Od septembra izmjene u sistemu obrazovanja

U Republici Srpskoj će se paralelno raditi na reformi predškolskog, osnovnog i srednjoškolskog vaspitanja i obrazovanja, što će pratiti određene izmjene zakonskih regulativa kako bi sve bilo primjenjivo od početka septembra, odnosno nove školske godine, izjavila je ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić.

Republika Srpska 04.01.2020 | 09:09
Od septembra izmjene u sistemu obrazovanja

Trivićeva je navela da će od septembra početi besplatno predškolsko obrazovanje za djecu sa posebnim potrebama, i za djecu bez roditeljskog staranja, te da će se ta aktivnost sprovoditi u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Ona je naglasila da će se predškolskim obrazovanjem nastojati obuhvatiti što veći broj djece, posebno u ruralnim sredinama, te napomenula da je za te namjene u ovoj godini namijenjeno pola miliona KM.

"Obuhvat djece predškolskim vaspitanjem u Srpskoj je 22,7 odsto i nastojaćemo da svake godine proširujemo taj obuhvat kroz izgradnju dodatnih objekata, ali i korištenjem školskih objekata", rekla je Trivićeva sinoć za RTRS.

Govoreći o osnovnom obrazovanju, Trivićeva je navela da će od septembra biti izmijenjeni nastavni planovi i programi za određene razrede, te da će sve to pratiti i obuka nastavnika.

Prema njenim riječima, sa republičkim Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva dogovoreno je da od početka nove školske godine bude digitalizovano, osim Geografije, još deset udžbenika.

Trivićeva je istakla da se od početka godine radi na digitalizaciji učionica u saradnji sa Vladom Srbije, te da bi za početak naredne školske godine trebalo da bude pripremljeno 500 digitalnih učionica, što će pratiti inovirani nastavni planovi i programi.

Ona je rekla da će više pažnje biti posvećeno vannastavnim aktivnostima, te da će akcenat biti na fizičkom vaspitanju, koje je veoma značajno za razvoj djece.

Trivićeva je ocijenila da će digitalizacija i stav da je jedan udžbenik dovoljan za jedan predmet olakšati đačke torbe.

Govoreći o srednjem obrazovanju, Trivićeva je navela da je u Srpskoj potpisan 101 ugovor između srednjih škola i privrednih društava koji se odnosi na plaćenu učeničku praksu.

Ona je dodala da je Vlada je krajem decembra usvojila uredbu o standardima zanimanja kojoj je prethodila revizija zanimanja.

"Tako ćemo prilikom upisa u junu imati neka nova zanimanja, a neka su potpuno ugašena, jer smo željeli da se prilagodimo tržištu rada. Sve te aktivnosti rađene su u saradnji sa poslovnom zajednicom", navela je Trivićeva i dodala da je sve zasnovano na potrebama tržišta rada.

(Srna)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Dragan

04.01.2020 08:48

Izmene podrazumijevaju ubacivanje laptopa u vrtiće (sramotna i pogubna ideja za najmlađe). Gde je internet školi na selu? Šta će deca raditi kad nestane struja? Pored mobilnih telefona još im je falio digitalni udžbenik? Reforma podrazumeva angažovanje Prointera na provođenju projekta, a srednjoškolci će besplatno raditi u firmama u kojima nema radnika-pobegli u Nemačku. Sećam se elektronskog testiranja nastavnika kada je pukao internet radi preopterećenosti servera, pa je sve palo u vodu.

ODGOVORITE
Name

Мрачајски прото

04.01.2020 08:52

У нашем образовању прво треба образовати оне што законе доносе.

ODGOVORITE
Name

Kompetencije

04.01.2020 10:37

Za reformu obrazovanja su potrebni školovani-kompetentni ljudi, obrazovani na pravim fakultetima, a ne ovi i ovakvi, kao kod nas. Šta ovi mogu ponuditi, ne znaju ni o čenu se ovdje radi, jer su im škole neadekvatne, privatne, više neki seminari, zaista neizbiljno i tužno.

Name

Sta bi?

04.01.2020 09:41

Sta bi sa ostavkom siledzije u Skupstini? Hoce li i to pod tepih? Ono kao tri dana cuda i posle nikom nista.Taj lik mora da ide.

