Džaferović: "Ja imam samo jedan dokument i taj je potpisan"

"Ja imam samo jedan dokument i taj je potpisan. On je na engleskom jeziku, ima tekstualni i tabelarni dio i mislim da je to ta razlika u stranicama. Zalagat ću se da se, sada kada je dokument poslan u Brisel i kada je formiran Savjet ministara BiH, postavi na zvaničnu web stranicu Predsjedništva BiH i objavi", kazao je Džaferović.

Bosna i Hercegovina 25.12.2019 | 14:21
Džaferović: "Ja imam samo jedan dokument i taj je potpisan"

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je u intervjuu za BHRT d je NATO savezu dostavljen dokument koji je usvojilo Predsjedništvo BiH.

"Svaka stranica tog dokumenta, prije je dostavljena Predsjedništvu i parafirana je od naših prvih saradnika. Članovi Predsjedništva su raspravili o tom dokumentu, usvojili ga i taj je dokument dostavljen u NATO savez u Brisel. Što se odgovora tiče, ne znam kada će stići, ali sam sasvim siguran, imajući u vidu šta smo uradili prije usvajanja tog dokumenta (sarađivali smo sa NATO-om, sa kvintom i sa Evropskom unijom), dakle odgovor će biti pozitivan, to je nešto što je prihvatljivo za NATO", rekao je Džaferović.

Komentarišući da postoje dva dokumenta u javnosti, on je rekao da zna za jedan i da je taj potpisan.

"Vidite, ja znam za jedan dokument i ne znam šta pišu mediji. Ja imam samo jedan dokument i taj je potpisan. On je na engleskom jeziku, ima tekstualni i tabelarni dio i mislim da je to ta razlika u stranicama. Zalagat ću se da se, sada kada je dokument poslan u Brisel i kada je formiran Savjet ministara BiH, postavi na zvaničnu web stranicu Predsjedništva BiH i objavi", kazao je on.

Šta predviđa ovaj Program i šta obuhvata, Džefarović je rekao da su to sva ona pitanja, koja kao predmet reformi treba imati država koja je podnijela zahtjev za Akcioni plan za članstvo.

"Mi smo 2009. podnijeli zahtjev, tačnije Predsjedništvo. Taj plan je uslovno 2010. odobren. Uslovno, jer je trebalo uraditi knjiženje vojne imovine i 5. decembra 2018. BiH je pozvana da podnese prvi godišnji nacionalni plan. Taj dokument se zove Program reformi BiH i sadrži sva ona pitanja koja država treba obraditi, imajući u vidi sadašnje stanje odnosa i saradnje sa Savezom. To su ekonomska, politička, odbrambena, sigurnosna, pitanja resursa i pravna pitanja. To su poglavlja koja postoje i još dodatno tabele. Precizno se zna i jasno kad, šta i koju reformu unutar BiH se država obavezala da provede u odnosu sa NATO savezom", kazao je on.

Da li ovaj dokument ima snagu i važnost za NATO kao AMP i kakva će biti buduća saradnja sa NATO-om, bošnjački član u Predsjendištvu BiH je rekao da je to za njega najvažnije.

"Ja sam cijelu godinu dana kako traju naklapanja unutar BiH o tom pitanju, govorio da moramo poštovati principe vladavine prava, postojeće zakone, postojeće odluke i strategije. Tri su dokumenta koji uređuju naše odnose sa NATO-om. To su Zakon o odbrani, Odluka Predsjedništva iz 2009. godine i Strategija vanjske politike iz marta 2018. godine. BiH je ovim dokumentom ispoštovala sve odluke i zakone koje su do sada donijele institucije BiH i to je za mene jako bitna i jako važna stvar. I to je možda važnije od samog sadržaja", kazao je

Prema njegovim riječima na sceni BiH protekle godine bio je pokušaj diktata jedne politike koja je predlagala rješenja, koja su suprotna onim rješenjima koja danas imamo na snazi.

"Taj diktat nije prošao, i ne može proći ničiji unilateralni diktat. Ovdje, u ovoj zemlji se moraju poštovati odluke koje su donesene. Možemo razgovarati o nekim novim rješenjima, ali nema novih rješenja sve dok to institucije BiH ne prihvate. Mi nastavljamo svoj odnos i saradnju sa NATO savezom. Ovim dokumentom mi smo unaprijedili odnos i saradnju sa NATO-om i idemo sa svim onim aktivnostima sa kojima smo do sada išli", kazao je Džaferović

Podsjetio je da u BiH NATO ima integracijsku komisiju koja radi ove stvari.

