Loša optužnica protiv Mektića ekspresno postala kvalitetna

Postupajuća tužiteljica Vedrana Mijović za dva dana ispravila sve nedostatke u optužnici protiv Dragana Mektića na koje je upozorio Sud BiH. Dalida Burzić za svega šest sati uspjela izanalizirati ključne od ukupno 185 dostavljenih dokaza

Bosna i Hercegovina 17.01.2020 | 22:13
Loša optužnica protiv Mektića ekspresno postala kvalitetna

Dva i po dana bila su dovoljna Tužilaštvu BiH da otkloni sve nedostatke u optužnici protiv Dragana Mektića i drugih koju im je početkom sedmice vratio Sud BiH. I samo šest radnih sati bilo je potrebno sudiji za prethodno saslušanje Dalidi Burzić da izanalizira sve dokaze i utvrdi da u novoj, reduciranoj optužnici, postoji dovoljno osnovane sumnje da je bivši ministar bezbjednosti BiH počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja.

I onda je danas popodne Boris Grubešić u ime Tužilaštva BiH "žurno" informisao javnost da je od Suda BiH zaprimljena "potvrđena optužnica protiv Dragana Mektića i drugi.

Hitna istraga protiv doskorašnjeg ministra beubijednosti BiH koordinirana je u kabinetu glavne državne tužiteljice Gordane Tadić.

Prvo je izdata naredba Federalnoj uporavi policije da se provedu istražne radnje u vezi sa realizacijom Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva između BiH i Crne Gore. U pitanju je projekat koji je finansirala EU, a koji je realiziran od 2015. do 2017. godine.

Nakon što je FUP Tužilaštvu BiH dostavio Informaciju o prikupljenim saznanjima, Gordana Tadić je predmet dodijelila tužiteljici Vedrani Mijović, kćerki dugogodišnjeg SNSD-ovog kadra - Slavka Jovičića Slavuja. 

ŽURNO DJELOVANJE

KAD PRESUĐUJE DALIDA BURZIĆ : Loša optužnica protiv Mektića za 48 sati postala kvalitetna

Piše: Avdo Avdić

Dva i po dana bila su dovoljna Tužilaštvu BiH da otkloni sve nedostatke u optužnici protiv Dragana Mektića i drugih koju im je početkom sedmice vratio Sud BiH. I samo šest radnih sati bilo je potrebno sutkinji za prethodno saslušanje Dalidi Burzić da izanalizira sve dokaze i utvrdi da u novoj, reduciranoj optužnici, postoji dovoljno osnovane sumnje da je bivši ministar sigurnosti BiH počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlasti. I onda je danas popodne Boris Grubešić u ime Tužilaštva BiH "žurno" informisao javnost da je od Suda BiH zaprimljena "potvrđena optužnica protiv Dragana Mektića i drugi.

Žurna istraga protiv doskorašnjeg ministra sigurnosti BiH koordinirana je u kabinetu glavne državne tužiteljice Gordane Tadić. Prvo je izdata naredba Federalnoj uporavi policije da se provedu istražne radnje u vezi sa realizacijom Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva između BiH i Crne Gore. U pitanju je projekat koji je finansirala EU, a koji je realiziran od 2015. do 2017. godine. Nakon što je FUP Tužilaštvu BiH dostavio Informaciju o prikupljenim saznanjima, Gordana Tadić je predmet dodijelila tužiteljici Vedrani Mijović, kćerki dugogodišnjeg SNSD-ovog kadra - Slavka Jovičića Slavuja. 

"Trebalo bi lišiti slobode ministra Mektića", reći će inspektorima FUP-a tužiteljica Mijović prenoseći želje svoje šefice Gordane Tadić. 

Baš u tom periodu, Mektićev zamjenik Mijo Krešić, 3. oktobra 2019. godine, na očigled novinara Žurnala, sastajao se sa zamjenikom direktora FUP-a Ensarom Kormanom, pokušavajući od njega saznati kako napreduje predmet protiv Mektića čije je formiranje naredila upravo njegova rodica - Gordana Tadić.

Tačno dvadeset dana kasnije, Mektić je u intervjuu Oslobođenju kazao da ima informacije da je Gordana Tadić tražila njegovo hapšenje.

Kasnije će, prema dokumentima, Tužilaštvo BiH zatražiti od FUP-a dostavljanje izvještaja o počinjenom krivičnom djelu o ovom slučaju.

Kako Izvještaj protiv Mektića nije podnesen, glavna državna tužiteljica je odlučila da sama preduzme konkretne korake. I zato pretposljednjeg dana 2019. godine, Gordana Tadić naređuje tužiteljici Mijović da podigne optužnicu protiv Dragana Mektića i još tri osobe koje su bile angažovane u Ministarstvu bezbjednosti. Predmet je zadužila sudija za prethodno saslušanje - Dalida Burzić.

