Борци принуђени да сами себи помажу

Предсједник србачких бораца Горан Плотан је рекао да је Фонд солидарности основан због  социјално угрожених бораца и њихових породица, као и оних лошијег здравственог стања а имају статус инвалида од пете до десете категорије или не испуњавају услове за коришћење мјесечне борачке накнаде због тога што немају довољно борачког стажа. 

Вијести 22.12.2019 | 20:30
Борци принуђени да сами себи помажу

Од 1. јануара наредне године  и званично ће почети са радом Фонд солидарности којег је основала Општинска борачка организација у Српцу с циљем да се на тај начин прикупе средства за пружање помоћи  породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима и социјално угроженим демобилисаним борцима.  

Тим поводом одржан је састанак са члановима породица погинулих бораца ове општине на којем је било ријечи о значају формирања Фонда солидарности.

„Наша жеља је да се поред бенифиција,  које уживају породице погинулих бораца, додатно осигура још један вид помоћи  малим и симболичним износима  која ће се прикупити у Фонд солидарности путем чланарине, општине и донатора“,  казао је предсједник Одбора погинулих бораца Борачке организације Бранко Граховац.

Он је додао да су породице погинулих ослобођене плаћања чланарине, али да имају право на добровољној бази да се учлане јер „само тако имаће право на коришћење средстава из фонда“.

Предсједник србачких бораца Горан Плотан је рекао да је Фонд солидарности основан  због  социјално угрожених бораца и њихових породица, као и оних лошијег здравственог стања а имају статус инвалида од пете до десете категорије или не испуњавају услове  за коришћење  мјесечне борачке накнаде због  тога што немају довољно борачког стажа. 

Оснивање Фонда солидарности  подржао је и начелник за општу управу и друштвене дјелатности општине Србац Душко Митрић.

„Ово је добра ствар, јер  се поред остварених законских права, те помоћи из буџета општине, Борачка организација тражи и друге начине да помогне најугроженије чланове“, нагласио је Митрић , који је до сада у два мандата био на челу општинске борачке организације у Српцу. 

Митрић је подсјетио и на активност рјешавања стамбених проблема бораца и  упозорио да  „корисници ових средстава до сада, немају право на најновија средства за  стамбено збрињавање“. 

Вриједна пажње је изјава једног  демобилисаног борца, који у себи још увијек има остатке гелера, а који живи  у  незавидном социјалном стању, везано за формирање фонда и могућност  добијања помоћи.

„Након  24 године од завршетка рата не пада ми на памет још једно понижење, да тражим једнократну милостињу од својих сабораца, из њихове чланарине. Ваљда о томе треба да брину институције државе. Достојанствено сам  био у рату, са оскудицом, али поштено до сада живио, живјећу и убудуће“,  каже ратни војни инвалид из Лијевче поља.

(БН/С.К)

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Рви

22.12.2019 20:21

У Српцу вец постоји фонд солидарности Ратних инвалида.само ту лову користе привилеговани ...Наравно. не за оно засто је намјењен..тако о тим фондовима солидарности..просло је вријеме социјализма и борци се понасају у складу са либералним капитализмом..

ОДГОВОРИТЕ
Name

55

22.12.2019 21:12

докле ,висе ,пола вас ,се зајебавало на првој линији или послије ње ......беспотребно .Ратни в.инв.требам вам се клањати ,па рат .војн .инвалиди ,па опет ратн.војни .инвалиди....како вас висе није срамота ,па пор, погинулих ,па опет пор ,погинулих ,цаст погинулим ,ста је са Зивима сто нестају ....нима доста 1,60 к.м.за мјесец дана .Рата ,прве линије ! Јос ,мало ,па ,неце њих ни бити ,али остацете ви .Дај ,будите реални ,и ,уз дузно постовање немојте пуно срати !!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.12.2019 06:41

Ја лицно би вам све укинуо и забранио сва та удрузења јер кад год су били неки протести против секте на власти ви сте се крили у мисју рупу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.12.2019 12:08

Све тацно написано. Ми кји смо презивили цијели рат смо изгледа криви сто нисмо постали инвалиди или сто нисмо погинули. Насе породице би барем несто доби(ја)ле, овако ми ниста.

Name

брука и срамота

23.12.2019 07:57

Пратећи годинама шта се дешава у Српцу у ТЗВ Борачкој организацији никад гори састав није био. Све праве борце су отјерали тзв борци који ведре и облаче и један мали састав људи је стално у органима тако да могу слободно да казем да је Борачка из Српца организација која помазе малој групацији људи који су подобни својим надређеним. Част изузецима који постоје али не могу ништа да промјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИЛИ

23.12.2019 08:04

Срамно, умјесто да се борите против корупције и бахатих, криминалних сподоба у власти ви оснивате фонд и пљачкате и ви саборце. Организујте протесте, Савциц, а и ви нисте се огласили о преносу надлежности и издаји српског народа и РС од стране додика, стидите се свих бораца и породица бораца по свим основама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

23.12.2019 13:11

Суд пресудио, кршио љ. права, сипа дала зелено свјетло, срамно понашање власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кале

23.12.2019 17:48

Срамота,даље понизавање ,ниподаставање бивсих бораца од стране црвене секте преко својих послусника.То сто људи били у рату,то се треба вредновати као заслуге и адекватно платити а не од бораца правити социјалне слуцајеве,правеци неке као фондове солидарности!!!!!

ОДГОВОРИТЕ