Џаферовић: "Ја имам само један документ и тај је потписан"

"Ја имам само један документ и тај је потписан. Он је на енглеском језику, има текстуални и табеларни дио и мислим да је то та разлика у страницама. Залагат ћу се да се, сада када је документ послан у Брисел и када је формиран Савјет министара БиХ, постави на званичну wеб страницу Предсједништва БиХ и објави", казао је Џаферовић.

Босна и Херцеговина 25.12.2019 | 14:21
Џаферовић: "Ја имам само један документ и тај је потписан"

Члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић казао је у интервјуу за БХРТ д је НАТО савезу достављен документ који је усвојило Предсједништво БиХ.

"Свака страница тог документа, прије је достављена Предсједништву и парафирана је од наших првих сарадника. Чланови Предсједништва су расправили о том документу, усвојили га и тај је документ достављен у НАТО савез у Брисел. Што се одговора тиче, не знам када ће стићи, али сам сасвим сигуран, имајући у виду шта смо урадили прије усвајања тог документа (сарађивали смо са НАТО-ом, са квинтом и са Европском унијом), дакле одговор ће бити позитиван, то је нешто што је прихватљиво за НАТО", рекао је Џаферовић.

Коментаришући да постоје два документа у јавности, он је рекао да зна за један и да је тај потписан.

"Видите, ја знам за један документ и не знам шта пишу медији. Ја имам само један документ и тај је потписан. Он је на енглеском језику, има текстуални и табеларни дио и мислим да је то та разлика у страницама. Залагат ћу се да се, сада када је документ послан у Брисел и када је формиран Савјет министара БиХ, постави на званичну wеб страницу Предсједништва БиХ и објави", казао је он.

Шта предвиђа овај Програм и шта обухвата, Џефаровић је рекао да су то сва она питања, која као предмет реформи треба имати држава која је поднијела захтјев за Акциони план за чланство.

"Ми смо 2009. поднијели захтјев, тачније Предсједништво. Тај план је условно 2010. одобрен. Условно, јер је требало урадити књижење војне имовине и 5. децембра 2018. БиХ је позвана да поднесе први годишњи национални план. Тај документ се зове Програм реформи БиХ и садржи сва она питања која држава треба обрадити, имајући у види садашње стање односа и сарадње са Савезом. То су економска, политичка, одбрамбена, сигурносна, питања ресурса и правна питања. То су поглавља која постоје и још додатно табеле. Прецизно се зна и јасно кад, шта и коју реформу унутар БиХ се држава обавезала да проведе у односу са НАТО савезом", казао је он.

Да ли овај документ има снагу и важност за НАТО као АМП и каква ће бити будућа сарадња са НАТО-ом, бошњачки члан у Предсјендиштву БиХ је рекао да је то за њега најважније.

"Ја сам цијелу годину дана како трају наклапања унутар БиХ о том питању, говорио да морамо поштовати принципе владавине права, постојеће законе, постојеће одлуке и стратегије. Три су документа који уређују наше односе са НАТО-ом. То су Закон о одбрани, Одлука Предсједништва из 2009. године и Стратегија вањске политике из марта 2018. године. БиХ је овим документом испоштовала све одлуке и законе које су до сада донијеле институције БиХ и то је за мене јако битна и јако важна ствар. И то је можда важније од самог садржаја", казао је

Према његовим ријечима на сцени БиХ протекле године био је покушај диктата једне политике која је предлагала рјешења, која су супротна оним рјешењима која данас имамо на снази.

"Тај диктат није прошао, и не може проћи ничији унилатерални диктат. Овдје, у овој земљи се морају поштовати одлуке које су донесене. Можемо разговарати о неким новим рјешењима, али нема нових рјешења све док то институције БиХ не прихвате. Ми настављамо свој однос и сарадњу са НАТО савезом. Овим документом ми смо унаприједили однос и сарадњу са НАТО-ом и идемо са свим оним активностима са којима смо до сада ишли", казао је Џаферовић

Подсјетио је да у БиХ НАТО има интеграцијску комисију која ради ове ствари.

