Mirni protesti pred zgradom Suda u Brčkom

Porodica i prijatelji Edina Zejćirovića iz Čelića, koji je u decembru prošle godine svirepo ubijen, danas su održali mirni protest u Brčkom, ispred zgrade Osnovnog suda. Cilj okupljanja je, kako su istaknuli organizatori, traženje pravde za ubijenog mladića, odnosno kažnjavanje počinilaca na maksimalne kazne zatvora od 45 godina, bez pomilovanja.

Bosna i Hercegovina 04.01.2020 | 16:25
Mirni protesti pred zgradom Suda u Brčkom

Osnovni sud Distrikta je za još dva mjeseca produžio pritvor Suanu Haliloviću, Nihadu Hukiću, Suvadu Djedoviću i Samidu Šabanoviću, koji se terete za otmicu i zvjersko ubistvo mladića.

“Tražimo pravdu, ne samo za mog ubijenog brata nego za svu našu djecu koja treba bezbijedno da odrastaju”, rekao je brat nesrećnog mladića.

“Tražimo to da se ovo više nikome ne ponovi, da Sud konačno vidi i osudi ovaj zločin na maksimalnu kaznu od 45 godina, što mi zahtijevamo, bez pomilovanja. Toliko mogu maksimalno da dobiju.

Bez obzira na njihove godine, ne želimo nikakvo popuštanje po pitanju toga. Šta treba, da oni odleže određeni broj godina, da budu pušteni među narod, pa opet ponove ovaj čin?” zapitao je tokom protestnog okupljanaj brat ubijenog Edina Zejćirovića, Kenan Zejćirović.

Stoga je toku protestnog okupljanja potpisivana peticija za uvođenje doživotne kazne zatvora. Okupljanje nema za cilj bilo kakav pritisak na pravosuđe, nego upravo suprotno , ističe advokat porodice Zejćirović.

“Mi nemamo tu krivično pravnu sankciju, doživotni zatvor. Imamo nešto što se zove kazna dugotrajnog zatvora za najteža krivična djela. Mi ćemo danas nakon potpisivanja peticije, istu uputiti nadležnim zakonodavnim organima Brčko distritka, Republike Srpske, te BiH”, pojasnio je advokat porodice Zejćilović, Mirza Fazlić.

“I dalje će se peticija potpisivati sve dok ne dotignemo određeni broj potpisa koje Sud traži, kako bi i oni vidjeli da veliki broj građana osuđuje ovaj čin i da je protiv ovog”, kaže brat ubijenog mladića.

“Izašla sam da iskažem svoj protest, ali i odam počast ubijenom mladiću, želim da se nešto promijeni”, istakla je jedna od učesnica protestnog skupa.

“Nije dovoljno biti samo zaprepašten snimcima, treba dati i podršku roditeljima”, poručio je još jedan nezadovoljni Brčak koji je došao da pruži podršku porodici Zejćirović.

Tijelo Edina Zejćirovića pronađeno je 6. decembra prošle godine u Savi kod Brčkog. Ono što najviše šokira u cijelom ovom slučaju je da su počinioci ovog gnusnog djela poslednje trenutke života svoje žrtve snimali telefonom, a na snimku se vidi iživljavanje, fizičko i verbalno zlostavljanje mladića.

Za takvo ubistvo zaprijećena je kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora od 21 do 45 godina.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Stranac

05.01.2020 07:21

Ovo krenulo ko da Davidom. Pogledajte pažljivo fotografiju,policijska kamera snima obične ljude bez ikakvog razloga. I ovdje će izgleda biti opljačkao kuću,pojeo burek i pao u Savu.

ODGOVORITE
Name

šta je bi moglo tu biti?

05.01.2020 11:48

Mogući motiv ovog zločina je traženje tuđih žena. U većini slučajeva to završi verbalnim deliktom ili tučom bez ili sa lakšim povredama. A ovo što su ovi monstrumi uradili je preko svake mjere.

ODGOVORITE