BG nema krivicu u dešavanjima u Crnoj Gori

Beograd nema krivicu u dešavanjima u Crnoj Gori, osim što izražava brigu za srpski narod i SPC, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija 30.12.2019 | 19:17
BG nema krivicu u dešavanjima u Crnoj Gori

Vučić je dodao da želi da se ponaša ozbiljno, odgovorno i da ne "doliva ulje na vatru", ali i da ne kvari odnose sa tom zemljom.

Vučić je u emisiji Oko na RTS, komentarišući to što košarkaši Crvene zvezde nisu otputovali na meč sa ekipom Budućnosti, rekao da nije u toku, ali da je možda bolje odigrati utakmicu za tri-sedam dana, nego da se napravi neka greška i da se desi nešto loše.

Dodao je i da se Nebojša Čović konsultovao sa predstavnicima više državnih organa, koji su dali svoje procene.

"Ja sam jednom razgovarao sa njim i rekao da će oni da urade sve da organizuju meč na najbolji način, ali da garantujem da neće biti problema, to je nemoguće. Mislim da je sada važno da se stvari smiruju, a ne da se dalje tenzije podižu", rekao je Vučić, na pitanje da li ga je Čović konsultovao po tom pitanju.

Upitan za utakmicu Dinamo - Crvena zvezda iz 1990. godine, koja je bila na neki način "sukob nacija", i postoji li mogućnost da se u Crnoj Gori desi nešto slično, Vučić je rekao da su Srbi i Crnogorci braća i da ne bi smelo nikada da dođe do toga.

"Ali, po prvi put govorimo o srpskom narodu, po prvi put o Srbima u Crnoj Gori. Stideli smo se decenijama da pričamo o Srbima u Crnoj Gori, nismo smeli da izgovorimo...", rekao je Vučić.

Poručio je da želi da se ponaša ozbiljno i odgovorno, da ne doliva ulje na vatru i da ne kvari odnose sa Crnom Gorom.

"Beograd nema krivicu, ni na koji način nismo učestvovali u dešavanjima u Crnoj Gori osim što izražavamo brigu za srpski narod i SPC. Ako je to greh, ja ga prihvatam kao i to da sam izdajnik, valjda što nisam zaratio sa Crnom Gorom. Ako je ljudima tako najlakše", rekao je Vučić.

"Sutra sa patrijarhom o pomoći našoj crkvi u Crnoj Gori"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će sutra razgovarati sa patrijarhom Irinejem o formiranju određene komisije da se vidi kako pravnički da se izađe pred svetske i međunarodne organizacije u vezi s crnogorskim Zakonom o slobodi veroispovesti.

„Razgovaraćemo kako da pomognemo našoj crkvi. Ne razumem se u mitropolije i eparhije, za mene postoji samo SPC“, poručio je Vučić gostujući u emisiji RTS-a „Oko“.

Kazao je da su Srbiji ruke prilično vezane i da čini koliko može.

Podsetio je da više ne postoji državna zajednica, i da Srbija poštuje Crnu Goru kao nezavisnu državu, te i da je ona postala nezavisna 2006. godine, kada su na vlasti u Srbiji bili oni koji ga sada kritikuju zbog navodne pasivnosti.

Na pitanje da li bi situacija bila drugačija da je on bio na vlasti kada je održan referendum o otcepljenju Crne Gore iz državne zajednice, odgovorio je bez dileme da bi:

„Vodio bih pametnu kampanju, ne bih radio na tome koliko će neko para da uzme sebi sa RTS, ili drgih zemalja iz raznih ambasada ili po hotelima, već bih grizao i borio bi se za opstanak državne zajednice“, rekao je on.

Milo Ðukanović ne bi dobio ni 50 odsto glasova na referendumu o nezavisnosti, a ne 60 procenata, koliko je dobio, da su postojali ljudi koji su ozbiljno vodili kampanju, kaže Vučić.

Na pitanje da li bi to uopšte bilo moguće pod okolnostima kakve jesu "pod Ðukanovićem", Vučić je poručio da on, za razliku od drugih naših političara koji uvek govore da je neko drugi kriv, ne veruje u terorije zavere i da sve neko namešta, već veruje u znanje i rad.

„Nama sada ostaje da poštujemo tu odluku, da poštujemo Crnu Goru, ali isto tako i svoj narod tamo. Gledamo da ne kvarimo odnose sa Crnom Gorom, da smo i ostajemo braća, ali i da hoćemo da govorimo o svom narodu“, podvukao je on.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

MILE

30.12.2019 20:46

Ma normalno,kriva je njemacka il engleska

ODGOVORITE
Name

RE Mile

30.12.2019 22:16

Nisu krivi ,krivi su marsovci.

Name

Nostradamus

30.12.2019 23:14

Treba jos malo sacekati.Mislim da ce nas vodja Vucic da okrivi opoziciju u Srbiji da sa opozicijom u Crnoj Gori prave nered.Onda ce da podrzi Milu Djukanovica a ujedno ce Irinej da Amfilotija pozove u Beograd i da kaze da zbog nacionalnog interesa podrze Milu Djukanovica.Tako ce kao i u Republici Srpskoj da ujedine rezim i crkvu protiv opozicije u Crnoj Gori isto kao sto su u Republici Srpskoj ujedinili Sektu Snsd i Crkvu.Konacan ishod je mir pod palicama policije.

Name

Nenad

31.12.2019 15:34

Siguram sam da Vucic i zvanicna Srbija nema sa tim nista.A za Dodika i Snsd nisam bas siguran.Samo sto su oni na strani rezima svog pobratima po kriminalu Djukanovica.Dodo podrzava Milogorce bit ce Srpskom narodu u CG batina.

Name

Banjaluka

30.12.2019 23:00

U isto vrijeme se desavaju problemi u CG i BiH, tačnije Rep. Srpskoj.... Isti šef podigao palicu.....ništa nije slučajno..

ODGOVORITE