"Ona treba da pripremi sve te izvještaje, sve te planove, sve te programe i da ih dostavi u Savjet ministara, nakon toga da to bude dostavljeno u NATO savez. I tako će biti ubuduće. Tako je to do sada bilo. Ovo je, kažem, bila jedna vanredna situacija kada je gospodin Dodik kazao da “ne, ne može da ide nikakav dokument”, to je zaustavljeno. Ja sam rekao da je to povreda principa vladavine prava, i onda smo cijelu godinu proveli u toj bespotrebnoj raspravi. Znači, prema mom mišljenju, bespotrebnoj. Mogli smo ovo sve uraditi u januaru ove godine".

(BN)

 

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

penzioner

25.12.2019 13:57

Dokument na engleskom jeziku? Pa niste ga vi ni pisali, samo su vam ga dali, US, UK Njemacka i Francuska, da potpisete i gotovo.

ODGOVORITE
Name

3^0

25.12.2019 14:05

Neznate vi engleski nijedan od vas nezna sta je potpisao

Name

XXXL ??????????

25.12.2019 14:09

Oni potpisali dokument na engleskom jeziku ????? A u samoj bosni imaju dva jezika ???

Name

@re penzioner

25.12.2019 14:12

100% si u pravuDokumenta sastavile zemlje Kvinte tj NATO saveza sve rečeno) i dale na potpis našim čobanima koji ne znaju ni pozdraviti ne engleskom(izuzevKomšića)E sad treba naša nastavnica engleskog da to prevede ionako nema nikakvog posla osim obilaska nakih gradova po Bjelorusiji i Kineskih mjesnih zajednica.

Name

građanin

25.12.2019 14:56

dajte Željani da ga prevede, ona je prevoditelj.

Name

Milko

25.12.2019 19:00

Dokument je donio americki ambasador (iz dolazece administracije hehe) i stavio pred Rudonju sa ponudom ili porpisi ili cemo objaviti dokaze o tvojim lopovlucima. Rudonja je izabrao psmetno.

Name

Sudija

25.12.2019 21:01

Gledajuci onako sa strane, ovaj Dzaferovic djeluje veoma mudro, stalozeno, pametno, odmjereno, ne lupeta gluposti niti laze. Ne obecava nesto sto je nemoguce ispuniti, niti daje lazna obecanja. Znam da je po struci diplomirani Pravnik koji je bio i najbolji student na Pravnom fakultetu u Sarajevu i zlatna znacka tog fakulteta, ali mi jednostavno djeluje dostojanstveno i izaziva opci dojam obrazovana i kulturna covjeka, za razliku od naseg Medjeda koji, em sto je neodgojen, primitivan, vulgaran, nekulturan, javno vrijedja i psuje u Skupstini, prijeti, jos je i kavgadzija i opci dojam je da je nedostojan funkcije koju obnasa.

Name

075

25.12.2019 14:04

Mora se priznati da Komšić i Džaferović kolegijalno čuvaju Dodika od napada ovih dana!

ODGOVORITE
Name

Milan T

25.12.2019 14:05

Dzaferovic je ozbiljan covjek ,ja mu vjerujem sve sto je rekao ,BiH ce ubrzo postati clanica NATO i stim ce za vladati mir u BiH

ODGOVORITE
Name

ZMiljenkoE

25.12.2019 14:58

I ti bi ga čuvao za ovakvu uslugu i izdaju!

Name

4d

25.12.2019 14:59

A kada to dzaferovicu rece,kaze saradnja procitaj

Name

MESA

25.12.2019 14:09

Mislim da DZAFEROVIC govori istinu A Dodik pokusava zamajavat I lagat javnost,

ODGOVORITE
Name

Luka

25.12.2019 14:47

Otud na Engleskom.

ODGOVORITE
Name

Ratko

25.12.2019 14:50

Pametan čova ovaj Džaferović, za razliku od našeg mahnitova Dodika.

ODGOVORITE
Name

modricanin

25.12.2019 14:51

Dodik na aparatima

ODGOVORITE
Name

ZMiljenkoE

25.12.2019 15:01

Jednostavnost u odgovorima bez puno zapetljavanja mi govori da Džaferović nema šta da krije i sa dozom ushićenja priča o svemu. Dakle, ne laže. Laže Milorad, izdajnik i falsifikatori.

ODGOVORITE
Name

Sarabon

25.12.2019 15:03

Nemam komentar???

ODGOVORITE
Name

tako je

25.12.2019 15:03

Poslovica kaze:Ko jedanput slaze drugi put mu se ne vjeruje.

ODGOVORITE
Name

Ime

25.12.2019 18:14

Plati mala placi NATO granica je na Racii

ODGOVORITE
Name

Istorija se ponavlja

27.12.2019 00:01

Sporazum Cvetkovic-Macek. Jos malo pa ce se cuti:'' Bolje rat, nego pakt, bolje grob, nego rob.'' Srbadijo, poposali ste se na grobove svih Srba koji su stvarali otadzbinu.

ODGOVORITE