Ево о чему су причали Путин и Меркелова

Њемачка канцеларка Ангела Меркел допутовала је у званичну посјету Русији, гдје се састала са руским предсједником Владимиром Путином. Њихов закључак је да Сјеверни ток 2 мора да буде завршен.

Свијет 11.01.2020 | 17:11
Ево о чему су причали Путин и Меркелова

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је, након састанка с њемачком канцеларком Ангелом Меркел, да Русија цени одговоран став Њемачке која подржава завршетак пројекта „Сјеверни ток 2“.

Њемачка канцеларка је на заједничкој конференцији за новинаре с руским лидером изјавила да гасовод „Северни ток 2“ мора бити завршен, истакавши да је то веома важан пројекат, од којег ће корист имати не само Њемачка него и друге европске земље.

Путин је након састанка оцијенио да је сусрет био користан и садржајан.

Једна од тема разговора двоје лидера била је, како је навео Путин, и транзит руског гаса преко Украјине.

"Током разговора смо се дотакли и питања у вези с даљим транзитом руског гаса кроз територију Украјине. Уочен је значај договора 'Гаспрома' и украјинских партнера, постигнутог 1. децембра, у складу с којим ће се транзитне испоруке остваривати наредних пет година", рекао је Путин.

Он је нагласио да је тај договор обострано користан и да има уравнотежен карактер, како за Русију, тако и за Украјину.

РАЗГОВОР ТРАЈАО ВИШЕ ОД ЧЕТИРИ САТА

Разговор двоје лидера почео је у Кремљу у 14 часова и 30 минута по московском времену (12 часова и 30 минута по средњоевропском) и трајао је нешто више од четири сата.

Уочи почетка сусрета, руски лидер предложио је Меркеловој да се током састанка дотакну најбитнијих питања актуелне свјетске политичке сцене.

У сталном смо контакту, бавимо се економским, политичким и међународним проблемима“, рекао је Путин, отварајући сусрет у Кремљу.

Он је захвалио Меркеловој што је прихватила позив да допутује у Русију.

У оквиру званичне делегације Немачке допутовао је и министар иностраних послова те земље Хајко Мас. (рс.спутникнеwс.цом)

РУСИЈА И ЊЕМАЧКА: ПОДИЈЕЉЕНИ УКРАЈИНОМ, УЈЕДИЊЕНИ ЗБОГ ТРАМПА

Посјета канцеларке Меркел предсједнику Путину могла би бити знак отопљавања односа, будући да Њемачка и Русија имају сличан став о дешавањима на Блиском истоку, а веже их и нови гасовод, док је у тим стварима Америка на супротној страни, писе Дојче веле (ДW).

Радна посјета њемачке канцеларке Ангеле Меркел Москви долази у драматичном тренутку. Иран и САД напале су једни друге на ирачком тлу, Иран је напустио међународни нуклеарни споразум, а Турска је послала трупе у Либију.

Свакако довољан разлог да руски предсједник Владимир Путин Анегелу Меркел позове на састанак - у суботу у Кремљу, пише ДW.

Сукоб Ирана и САД биће главна тема састанка, а Меркел и Путин ће разговарати и о Либији, Сирији и Украјини, саопштили су њихови портпароли.

Немачка и Русија традиционално имају јаке економске везе, а Меркел је увек била добродошла у Москви.

Међутим, улога Русије у украјинској кризи и анексија Крима 2014. довела је до озбиљних поремећаја у односима двије земље.

Александар Баунов, политички посматрач московског центра Карнеги, рекао је да је "Украјина престала да буде толико токсична" за односе Москве и Берлина.

Као доказ отопљавања односа он је указао на недавни напредак у рјешавању украјинске кризе под новим украјинским предсједником Владимиром Зеленским.

Меркел и Путин су се можда удаљили због украјинске кризе, али их приближава "једностраност и непредвидивост америчких акција", рекао је Баунов за ДW, указујући на америчке санкције уведене крајем прошле године против свих који учествују у граДWи руско-немачког гасовода Северни ток 2.

Ту је и одлука америчког председника Доналда Трампа да се ликвидира ирански генерал Касим Сулејмани.

Руско министарство спољних послова осудило је убиство Сулејманија као "непромишљено", док је портпарол немачког министарства спољних послова рекао да Берлин нема "информација које би омогућиле да видимо да је напад САД заснован на међународном праву".

Руски аналитичари рекли су да, након америчких акција на Блиском Истоку, Меркел и Путин имају заједнички циљ да спрече даљу ескалацију борби.

"Русија је заинтересована да оно што се дешава на Блиском истоку нема шире, крвавије последице", рекао је експерт за Блиски Исток Андреј Онтиков.

Он је додао да Немачка и остатак Европе могу да играју позитивну улогу у смиривању ситуације.

"Наравно, Русија мора да координира своју политику, укључујући и кооридинацију са Европом".

Путин можда жели да искористи састанак са Меркел да представи Русију као посредника на Блиском Истоку, а Берлин такође размишља како да најбоље искористи Путинов утицај у том региону.

Руски утицај расте од уласка у рат у Сирији 2015. Руска војска се бори заједно с Ираном како би подржала сиријског председника Башара ал Асада, којег у Москви доживљавају као гаранта наставка руског утицаја на Блиском Истоку. Путин је око Сирије такође тесно сарађивао с турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Омид Нурипур, посланик немачких Зелених задужен за спољну политику, рекао је за ДW: „Путин се претвара да има утицај у Ирану. Тако да се надам да ће га немачка канцеларка нагнати да убеди Иранце да не предузимају мере одмазде.“

Кремљ непрестано покушава да наговори Немачку и ЕУ на блиске односе, приказујући САД као непоузданог партнера, посебно након Трампове одлуке да једнострано напусти ирански нуклеарни споразум. И Немачка и Русија се залажу за спас овог споразума, чак и након што га је у недељу напустио и Иран.

Састанак у Москви могао би показати колики дипломатски утицај Меркел заправо има на Блиском истоку. Према Фјодору Лукијану из Руског савета за међународна питања, Путин је главни у преговорима о региону. „Немачка је овде пасиван играч, посматрач са стране. Русија је кључни играч на Блиском Истоку“, рекао је он за ДW.

(Новости)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Јаффа

11.01.2020 16:37

А штити нас Србе Путин, видим, пуна му уста нас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сербо64

11.01.2020 17:00

Кога Рус брани а Грк храни....

Name

Русофилија

12.01.2020 07:47

Радуј се србине..!!

ОДГОВОРИТЕ