 

"Tužilac se u predmetnoj optužnici u okviru rezutata istrage nije osvrnuo na istragu na ispravan način. Iznošenje sadržajnih rezultata istrage na način kako je postupljeno u konkretnom slučaju, kao posljedicu bi imalo unošenje na glavni pretres sadržajnih rezultata tih dokaza mimo pravila kojima se dozvoljava odstupanje od načela neposrednog izvođenja dokaza na glavnom pretresu", navela je u svom dopisu Tužilaštvu BiH sudija za prethodno saslušanje Dalida Burzić.

Ovaj dopis je Tužlaštvu BiH dostavljen u srijedu i Dalida Burzić je u svom dopisu navela da optužnica ne može biti potvrđena zbog nedostataka koje je utvrdila.

"Ovi nedostaci dostavljenu optužnicu čine manjkavom u formalno pravnom smislu, pa je iste neophodno otkloniti, da bi Sud mogao po predmetnoj optužnici donijeti svoju odluku, odnosno pristupiti analizi dostavljenih dokaza i utvrditi da li postoji dovoljan stepen osnovane sumnje da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret", navela je sudija Burzić uz upozorenje da Tužilaštvo BiH ima rok od tri dana da ispravi sve ono što je suprutno zakonskim odredbama,

Onda je na scenu stupilo "žurno" djelovanje. Za manje od dva dana, Tužilaštvo BiH je stiglo "ispraviti" sve nedostatke optužnice, te je novu, uređenu optužnicu dostavilo u petak ujutro.

Iako je Dalida Burzić u svom prvom dopisu navela da će tek tada razmotriti navedene dokaze, te procijeniti da li postoji osnovana sumnja za potvrđivanje optužnice, ona je, za manje od šest radnih sati uspjela izanalizirati ključne od ukupno 185 dokaza koliko je u optužnici navela tužiteljica Vedrana Mijović.

No, odnosi Dalide Burzić i Milana Tegeltije, te njihove veze u predmetima "potkivanje" i Dženan Memić bili su savim dovoljan argument da se optužnica koja dva dana ranije nije valjala - ekspresno potvrdi. A onda je na scenu stupio Boris Grubešić. "Žurno".

(Žurnal.info) 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Komsinica

17.01.2020 22:22

Jadni smo svi mi. U kakvoj rupi zivimo.

ODGOVORITE
Name

Ups

18.01.2020 17:13

Ode Mekta ko da ga nikad bilo nije..

Name

bas u rupi

19.01.2020 02:15

Niko i ne pominje da je Mektic zajedno sa ostalima bez tendera po namjestenim naduvanim cenama i neobavljenim uslugama prijateljima i rodbini podjelio drzavni novac. Eto vam postenjacine.

Name

Borac VRS

17.01.2020 22:47

Pod hitno rušiti ovo Tužilaštvo i Sud sami mafijaši i bagra pustili korijenje, a nikome ni za šta ne odgovaraju. Ko ih pozove montiraju mu optužnicu. RUŠITI BAGRU POD HITNO...

ODGOVORITE
Name

Alen

18.01.2020 00:34

Kakvo mi imamo kriminalno tužilaštvo. Sve bandit do bandita.

ODGOVORITE
Name

Ajsa

18.01.2020 05:14

Kako vas nije sramota,Bog će suditi vama i vasima.Gde ste vi edukovani,sticali iskustvo,razum,ljudskost,postenje i biti profesionalac u radu.Samo oni koji nemaju svoj ego se tako ponasaju.Gribesic treba da ode u srednju skolu a ostali u tom sudu i tuzilastvu u niže razrede.

Name

Dijagnoza

18.01.2020 07:32

Nije to do tužilaštva, to je do ljudi, Mi smo takvi i tačka.

Name

Aco

18.01.2020 04:25

Jednog od postenijih i iskrenijih ljudi treba ucutkati i rusiti.Bruka a narod to sve mirno posmatra.

ODGOVORITE
Name

borac

18.01.2020 04:54

Tesko svakom onom ko je normalan a mora da zivi na ovoj deponiji od naroda.

ODGOVORITE
Name

Аполо 11

18.01.2020 05:53

Шефе ,нема ништа, све је уреду. Нађи нешто, знаш да га морамо казнити! Тако је у свему. Власт спроводи силу и показује моћ на свом народу.

ODGOVORITE
Name

Bori

18.01.2020 10:39

Vidi i budala da je ovo neka namještaljka.

ODGOVORITE
Name

oo7

18.01.2020 11:06

Pred zakonom treba da budu svi isti.Ako je lažna,još bolje.

ODGOVORITE
Name

Moćnik

18.01.2020 18:55

Moćan je taj novinar Đakoviću Mato. Moćan. Ne daju njemu onolike pare za ona večernja prela na javnom servisu. Lično je Dodik Milorade rek'o kol'ko da mu se daje.

ODGOVORITE