Ниво јавног дуга БиХ износи 34,7 одсто БДП-а

БиХ, у поређењу са другим земљама у транзицији, има умјерену задуженост, а ниво јавног дуга узноси 34,7 одсто бруто домаћег производа, навела је Дирекција за економско планирање БиХ у информацији о фискалној одрживости БиХ у прошлој години.

Босна и Херцеговина 16.01.2020 | 13:33
Ниво јавног дуга БиХ износи 34,7 одсто БДП-а

У информацији се подсјећа да је критеријумима из Мастрихта дуг неодржив уколико он прелази 60 одсто БДП-а, те истиче да је, према том критеријуму, дуг одржив, а самим тим и фискална политика.

Из Дирекције за економско планирање наводе да је фискална политика БиХ одржива и "са становишта буџетских суфицита којег биљеже сектори опште владе".

У информацији се додаје да су остварени суфицит и одржив ниво јавног дуга довели до још једног повољног показетеља одрживости, а то су смањење потребе за финансирањем.

Оно што би се могло идентификовати као потенцијални ризици на фискалну одрживост БиХ у средњем року су економски раст, буџетски биланс, повећање удјела директног дуга ентитета у укупном спољном дугу, повећање сервиса јавног дуга, а нарочито унутрашњег, каматно оптерећење, каматне стопе, ризици девизног курса, ризик рефинансирања, али и кредитни рејтинг.

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Марко

16.01.2020 13:40

То није много све док се тај дуг може редовно сервисирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

16.01.2020 15:46

Није много. Дуг је заправо веома мали. Проблем је због цега је створен. Да будем прецизнији створен је због финансирања права одредјених група градјана а која не моземо да финансирамо из реалних прихода јер овде сви врсе утају пореза. То се финансира да би се добијали избори. Расту дуга доприносе и намјстени тендери и плацање нерадника запослених на дрзавној си.. . Износ није превелик али је проблем сто уопсте постоји ако погледамо ста је изградјено(цитај 100 км аутопута, тј скоро па ниста). Други проблем је сто БиХ уопсте нема своју валуту. Америцки дуг је огроман али је сав у долару и када га не буду могли сервисирати они це обезвриједити долар кроз масовније стампање а тиме це обезвриједити и свој дуг. БиХ се задузује у страним валутама а и када се задузује у маркама то не пије воде јер је марка у сустини купон-бон за евро. Знаци нацин задузивања као и сама сврха задузивања је упитна.

Name

Није али

16.01.2020 15:58

Није тај дуг ниста. Кина це задузити 225 одсто да би направила Пут свиле. Али це Пут свиле вратити то пет пута. Задузује се да би се вратило, а не у дупе додикових гангстера.

Name

Ре Свима

16.01.2020 16:57

Овдје непрецизирамо дужника него ли јавни дуг који се вјесто преписује на дрзаву сто је исправно медзутим дрзаве јесте гарант дуга али дуг враца дужник тако да БДП јесте мјерило гаранта то јесте дрзаве али не и дузника. Зато треба јасно ставити на папир дузника колико је солвентан и његово учешће у БДПу тад чемо јасно видјети да дузник у овом случају Српска има неодрживо задузење. Ту замку увјек потенцирају и преписују је укупном БДПу дрзаве БиХ. А небулозе о Америчким дуговима и штампање долара су толико плитке да схватам колико знас о економији. Тај дуг се не уништава слабљењем него јачањем без обзира колико то теби било нејасно ако зели објасним ти.

Name

ОО7

16.01.2020 14:25

зНАЧИ,НИЈЕ СВЕ ЦРНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

16.01.2020 16:09

Ако је истина не да није лосе него јаци од судбине.

Name

Тотал Дамаге предстоји

16.01.2020 14:53

Стање у БиХ је много горе него се смије приказати јавности. Вец одавно се привредни раст "фризира", а тако је и са стањем незапослених..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз

16.01.2020 17:19

Де то подели на ентитете па да бројимо

ОДГОВОРИТЕ