Мирни протести пред зградом Суда у Брчком

Породица и пријатељи Едина Зејћировића из Челића, који је у децембру прошле године свирепо убијен, данас су одржали мирни протест у Брчком, испред зграде Основног суда. Циљ окупљања је, како су истакнули организатори, тражење правде за убијеног младића, односно кажњавање починилаца на максималне казне затвора од 45 година, без помиловања.

Босна и Херцеговина 04.01.2020 | 16:25
Мирни протести пред зградом Суда у Брчком

Основни суд Дистрикта је за још два мјесеца продужио притвор Суану Халиловићу, Нихаду Хукићу, Суваду Дједовићу и Самиду Шабановићу, који се терете за отмицу и звјерско убиство младића.

“Тражимо правду, не само за мог убијеног брата него за сву нашу дјецу која треба безбиједно да одрастају”, рекао је брат несрећног младића.

“Тражимо то да се ово више никоме не понови, да Суд коначно види и осуди овај злочин на максималну казну од 45 година, што ми захтијевамо, без помиловања. Толико могу максимално да добију.

Без обзира на њихове године, не желимо никакво попуштање по питању тога. Шта треба, да они одлеже одређени број година, да буду пуштени међу народ, па опет понове овај чин?” запитао је током протестног окупљанај брат убијеног Едина Зејћировића, Кенан Зејћировић.

Стога је току протестног окупљања потписивана петиција за увођење доживотне казне затвора. Окупљање нема за циљ било какав притисак на правосуђе, него управо супротно , истиче адвокат породице Зејћировић.

“Ми немамо ту кривично правну санкцију, доживотни затвор. Имамо нешто што се зове казна дуготрајног затвора за најтежа кривична дјела. Ми ћемо данас након потписивања петиције, исту упутити надлежним законодавним органима Брчко дистритка, Републике Српске, те БиХ”, појаснио је адвокат породице Зејћиловић, Мирза Фазлић.

“И даље ће се петиција потписивати све док не дотигнемо одређени број потписа које Суд тражи, како би и они видјели да велики број грађана осуђује овај чин и да је против овог”, каже брат убијеног младића.

“Изашла сам да искажем свој протест, али и одам почаст убијеном младићу, желим да се нешто промијени”, истакла је једна од учесница протестног скупа.

“Није довољно бити само запрепаштен снимцима, треба дати и подршку родитељима”, поручио је још један незадовољни Брчак који је дошао да пружи подршку породици Зејћировић.

Тијело Едина Зејћировића пронађено је 6. децембра прошле године у Сави код Брчког. Оно што највише шокира у цијелом овом случају је да су починиоци овог гнусног дјела последње тренутке живота своје жртве снимали телефоном, а на снимку се види иживљавање, физичко и вербално злостављање младића.

За такво убиство запријећена је казна затвора од најмање десет година или казна дуготрајног затвора од 21 до 45 година.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Странац

05.01.2020 07:21

Ово кренуло ко да Давидом. Погледајте пажљиво фотографију,полицијска камера снима обичне људе без икаквог разлога. И овдје ће изгледа бити опљачкао кућу,појео бурек и пао у Саву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

шта је би могло ту бити?

05.01.2020 11:48

Могући мотив овог злочина је тражење туђих жена. У већини случајева то заврши вербалним деликтом или тучом без или са лакшим повредама. А ово што су ови монструми урадили је преко сваке мјере.

ОДГОВОРИТЕ