Од септембра измјене у систему образовања

У Републици Српској ће се паралелно радити на реформи предшколског, основног и средњошколског васпитања и образовања, што ће пратити одређене измјене законских регулатива како би све било примјењиво од почетка септембра, односно нове школске године, изјавила је министар просвјете и културе Српске Наталија Тривић.

Република Српска 04.01.2020 | 09:09
Од септембра измјене у систему образовања

Тривићева је навела да ће од септембра почети бесплатно предшколско образовање за дјецу са посебним потребама, и за дјецу без родитељског старања, те да ће се та активност спроводити у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Српске.

Она је нагласила да ће се предшколским образовањем настојати обухватити што већи број дјеце, посебно у руралним срединама, те напоменула да је за те намјене у овој години намијењено пола милиона КМ.

"Обухват дјеце предшколским васпитањем у Српској је 22,7 одсто и настојаћемо да сваке године проширујемо тај обухват кроз изградњу додатних објеката, али и кориштењем школских објеката", рекла је Тривићева синоћ за РТРС.

Говорећи о основном образовању, Тривићева је навела да ће од септембра бити измијењени наставни планови и програми за одређене разреде, те да ће све то пратити и обука наставника.

Према њеним ријечима, са републичким Заводом за уџбенике и наставна средства договорено је да од почетка нове школске године буде дигитализовано, осим Географије, још десет уџбеника.

Тривићева је истакла да се од почетка године ради на дигитализацији учионица у сарадњи са Владом Србије, те да би за почетак наредне школске године требало да буде припремљено 500 дигиталних учионица, што ће пратити иновирани наставни планови и програми.

Она је рекла да ће више пажње бити посвећено ваннаставним активностима, те да ће акценат бити на физичком васпитању, које је веома значајно за развој дјеце.

Тривићева је оцијенила да ће дигитализација и став да је један уџбеник довољан за један предмет олакшати ђачке торбе.

Говорећи о средњем образовању, Тривићева је навела да је у Српској потписан 101 уговор између средњих школа и привредних друштава који се односи на плаћену ученичку праксу.

Она је додала да је Влада је крајем децембра усвојила уредбу о стандардима занимања којој је претходила ревизија занимања.

"Тако ћемо приликом уписа у јуну имати нека нова занимања, а нека су потпуно угашена, јер смо жељели да се прилагодимо тржишту рада. Све те активности рађене су у сарадњи са пословном заједницом", навела је Тривићева и додала да је све засновано на потребама тржишта рада.

(Срна)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Драган

04.01.2020 08:48

Измене подразумијевају убацивање лаптопа у вртиће (срамотна и погубна идеја за најмлађе). Где је интернет школи на селу? Шта ће деца радити кад нестане струја? Поред мобилних телефона још им је фалио дигитални уџбеник? Реформа подразумева ангажовање Проинтера на провођењу пројекта, а средњошколци ће бесплатно радити у фирмама у којима нема радника-побегли у Немачку. Сећам се електронског тестирања наставника када је пукао интернет ради преоптерећености сервера, па је све пало у воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрачајски прото

04.01.2020 08:52

У нашем образовању прво треба образовати оне што законе доносе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Компетенције

04.01.2020 10:37

За реформу образовања су потребни школовани-компетентни људи, образовани на правим факултетима, а не ови и овакви, као код нас. Шта ови могу понудити, не знају ни о чену се овдје ради, јер су им школе неадекватне, приватне, више неки семинари, заиста неизбиљно и тужно.

Name

Ста би?

04.01.2020 09:41

Ста би са оставком силедзије у Скупстини? Хоце ли и то под тепих? Оно као три дана цуда и после ником ниста.Тај лик мора да иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарена лаза

04.01.2020 10:38

Замислите да реформу ваздухопловних снага врси онај ко нема једног цаса летења. Е сад,ко нема једног цаса у сколи да врси реформу образовања. А у скупстини видимо да министрица не зна уопсте разлику измедју наставне и ваннаставне активности! То је у најмању руку малоумно, нелогицно, неетицки, па и кретенски. Зато дјецо сто даље од оваквих...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реал

04.01.2020 11:21

Видите ли да реформе уводе у образовању правници и новинари, а не они који су зато школовани на наставничким државним факултетима. Важно је да неко има користи, а шта ће нам дјеца научити није битно. Логичко закључивања није потребно само информације, жалосно.

Name

Ја

04.01.2020 15:09

Ко о чему баба оуштипцима. Министарко мислиш ли ти да се физика, хемија, информстика, биологија, историја требају учити од 6 до 9 разреда физика и хемија и мање а ВЈЕРОНАУКА од другог разреда оснивне школе. Све те попове да ми плаћамо, а у исто вријеме раде и у црквама "на црно" ???

Name

Скептик

04.01.2020 10:38

Необразовани се брину о образовању. Пропаст је загарантована.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

04.01.2020 12:09

Хоће ли се укинути Угоститељска школа,због министарке:?

Name

гастарбеитер

04.01.2020 11:24

Опет јадна прица, Све на силу комсије купују дјеци сто какве будалестине за игрице јер они сами незнају ниста од тога зене кад виде порнице јос висе полуде а наводно Мајсторима треба само Алкохола. Колики је број да примају Мито и за оно сто морају да ураде било како, Када це тесе ријесити ЈУС норме и правила и набавки по узору на комсије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

просветни радник

04.01.2020 16:40

Залосно је сто са сваком новом реформом уценици све мање треба да знају. А јос залосније је сто о реформама одлуцују они који никада нису радили у настави. Која дигитализација у основним сколама, па уценици висе без дигитрона не знају да подјеле и помнозе два броја, на залост. Улозите ви та средства у опремање скола и кабинета да дјеца могу нормално да раде, да науце основне ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

04.01.2020 16:49

Теско образовању када га реформису они који са њим немају везе. Просвјетне раднике нико ниста не пита, само им намецу све веце глупости, а нико се не брине сто нам излазе неписмена дјеца из скола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

04.01.2020 19:58

Треба ставити милину слику више табле само да је нико не скине као ону више тунела јер ће бити позван на саслушање.

Name

Зоx

04.01.2020 21:08

Шта би са бесплатним уџбеницима за све основце?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесењин

04.01.2020 21:17

Уведите домацинство ,да видимо како це се снацида ли знају ста рукама да направе,треба дјеца једном и да одрасту и да поцну да брину о себи и о другима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Просвета

05.05.2020 19:47

Теско просвети када јој реформе уводе они који са просветом немају везе. Пита ли ико иста просветне раднике, људе који су се сколовали за овај посао? Изгледа само се намецу неке ствари, које одговарају појединцима или из неког интереса или из незнања. Људи дјеца , односно уценици су будуцност ове земље, немојмо од њих правити дебиле и овце. Овој земљи треба знање па га дајмо уценицима на адекватан нацин. Не уводите висе реформи јер послије сваке дјеца су неписменија и имају све мање потрбног знаља, а од просветних радника правите дебиле.

ОДГОВОРИТЕ