БГ нема кривицу у дешавањима у Црној Гори

Београд нема кривицу у дешавањима у Црној Гори, осим што изражава бригу за српски народ и СПЦ, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Србија 30.12.2019 | 19:17
БГ нема кривицу у дешавањима у Црној Гори

Вучић је додао да жели да се понаша озбиљно, одговорно и да не "долива уље на ватру", али и да не квари односе са том земљом.

Вучић је у емисији Око на РТС, коментаришући то што кошаркаши Црвене звезде нису отпутовали на меч са екипом Будућности, рекао да није у току, али да је можда боље одиграти утакмицу за три-седам дана, него да се направи нека грешка и да се деси нешто лоше.

Додао је и да се Небојша Човић консултовао са представницима више државних органа, који су дали своје процене.

"Ја сам једном разговарао са њим и рекао да ће они да ураде све да организују меч на најбољи начин, али да гарантујем да неће бити проблема, то је немогуће. Мислим да је сада важно да се ствари смирују, а не да се даље тензије подижу", рекао је Вучић, на питање да ли га је Човић консултовао по том питању.

Упитан за утакмицу Динамо - Црвена звезда из 1990. године, која је била на неки начин "сукоб нација", и постоји ли могућност да се у Црној Гори деси нешто слично, Вучић је рекао да су Срби и Црногорци браћа и да не би смело никада да дође до тога.

"Али, по први пут говоримо о српском народу, по први пут о Србима у Црној Гори. Стидели смо се деценијама да причамо о Србима у Црној Гори, нисмо смели да изговоримо...", рекао је Вучић.

Поручио је да жели да се понаша озбиљно и одговорно, да не долива уље на ватру и да не квари односе са Црном Гором.

"Београд нема кривицу, ни на који начин нисмо учествовали у дешавањима у Црној Гори осим што изражавамо бригу за српски народ и СПЦ. Ако је то грех, ја га прихватам као и то да сам издајник, ваљда што нисам заратио са Црном Гором. Ако је људима тако најлакше", рекао је Вучић.

"Сутра са патријархом о помоћи нашој цркви у Црној Гори"

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће сутра разговарати са патријархом Иринејем о формирању одређене комисије да се види како правнички да се изађе пред светске и међународне организације у вези с црногорским Законом о слободи вероисповести.

„Разговараћемо како да помогнемо нашој цркви. Не разумем се у митрополије и епархије, за мене постоји само СПЦ“, поручио је Вучић гостујући у емисији РТС-а „Око“.

Казао је да су Србији руке прилично везане и да чини колико може.

Подсетио је да више не постоји државна заједница, и да Србија поштује Црну Гору као независну државу, те и да је она постала независна 2006. године, када су на власти у Србији били они који га сада критикују због наводне пасивности.

На питање да ли би ситуација била другачија да је он био на власти када је одржан референдум о отцепљењу Црне Горе из државне заједнице, одговорио је без дилеме да би:

„Водио бих паметну кампању, не бих радио на томе колико ће неко пара да узме себи са РТС, или дргих земаља из разних амбасада или по хотелима, већ бих гризао и борио би се за опстанак државне заједнице“, рекао је он.

Мило Ðукановић не би добио ни 50 одсто гласова на референдуму о независности, а не 60 процената, колико је добио, да су постојали људи који су озбиљно водили кампању, каже Вучић.

На питање да ли би то уопште било могуће под околностима какве јесу "под Ðукановићем", Вучић је поручио да он, за разлику од других наших политичара који увек говоре да је неко други крив, не верује у терорије завере и да све неко намешта, већ верује у знање и рад.

„Нама сада остаје да поштујемо ту одлуку, да поштујемо Црну Гору, али исто тако и свој народ тамо. Гледамо да не кваримо односе са Црном Гором, да смо и остајемо браћа, али и да хоћемо да говоримо о свом народу“, подвукао је он.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

МИЛЕ

30.12.2019 19:46

Ма нормално,крива је њемацка ил енглеска

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Миле

30.12.2019 21:16

Нису криви ,криви су марсовци.

Name

Нострадамус

30.12.2019 22:14

Треба јос мало сацекати.Мислим да це нас водја Вуциц да окриви опозицију у Србији да са опозицијом у Црној Гори праве неред.Онда це да подрзи Милу Дјукановица а уједно це Иринеј да Амфилотија позове у Београд и да казе да због националног интереса подрзе Милу Дјукановица.Тако це као и у Републици Српској да уједине резим и цркву против опозиције у Црној Гори исто као сто су у Републици Српској ујединили Секту Снсд и Цркву.Конацан исход је мир под палицама полиције.

Name

Ненад

31.12.2019 14:34

Сигурам сам да Вуциц и званицна Србија нема са тим ниста.А за Додика и Снсд нисам бас сигуран.Само сто су они на страни резима свог побратима по криминалу Дјукановица.Додо подрзава Милогорце бит це Српском народу у ЦГ батина.

Name

Бањалука

30.12.2019 22:00

У исто вријеме се десавају проблеми у ЦГ и БиХ, тачније Реп. Српској.... Исти шеф подигао палицу.....ништа није случајно..

ОДГОВОРИТЕ