Лоша оптужница против Мектића експресно постала квалитетна

Поступајућа тужитељица Ведрана Мијовић за два дана исправила све недостатке у оптужници против Драгана Мектића на које је упозорио Суд БиХ. Далида Бурзић за свега шест сати успјела изанализирати кључне од укупно 185 достављених доказа

Босна и Херцеговина 17.01.2020 | 22:13
Лоша оптужница против Мектића експресно постала квалитетна

Два и по дана била су довољна Тужилаштву БиХ да отклони све недостатке у оптужници против Драгана Мектића и других коју им је почетком седмице вратио Суд БиХ. И само шест радних сати било је потребно судији за претходно саслушање Далиди Бурзић да изанализира све доказе и утврди да у новој, редуцираној оптужници, постоји довољно основане сумње да је бивши министар безбједности БиХ починио кривично дјело злоупотреба положаја и овлаштења.

И онда је данас поподне Борис Грубешић у име Тужилаштва БиХ "журно" информисао јавност да је од Суда БиХ запримљена "потврђена оптужница против Драгана Мектића и други.

Хитна истрага против доскорашњег министра беубиједности БиХ координирана је у кабинету главне државне тужитељице Гордане Тадић.

Прво је издата наредба Федералној упорави полиције да се проведу истражне радње у вези са реализацијом Пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства између БиХ и Црне Горе. У питању је пројекат који је финансирала ЕУ, а који је реализиран од 2015. до 2017. године.

Након што је ФУП Тужилаштву БиХ доставио Информацију о прикупљеним сазнањима, Гордана Тадић је предмет додијелила тужитељици Ведрани Мијовић, кћерки дугогодишњег СНСД-овог кадра - Славка Јовичића Славуја. 

ЖУРНО ДЈЕЛОВАЊЕ

КАД ПРЕСУЂУЈЕ ДАЛИДА БУРЗИЋ : Лоша оптужница против Мектића за 48 сати постала квалитетна

Пише: Авдо Авдић

Два и по дана била су довољна Тужилаштву БиХ да отклони све недостатке у оптужници против Драгана Мектића и других коју им је почетком седмице вратио Суд БиХ. И само шест радних сати било је потребно суткињи за претходно саслушање Далиди Бурзић да изанализира све доказе и утврди да у новој, редуцираној оптужници, постоји довољно основане сумње да је бивши министар сигурности БиХ починио кривично дјело злоупотреба положаја и овласти. И онда је данас поподне Борис Грубешић у име Тужилаштва БиХ "журно" информисао јавност да је од Суда БиХ запримљена "потврђена оптужница против Драгана Мектића и други.

Журна истрага против доскорашњег министра сигурности БиХ координирана је у кабинету главне државне тужитељице Гордане Тадић. Прво је издата наредба Федералној упорави полиције да се проведу истражне радње у вези са реализацијом Пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства између БиХ и Црне Горе. У питању је пројекат који је финансирала ЕУ, а који је реализиран од 2015. до 2017. године. Након што је ФУП Тужилаштву БиХ доставио Информацију о прикупљеним сазнањима, Гордана Тадић је предмет додијелила тужитељици Ведрани Мијовић, кћерки дугогодишњег СНСД-овог кадра - Славка Јовичића Славуја. 

"Требало би лишити слободе министра Мектића", рећи ће инспекторима ФУП-а тужитељица Мијовић преносећи жеље своје шефице Гордане Тадић. 

Баш у том периоду, Мектићев замјеник Мијо Крешић, 3. октобра 2019. године, на очиглед новинара Журнала, састајао се са замјеником директора ФУП-а Енсаром Корманом, покушавајући од њега сазнати како напредује предмет против Мектића чије је формирање наредила управо његова родица - Гордана Тадић.

Тачно двадесет дана касније, Мектић је у интервјуу Ослобођењу казао да има информације да је Гордана Тадић тражила његово хапшење.

Касније ће, према документима, Тужилаштво БиХ затражити од ФУП-а достављање извјештаја о почињеном кривичном дјелу о овом случају.

Како Извјештај против Мектића није поднесен, главна државна тужитељица је одлучила да сама предузме конкретне кораке. И зато претпосљедњег дана 2019. године, Гордана Тадић наређује тужитељици Мијовић да подигне оптужницу против Драгана Мектића и још три особе које су биле ангажоване у Министарству безбједности. Предмет је задужила судија за претходно саслушање - Далида Бурзић.

