За Божић се не штеди, трпеза мора бити богата

Божићни празници су на прагу. Већина се труди да се припреми онако како доликује, не штедећи на богатој трпези. Према вјеровању, то је симбол благостања и добробити током цијеле године. Истраживали смо колико новца је потребно да се Божић прослави по обичајима.

Република Српска 04.01.2020 | 20:45
За Божић се не штеди, трпеза мора бити богата

За Божић нико не жели да штеди. Како то обичаји и традиција налажу, највећи хришћански празник дочекује се уз богату трпезу.

“Биће печеница, чесница, салате, предјела, биће свега”, кажу домаћице.

Прасићи живе ваге коштају од пет до шест КМ, јагњад пет КМ. Килограм свињског меса у месарама је у просјеку десет  КМ. Ако се месо пече у печењарама, то је додатних 30-50 КМ.

“За пензионере је скупо, јер чим је Божић близу цијене иду горе. Платио сам око 200 КМ печеницу”, кажу анкетирани грађани.

“Пошто је близу и слава, за Божић и славу не може хиљаду марака бити, али сналазимо се, некад платимо нешто, некад не, пребацујемо. Приоритети, сналазимо се, пензионерски”, каже Славка Алексић из Бијељине.

Беспарица и низак стандард натјерали су грађане да се задовоље и мањим порцијама печења, те куповином воћа и поврћа на комад.

Ипак, грађани као да пркосе, и како кажу, спремни су да се истроше, "српски, како доликује", да би божићна трпеза била богата, јер разноврсни специјалитети на празничном столу представљају богатство током читаве године. Уз то, цијена бадњака је од једне до пет КМ, божићних декорација и пшенице око 10 КМ.

“Око 200 КМ - 300 КМ, имам своју ракију, салату”, кажу поједини суграђани, други додају да им не може бити 300 КМ, јер унучадима купе поклоне”, а има и оних који истичу:

“Можемо потрошити и хиљаду марака ако имамо.”

У многим случајевима празновање је усклађено с буџетом. Сналази се како ко умије.

“Сналазе се људи, мало узму у зајам па послије врате”, јер: “Није то ни скупо, ради се читава година да се то припреми, једном у години се Божић прославља.”

Кад се све сабере, једна солидна божићна трпза однесе половину просјечне плате у Српској, али и цијелу просјечну пензију која не прелази 400 КМ. А треба “преживјети” још двадесетак дана до првог у мјесецу

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Нострадамус

04.01.2020 20:05

Бозиц треба да се слави у духу хрисцанатва трпеза не мора бити обилна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радоја

04.01.2020 21:07

А прије Бозица пости се сест седмица,исповијест и прицесце.Без тога нисмо прави Срби Светога Саве,лако је Србовати само и дици три прста и као Срби смо,пости пост,моли се,буди истински Србин...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

05.01.2020 08:53

“ то је симбол благостања и добробити током цијеле године“ - дати подршку онима који ће направити фабрику и помоћи да нам дјеца не иду из земље је симбол добробити. Све док ми олош попут црвених подржавамо, нисмо Боље ни заслужили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Че за ЦЦЦ

05.01.2020 13:51

Па зар и овдје морас о политици!? Тема је сасвим несто друго. Задојен си мрзњом!

Name

Давис

06.11.2020 11:01

Тако сам узбуђена... Зајам сам добила од зајмодавца који ми је помогао с посудбом. Било је невјеројатно како сам добио кредит. Покушао сам с другом услугом, али никада нисам могао добити зајам од те услуге. Неки од њих тражит ће од мене да испуним пуно докумената и на крају дана неће завршити добро. Али сретна сам након састанка с Еленом Нино. Успио сам добити зајам у износу од 22.000 еура, сада моје пословање иде добро и желим да сви то знате данас, јер су брзи и 100% поуздани. Сада плаћам зајам који сам добио од твртке Елена Нино по цијелом свијету. Ступите у контакт с њима и не губите вријеме с тим зајмодавцима. Молимо контактирајте ову е-адресу: еленанино0007@гмаил.цом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ингрид

19.12.2022 21:37

Желите да се задужите, а не знате где да добијете прави кредит? Желите да покренете посао, али немате капитал? Требате ли поднијети захтјев за кредит из било којег разлога? Требате ли божићни кредит? Ваша нада је коначно ту јер Елена Нино пружа брзе и поуздане кредите, њихова услуга је 100% оригинална и гарантује да ћете добити свој кредит приликом аплицирања, контактирајте путем е-поште и одобрите данас на: еленанино0007@гмаил.цом Хвала вам и Бог вас благословио ПОВЈЕРЕЊЕ Ингрид

ОДГОВОРИТЕ