"Она треба да припреми све те извјештаје, све те планове, све те програме и да их достави у Савјет министара, након тога да то буде достављено у НАТО савез. И тако ће бити убудуће. Тако је то до сада било. Ово је, кажем, била једна ванредна ситуација када је господин Додик казао да “не, не може да иде никакав документ”, то је заустављено. Ја сам рекао да је то повреда принципа владавине права, и онда смо цијелу годину провели у тој беспотребној расправи. Значи, према мом мишљењу, беспотребној. Могли смо ово све урадити у јануару ове године".

(БН)

 

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

пензионер

25.12.2019 13:57

Документ на енглеском језику? Па нисте га ви ни писали, само су вам га дали, УС, УК Њемацка и Француска, да потписете и готово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

3^0

25.12.2019 14:05

Незнате ви енглески ниједан од вас незна ста је потписао

Name

XXXЛ ??????????

25.12.2019 14:09

Они потписали документ на енглеском језику ????? А у самој босни имају два језика ???

Name

@ре пензионер

25.12.2019 14:12

100% си у правуДокумента саставиле земље Квинте тј НАТО савеза све речено) и дале на потпис нашим чобанима који не знају ни поздравити не енглеском(изузевКомшића)Е сад треба наша наставница енглеског да то преведе ионако нема никаквог посла осим обиласка наких градова по Бјелорусији и Кинеских мјесних заједница.

Name

грађанин

25.12.2019 14:56

дајте Жељани да га преведе, она је преводитељ.

Name

Милко

25.12.2019 19:00

Документ је донио америцки амбасадор (из долазеце администрације хехе) и ставио пред Рудоњу са понудом или порписи или цемо објавити доказе о твојим лоповлуцима. Рудоња је изабрао псметно.

Name

Судија

25.12.2019 21:01

Гледајуци онако са стране, овај Дзаферовиц дјелује веома мудро, сталозено, паметно, одмјерено, не лупета глупости нити лазе. Не обецава несто сто је немогуце испунити, нити даје лазна обецања. Знам да је по струци дипломирани Правник који је био и најбољи студент на Правном факултету у Сарајеву и златна знацка тог факултета, али ми једноставно дјелује достојанствено и изазива опци дојам образована и културна цовјека, за разлику од насег Медједа који, ем сто је неодгојен, примитиван, вулгаран, некултуран, јавно вриједја и псује у Скупстини, пријети, јос је и кавгадзија и опци дојам је да је недостојан функције коју обнаса.

Name

075

25.12.2019 14:04

Мора се признати да Комшић и Џаферовић колегијално чувају Додика од напада ових дана!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Т

25.12.2019 14:05

Дзаферовиц је озбиљан цовјек ,ја му вјерујем све сто је рекао ,БиХ це убрзо постати цланица НАТО и стим це за владати мир у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗМиљенкоЕ

25.12.2019 14:58

И ти би га чувао за овакву услугу и издају!

Name

25.12.2019 14:59

А када то дзаферовицу реце,казе сарадња процитај

Name

МЕСА

25.12.2019 14:09

Мислим да ДЗАФЕРОВИЦ говори истину А Додик покусава замајават И лагат јавност,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

25.12.2019 14:47

Отуд на Енглеском.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

25.12.2019 14:50

Паметан чова овај Џаферовић, за разлику од нашег махнитова Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

25.12.2019 14:51

Додик на апаратима

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗМиљенкоЕ

25.12.2019 15:01

Једноставност у одговорима без пуно запетљавања ми говори да Џаферовић нема шта да крије и са дозом усхићења прича о свему. Дакле, не лаже. Лаже Милорад, издајник и фалсификатори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарабон

25.12.2019 15:03

Немам коментар???

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

25.12.2019 15:03

Пословица казе:Ко једанпут слазе други пут му се не вјерује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

25.12.2019 18:14

Плати мала плаци НАТО граница је на Рации

ОДГОВОРИТЕ
Name

Историја се понавља

27.12.2019 00:01

Споразум Цветковиц-Мацек. Јос мало па це се цути:'' Боље рат, него пакт, боље гроб, него роб.'' Србадијо, попосали сте се на гробове свих Срба који су стварали отадзбину.

ОДГОВОРИТЕ