Za Božić se ne štedi, trpeza mora biti bogata

Božićni praznici su na pragu. Većina se trudi da se pripremi onako kako dolikuje, ne štedeći na bogatoj trpezi. Prema vjerovanju, to je simbol blagostanja i dobrobiti tokom cijele godine. Istraživali smo koliko novca je potrebno da se Božić proslavi po običajima.

Republika Srpska 04.01.2020 | 20:45
Za Božić se ne štedi, trpeza mora biti bogata

Za Božić niko ne želi da štedi. Kako to običaji i tradicija nalažu, najveći hrišćanski praznik dočekuje se uz bogatu trpezu.

“Biće pečenica, česnica, salate, predjela, biće svega”, kažu domaćice.

Prasići žive vage koštaju od pet do šest KM, jagnjad pet KM. Kilogram svinjskog mesa u mesarama je u prosjeku deset  KM. Ako se meso peče u pečenjarama, to je dodatnih 30-50 KM.

“Za penzionere je skupo, jer čim je Božić blizu cijene idu gore. Platio sam oko 200 KM pečenicu”, kažu anketirani građani.

“Pošto je blizu i slava, za Božić i slavu ne može hiljadu maraka biti, ali snalazimo se, nekad platimo nešto, nekad ne, prebacujemo. Prioriteti, snalazimo se, penzionerski”, kaže Slavka Aleksić iz Bijeljine.

Besparica i nizak standard natjerali su građane da se zadovolje i manjim porcijama pečenja, te kupovinom voća i povrća na komad.

Ipak, građani kao da prkose, i kako kažu, spremni su da se istroše, "srpski, kako dolikuje", da bi božićna trpeza bila bogata, jer raznovrsni specijaliteti na prazničnom stolu predstavljaju bogatstvo tokom čitave godine. Uz to, cijena badnjaka je od jedne do pet KM, božićnih dekoracija i pšenice oko 10 KM.

“Oko 200 KM - 300 KM, imam svoju rakiju, salatu”, kažu pojedini sugrađani, drugi dodaju da im ne može biti 300 KM, jer unučadima kupe poklone”, a ima i onih koji ističu:

“Možemo potrošiti i hiljadu maraka ako imamo.”

U mnogim slučajevima praznovanje je usklađeno s budžetom. Snalazi se kako ko umije.

“Snalaze se ljudi, malo uzmu u zajam pa poslije vrate”, jer: “Nije to ni skupo, radi se čitava godina da se to pripremi, jednom u godini se Božić proslavlja.”

Kad se sve sabere, jedna solidna božićna trpza odnese polovinu prosječne plate u Srpskoj, ali i cijelu prosječnu penziju koja ne prelazi 400 KM. A treba “preživjeti” još dvadesetak dana do prvog u mjesecu

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

04.01.2020 20:05

Bozic treba da se slavi u duhu hriscanatva trpeza ne mora biti obilna.

ODGOVORITE
Name

Radoja

04.01.2020 21:07

A prije Bozica posti se sest sedmica,ispovijest i pricesce.Bez toga nismo pravi Srbi Svetoga Save,lako je Srbovati samo i dici tri prsta i kao Srbi smo,posti post,moli se,budi istinski Srbin...

ODGOVORITE
Name

Ccc

05.01.2020 08:53

“ to je simbol blagostanja i dobrobiti tokom cijele godine“ - dati podršku onima koji će napraviti fabriku i pomoći da nam djeca ne idu iz zemlje je simbol dobrobiti. Sve dok mi ološ poput crvenih podržavamo, nismo Bolje ni zaslužili.

ODGOVORITE
Name

Če za CCC

05.01.2020 13:51

Pa zar i ovdje moras o politici!? Tema je sasvim nesto drugo. Zadojen si mrznjom!

Name

Davis

06.11.2020 11:01

Tako sam uzbuđena... Zajam sam dobila od zajmodavca koji mi je pomogao s posudbom. Bilo je nevjerojatno kako sam dobio kredit. Pokušao sam s drugom uslugom, ali nikada nisam mogao dobiti zajam od te usluge. Neki od njih tražit će od mene da ispunim puno dokumenata i na kraju dana neće završiti dobro. Ali sretna sam nakon sastanka s Elenom Nino. Uspio sam dobiti zajam u iznosu od 22.000 eura, sada moje poslovanje ide dobro i želim da svi to znate danas, jer su brzi i 100% pouzdani. Sada plaćam zajam koji sam dobio od tvrtke Elena Nino po cijelom svijetu. Stupite u kontakt s njima i ne gubite vrijeme s tim zajmodavcima. Molimo kontaktirajte ovu e-adresu: [email protected]

ODGOVORITE
Name

Ingrid

19.12.2022 21:37

Želite da se zadužite, a ne znate gde da dobijete pravi kredit? Želite da pokrenete posao, ali nemate kapital? Trebate li podnijeti zahtjev za kredit iz bilo kojeg razloga? Trebate li božićni kredit? Vaša nada je konačno tu jer Elena Nino pruža brze i pouzdane kredite, njihova usluga je 100% originalna i garantuje da ćete dobiti svoj kredit prilikom apliciranja, kontaktirajte putem e-pošte i odobrite danas na: [email protected] Hvala vam i Bog vas blagoslovio POVJERENJE Ingrid

ODGOVORITE