 

"Тужилац се у предметној оптужници у оквиру резутата истраге није осврнуо на истрагу на исправан начин. Изношење садржајних резултата истраге на начин како је поступљено у конкретном случају, као посљедицу би имало уношење на главни претрес садржајних резултата тих доказа мимо правила којима се дозвољава одступање од начела непосредног извођења доказа на главном претресу", навела је у свом допису Тужилаштву БиХ судија за претходно саслушање Далида Бурзић.

Овај допис је Тужлаштву БиХ достављен у сриједу и Далида Бурзић је у свом допису навела да оптужница не може бити потврђена због недостатака које је утврдила.

"Ови недостаци достављену оптужницу чине мањкавом у формално правном смислу, па је исте неопходно отклонити, да би Суд могао по предметној оптужници донијети своју одлуку, односно приступити анализи достављених доказа и утврдити да ли постоји довољан степен основане сумње да су осумњичени починили кривично дјело које им се ставља на терет", навела је судија Бурзић уз упозорење да Тужилаштво БиХ има рок од три дана да исправи све оно што је супрутно законским одредбама,

Онда је на сцену ступило "журно" дјеловање. За мање од два дана, Тужилаштво БиХ је стигло "исправити" све недостатке оптужнице, те је нову, уређену оптужницу доставило у петак ујутро.

Иако је Далида Бурзић у свом првом допису навела да ће тек тада размотрити наведене доказе, те процијенити да ли постоји основана сумња за потврђивање оптужнице, она је, за мање од шест радних сати успјела изанализирати кључне од укупно 185 доказа колико је у оптужници навела тужитељица Ведрана Мијовић.

Но, односи Далиде Бурзић и Милана Тегелтије, те њихове везе у предметима "поткивање" и Џенан Мемић били су савим довољан аргумент да се оптужница која два дана раније није ваљала - експресно потврди. А онда је на сцену ступио Борис Грубешић. "Журно".

(Журнал.инфо) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Комсиница

17.01.2020 22:22

Јадни смо сви ми. У каквој рупи зивимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упс

18.01.2020 17:13

Оде Мекта ко да га никад било није..

Name

бас у рупи

19.01.2020 02:15

Нико и не помиње да је Мектиц заједно са осталима без тендера по намјестеним надуваним ценама и необављеним услугама пријатељима и родбини подјелио дрзавни новац. Ето вам постењацине.

Name

Борац ВРС

17.01.2020 22:47

Под хитно рушити ово Тужилаштво и Суд сами мафијаши и багра пустили коријење, а никоме ни за шта не одговарају. Ко их позове монтирају му оптужницу. РУШИТИ БАГРУ ПОД ХИТНО...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ален

18.01.2020 00:34

Какво ми имамо криминално тужилаштво. Све бандит до бандита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајса

18.01.2020 05:14

Како вас није срамота,Бог ће судити вама и васима.Где сте ви едуковани,стицали искуство,разум,људскост,постење и бити професионалац у раду.Само они који немају свој его се тако понасају.Грибесиц треба да оде у средњу сколу а остали у том суду и тузиластву у ниже разреде.

Name

Дијагноза

18.01.2020 07:32

Није то до тужилаштва, то је до људи, Ми смо такви и тачка.

Name

Ацо

18.01.2020 04:25

Једног од постенијих и искренијих људи треба уцуткати и русити.Брука а народ то све мирно посматра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

18.01.2020 04:54

Теско сваком оном ко је нормалан а мора да зиви на овој депонији од народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

18.01.2020 05:53

Шефе ,нема ништа, све је уреду. Нађи нешто, знаш да га морамо казнити! Тако је у свему. Власт спроводи силу и показује моћ на свом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бори

18.01.2020 10:39

Види и будала да је ово нека намјештаљка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

18.01.2020 11:06

Пред законом треба да буду сви исти.Ако је лажна,још боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моћник

18.01.2020 18:55

Моћан је тај новинар Ђаковићу Мато. Моћан. Не дају њему онолике паре за она вечерња прела на јавном сервису. Лично је Додик Милораде рек'о кол'ко да му се даје.

ОДГОВОРИТЕ