Митрополија најавила "борбу" у Стразбуру

Јутрос су из притвора пуштена тројица посланика Демократског фронта, а после синоћњег саслушања и одлуке тужиоца о задржавању до 72 сата. У знак протеста, најављена су окупљања у Требињу и недалеко од граничног прелаза Клобук, између Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Регион 28.12.2019 | 18:38
Митрополија најавила "борбу" у Стразбуру

Митрополија црногорско-приморска најавила је до Бадњег дана стратегију одбране храмова СПЦ-а.

Иако су се позивали на посланички имунитет, тројица посланика Демократског фронта су синоћ осумњичени – Милун Зоговић за напад, а Андрија Мандић и Милан Кнежевић за спречавање службеног лица у вршењу службене дужности током инцидента у скупштини Црне Горе.

Након саслушања у Основном државном тужилаштву, одређено им је задржавање до 72 сата.

<а хреф="хттп://www.ртс.рс/паге/сториес/ци/сторy/3/регион/3790690/ртцг-незваницно-сазнаје-мандиц-кнезевиц-и-зоговиц-пустени-из-притвора.хтмл" таргет="_бланк" рел="ноопенер">Јутрос су пуштени на слободу и, како је Мандић поручио, за њих су то само огреботине, јер су спремни да дају и живот за Српску православну цркву.

Митрополија црногорско-приморска је саопштила да ће до Божића на свим храмовима, свака два сата, звонити заупокојена звона, а биће предузете све правне могућности како би црква и њене светиње биле сачуване.

Митрополија најављује и да ће до Бадњег дана <а хреф="хттп://www.ртс.рс/паге/сториес/ци/сторy/3/регион/3790783/вијести-до-бадњег-дана-стратегија-одбране-храмова.хтмл" таргет="_бланк" рел="ноопенер">саставити стратегију одбране храмова СПЦ.

"Пред самим Европским судом за људска права, ми ћемо наравно, напасти овај закон у оном смислу у ком он изазива јасно и призива дискриминацију између верских заједница, односно цркава, и по другим правним основама. Дакле, чека нас правна и свака друга борба која сигурно неће стати када је у питању наша црква", поручује Владимир Лепосавић, члан правног савета Митрополије црногорско-приморске.

<х3>"Закон лишава манастир Острог идентитета" 

Међу светињама Српске православне цркве је и манастир Острог, посвећен Св. Василију Острошком, један од најчувенијих манастира југоисточне Европе.

Манастир сведочи о најдубљим и непролазним вредностима цркве и људског достојанства. Закон, овде кажу, лишава и овај манастир и цркву вековног имена и идентитета.

Повремени немири и <а хреф="хттп://www.ртс.рс/паге/сториес/ци/сторy/3/регион/3789083/црна-гора-данас--расправа-у-скупстини-барикаде-у-подгорици-и-блокаде-путева.хтмл" таргет="_бланк" рел="ноопенер">блокаде саобраћајница широм Црне Горе, молебани у храмовима за очување мира братске слоге и светиња, трају од изгласавања Закона о слободи вероисповести.

"Једноставно, то је једна очигледна дискриминација српског народа и Српске православне цркве. Ми смо веома заинтересовани да останемо на овом подручју, међутим, чини ми се да овим губимо и сва национална и грађанска права", сматра Момчило Вуксановић, председник Српског националног савјета.

У међувремену је завршена тродневна, девета седница Скупштине Црне Горе, без посланика опозиционог Демократског фронта којима је изречена мера петнаестодневне забране учествовања у раду парламента.

По једном закону, који је изгласала, реакцијама у скупштинском здању, али и ван њега, седница неће бити заборављена.

(РТС)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Адвокат

28.12.2019 18:05

То ће да кошта, а добити нећете ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

28.12.2019 18:07

Е кад вам опет странци морају пресудити није цудо сто идемо у НАТО .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логично

28.12.2019 18:08

Тужба Суду у Стразбуруа је логична јер је Грчка Црква тужила држави због сличног закона и добила пресуду. Суд је одлучио укорист Цркве и образложио да су храмови из Византије и времена прије државе која постоји од ослобођења од Турске. Суд је донио одлуку да Цркви нису потребне тапије јер су храмови пљачкани у доба Турске окупације. У ЦГ Цркве су из доба Немањића, Сандаља Хранића и његовог сина Херцега Стефана и времена Светог Василија. То је много прије Берлинског конгреса 1878 г када је проглашена држава ЦГ која није границе као сада и била је без Сјевера и Приморја. До 1914 се није градило. Овај процес СПЦ ће добити по моделу грчке пресуде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

28.12.2019 18:10

Само се надај.

Name

Ре

28.12.2019 18:15

Гдје си адвокат...нисам те препознао....хехе

Name

борац

28.12.2019 18:23

Ако се СПЦ могла одвојити од грцке засто немозе црногорска бити самостална отмица је у питању па и манастир је направио тамосњи народ њему и припада а не Београду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

29.12.2019 13:02

Јесу свестан колико лупас образуј се а исто то тебе брине ми Правиславци то треба да ресимо