Хрватска од данас предсједава Савјетом ЕУ

Хрватска је данас, 1. јануара, преузела шестомјесечно ротирајуће предсједавање Савету Европске уније, шест и по година пошто је постала чланица.

Регион 01.01.2020 | 08:59
Хрватска од данас предсједава Савјетом ЕУ

Како наводи Хина, почетак предсједавања биће службено обиљежен 9. јануара, када ће у Загреба доћи чланови Европске комисије на челу са предсједницом Урсулом вон дер Лајен.

Хина подсећа да је предсједавање ЕУ прилика да се земља представи у што бољем свјетлу европској јавности, као и да за европске теме заинтересује домаћу јавност.

"Снажна Европа у свијету пуном изазова", слоган је који је Хрватска изабрала за предсједавање Савету ЕУ.

Шестомјесечни програм предсједавања утемељен је на четири приоритетна подручја: Европа која се развија; Европа која повезује; Европа која штити и Европа која је утицајна.

Најважнији догађај током хрватског предсједавања ЕУ и његов врхунац биће неформални састанак на врху земаља ЕУ и Западног Балкана, 7. маја у Загребу.

"Хрватско предсједништво залагаће се за наставак доследне, дјелотворне и вјеродостојне политике проширења, као улога у стабилност, сигурност и даљи економски развој и повезаност европског континента", каже се у програму хрватске владе.

Истиче се да су промовисање европских вредности, јачање мултилатерализма и европске безбедносне и обрамбене сарадње, као и спровођење циљева из Програма УН за одржив развој 2030, главне одреднице спољнополитичког дјеловања ЕУ, те да се њен кредибилитет у међународним односима одражава и кроз одговоран приступ према властитом сусједству, источном и јужном, укључујући југоисток Еуропе (западни Балкан).

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Подрска Бејха

01.01.2020 09:36

Сад це доци подрска Бејха. Аха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

01.01.2020 09:52

Ха ха ха

Name

Неђо.1.1.2020

01.01.2020 10:40

Коће шта питати Хрваску,она је само маријонета.

ОДГОВОРИТЕ