodika da mu pruži zadnju šansu. Dodik je, međutim, i dalje zadržao negativan stav prema Milinoviću, koji se krajem prošle godine pretvorio u otvoreno neprijateljstvo . 3. Milinović sada solira, i širi laži, kako je navodno podnio ostavku, i da se sprema za mjesto direktora RAK - a. Istina je potpuno suprotna, i na njega više niko ozbiljno ne računa. A razloga je zaista mnogo, i samo bi neko u bunilu, mogao da bilo šta ponudi ovom neviđenom diletantu . Naročito je stavljen pod lupu Američke i Britanske Ambasade u Sarajevu , ali i samog OHR-a . Njegovo učešće, zajedno sa Sinišom Mihailovićem , u aferama "Suvara" i "Koverat" , ali i u pokušajima izvlačenja i pranja novca kroz proces digitalizacije , potpisivanje Ugovora sa fiktivnim firmama iz te oblasti , definitivno su dovela do toga , da ga predstavnici međunarodne zajednice u Sarajevu , stave na interne liste Persona non grata . Onih koje su potpuno , nepoželjne za bilo kakvu ozbiljnu saradnju . 6. Narednih dana, Milinović će se susresti sa nekoliko sudskih postupaka . Očekuju ga i ozbiljne tužbe za najteže oblike mobinga i ucjena , od strane pojedinih radnika RTRS . Pisaću o tome opširnije .

Name

Polako

18.01.2020 18:04

Se pakuj to je pripalo dns u.

ODGOVORITE
Name

cera

18.01.2020 18:08

Veliki covjek Pedja Kovac! Svaka ti cast ljudeskaro. Respekt za sav tvoj radi i trud.

ODGOVORITE
Name

Velibor D.

18.01.2020 20:06

Kao direktor RAK-a mogao si kaznjavati RTRS za neobjektivno i pristrasno izvjestavanje ali nisi... Pitam se zasto? Dobio pare ili nemas m...? Ne zna se koja varijanta je crnja.

ODGOVORITE
Name

Trebinjka

18.01.2020 22:54

Najpošteniji čovjek u SDS-u

ODGOVORITE
Name

Aman zaman

19.01.2020 10:16

Nigdje žešći roming što na bratskoj pravoslavnoj relaciji Republika Srpska - Srbija - Crna Gora..!!

ODGOVORITE