ODGOVORITE
Name

Sarena laza

04.01.2020 10:38

Zamislite da reformu vazduhoplovnih snaga vrsi onaj ko nema jednog casa letenja. E sad,ko nema jednog casa u skoli da vrsi reformu obrazovanja. A u skupstini vidimo da ministrica ne zna uopste razliku izmedju nastavne i vannastavne aktivnosti! To je u najmanju ruku maloumno, nelogicno, neeticki, pa i kretenski. Zato djeco sto dalje od ovakvih...

ODGOVORITE
Name

Real

04.01.2020 11:21

Vidite li da reforme uvode u obrazovanju pravnici i novinari, a ne oni koji su zato školovani na nastavničkim državnim fakultetima. Važno je da neko ima koristi, a šta će nam djeca naučiti nije bitno. Logičko zaključivanja nije potrebno samo informacije, žalosno.

Name

Ja

04.01.2020 15:09

Ko o čemu baba ouštipcima. Ministarko misliš li ti da se fizika, hemija, informstika, biologija, istorija trebaju učiti od 6 do 9 razreda fizika i hemija i manje a VJERONAUKA od drugog razreda osnivne škole. Sve te popove da mi plaćamo, a u isto vrijeme rade i u crkvama "na crno" ???

Name

Skeptik

04.01.2020 10:38

Neobrazovani se brinu o obrazovanju. Propast je zagarantovana.

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

04.01.2020 12:09

Hoće li se ukinuti Ugostiteljska škola,zbog ministarke:?

Name

gastarbeiter

04.01.2020 11:24

Opet jadna prica, Sve na silu komsije kupuju djeci sto kakve budalestine za igrice jer oni sami neznaju nista od toga zene kad vide pornice jos vise polude a navodno Majstorima treba samo Alkohola. Koliki je broj da primaju Mito i za ono sto moraju da urade bilo kako, Kada ce tese rijesiti JUS norme i pravila i nabavki po uzoru na komsije?

ODGOVORITE
Name

prosvetni radnik

04.01.2020 16:40

Zalosno je sto sa svakom novom reformom ucenici sve manje treba da znaju. A jos zalosnije je sto o reformama odlucuju oni koji nikada nisu radili u nastavi. Koja digitalizacija u osnovnim skolama, pa ucenici vise bez digitrona ne znaju da podjele i pomnoze dva broja, na zalost. Ulozite vi ta sredstva u opremanje skola i kabineta da djeca mogu normalno da rade, da nauce osnovne stvari.

ODGOVORITE
Name

Zoka

04.01.2020 16:49

Tesko obrazovanju kada ga reformisu oni koji sa njim nemaju veze. Prosvjetne radnike niko nista ne pita, samo im namecu sve vece gluposti, a niko se ne brine sto nam izlaze nepismena djeca iz skola.

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

04.01.2020 19:58

Treba staviti milinu sliku više table samo da je niko ne skine kao onu više tunela jer će biti pozvan na saslušanje.

Name

Zox

04.01.2020 21:08

Šta bi sa besplatnim udžbenicima za sve osnovce?

ODGOVORITE
Name

Jesenjin

04.01.2020 21:17

Uvedite domacinstvo ,da vidimo kako ce se snacida li znaju sta rukama da naprave,treba djeca jednom i da odrastu i da pocnu da brinu o sebi i o drugima.

ODGOVORITE
Name

Prosveta

05.05.2020 19:47

Tesko prosveti kada joj reforme uvode oni koji sa prosvetom nemaju veze. Pita li iko ista prosvetne radnike, ljude koji su se skolovali za ovaj posao? Izgleda samo se namecu neke stvari, koje odgovaraju pojedincima ili iz nekog interesa ili iz neznanja. Ljudi djeca , odnosno ucenici su buducnost ove zemlje, nemojmo od njih praviti debile i ovce. Ovoj zemlji treba znanje pa ga dajmo ucenicima na adekvatan nacin. Ne uvodite vise reformi jer poslije svake djeca su nepismenija i imaju sve manje potrbnog znalja, a od prosvetnih radnika pravite debile.

ODGOVORITE