Nivo javnog duga BiH iznosi 34,7 odsto BDP-a

BiH, u poređenju sa drugim zemljama u tranziciji, ima umjerenu zaduženost, a nivo javnog duga uznosi 34,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, navela je Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u informaciji o fiskalnoj održivosti BiH u prošloj godini.

Bosna i Hercegovina 16.01.2020 | 13:33
Nivo javnog duga BiH iznosi 34,7 odsto BDP-a

U informaciji se podsjeća da je kriterijumima iz Mastrihta dug neodrživ ukoliko on prelazi 60 odsto BDP-a, te ističe da je, prema tom kriterijumu, dug održiv, a samim tim i fiskalna politika.

Iz Direkcije za ekonomsko planiranje navode da je fiskalna politika BiH održiva i "sa stanovišta budžetskih suficita kojeg bilježe sektori opšte vlade".

U informaciji se dodaje da su ostvareni suficit i održiv nivo javnog duga doveli do još jednog povoljnog pokazetelja održivosti, a to su smanjenje potrebe za finansiranjem.

Ono što bi se moglo identifikovati kao potencijalni rizici na fiskalnu održivost BiH u srednjem roku su ekonomski rast, budžetski bilans, povećanje udjela direktnog duga entiteta u ukupnom spoljnom dugu, povećanje servisa javnog duga, a naročito unutrašnjeg, kamatno opterećenje, kamatne stope, rizici deviznog kursa, rizik refinansiranja, ali i kreditni rejting.

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Marko

16.01.2020 13:40

To nije mnogo sve dok se taj dug može redovno servisirati.

ODGOVORITE
Name

Ministar

16.01.2020 15:46

Nije mnogo. Dug je zapravo veoma mali. Problem je zbog cega je stvoren. Da budem precizniji stvoren je zbog finansiranja prava odredjenih grupa gradjana a koja ne mozemo da finansiramo iz realnih prihoda jer ovde svi vrse utaju poreza. To se finansira da bi se dobijali izbori. Rastu duga doprinose i namjsteni tenderi i placanje neradnika zaposlenih na drzavnoj si.. . Iznos nije prevelik ali je problem sto uopste postoji ako pogledamo sta je izgradjeno(citaj 100 km autoputa, tj skoro pa nista). Drugi problem je sto BiH uopste nema svoju valutu. Americki dug je ogroman ali je sav u dolaru i kada ga ne budu mogli servisirati oni ce obezvrijediti dolar kroz masovnije stampanje a time ce obezvrijediti i svoj dug. BiH se zaduzuje u stranim valutama a i kada se zaduzuje u markama to ne pije vode jer je marka u sustini kupon-bon za evro. Znaci nacin zaduzivanja kao i sama svrha zaduzivanja je upitna.

Name

Nije ali

16.01.2020 15:58

Nije taj dug nista. Kina ce zaduziti 225 odsto da bi napravila Put svile. Ali ce Put svile vratiti to pet puta. Zaduzuje se da bi se vratilo, a ne u dupe dodikovih gangstera.

Name

Re Svima

16.01.2020 16:57

Ovdje nepreciziramo dužnika nego li javni dug koji se vjesto prepisuje na drzavu sto je ispravno medzutim drzave jeste garant duga ali dug vraca dužnik tako da BDP jeste mjerilo garanta to jeste drzave ali ne i duznika. Zato treba jasno staviti na papir duznika koliko je solventan i njegovo učešće u BDPu tad čemo jasno vidjeti da duznik u ovom slučaju Srpska ima neodrživo zaduzenje. Tu zamku uvjek potenciraju i prepisuju je ukupnom BDPu drzave BiH. A nebuloze o Američkim dugovima i štampanje dolara su toliko plitke da shvatam koliko znas o ekonomiji. Taj dug se ne uništava slabljenjem nego jačanjem bez obzira koliko to tebi bilo nejasno ako zeli objasnim ti.

Name

OO7

16.01.2020 14:25

zNAČI,NIJE SVE CRNO.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

16.01.2020 16:09

Ako je istina ne da nije lose nego jaci od sudbine.

Name

Total Damage predstoji

16.01.2020 14:53

Stanje u BiH je mnogo gore nego se smije prikazati javnosti. Vec odavno se privredni rast "frizira", a tako je i sa stanjem nezaposlenih..

ODGOVORITE
Name

Knjaz

16.01.2020 17:19

De to podeli na entitete pa da brojimo

ODGOVORITE