Вратити дугове, па на лијечење и у Србију

Здравство Републике Српске толико грца у дуговима, да су чак и послодавци сагласни да је неопходно прво ријешити све пореске дугове здравствених установа, како би дошло до пореских растерећења у привреди. Радован Вишковић је изгледа ипак одлучио да крене од измирења обавеза према Србији, док, с друге стране, СДС–ов  кадар Слободан Станић, сматра да су неопходне реформе које ће кренути од ресорног министарства и фондова.

Република Српска 22.12.2019 | 19:39
Вратити дугове, па на лијечење и у Србију

Један од првих корака ка рјешавању дуга у здравству Републике Српске је измирење обавеза према здравственом систему Србије, најавио је предсједник Владе Српске. Поред тога, грађани Српске ће од наредне године у болницама и клиничким центрима Србије бити третирани као домаћи пацијенти, чиме ће се створити значајне уштеде у нашем здравственом систему. 

“Након тога ће фондови здравствених осигурања Српске и Србије потписати споразум који ће омогућити нашим грађанима да приликом лијечења у тамошњим здравственим установама буду третирани као домаћи пацијенти. То значи да ће здравствене услуге, које буду пружане нашим грађанима у Србији, бити за 30 до 50 одсто јефтиније него што је то био случај до сада” – поручио је Радован Вишковић, предсједник Владе Српске.

Дуг у здравству Републике Српске премашује је премашио милијарду марака, а измирење обавеза према Србији и уштеде које ће се на овај начин направити су само кап у мору, поручује некадашњи министар здравства и члан СДС-а Слободан Станић. 

Ипак, рјешавање дугова кроз узимање нових кредита је лоше рјешење, поручује Станић. То је тренутно случај са Фондом здравственог сигурања РС који је узео 60 милиона марака кредита и болницом Градишка која је узела 5,2 милиона. Оба кредита су подигнута да би се вратиле већ нагомилане обавезе, а Влада Српске гарантује да ће она из буџета враћати уколико то они не буду могли. 

Да је здравство тренутно ставка број један на листи проблема које треба ријешити, сагласни су и послодавци.

Болница Градишка је, закључно са 31. октобром ове године имала дуг од 13 милиона марака само према Пореској управи РС и тиме заузела друго мјесто на листи највећих дужника. Прво мјесто и даље убједљиво држи Универзитетско-клинички центар Бањалука са дугом од невјероватних 66 милиона марака.

БН ТВ 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Мрква

22.12.2019 19:45

ХАХАХА, па ми у Српској смо вец овде странци, све плацамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахах

22.12.2019 20:07

Нормално да плацате јер сте успјели да све сто вриједи истјерате из јавног својим прљавим играма. Сад патите и плацајте идиоти. Здравље коста

Name

Нако

22.12.2019 20:43

Бицемо третирани као домаци пацијенти!?! Ми и јесмо пацијенти вец дузе вријеме, попусти нас психијатар преузме сверцер...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

22.12.2019 20:52

Измирити дугове према другој држави док својој дугујеш стотине милиона пореза... како вас миле тарлаха, ау!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАКО

23.12.2019 01:23

СРБИЈА БЕСПЛАТНО ДА, ЛИЈЕЧИ ГРАЂАНЕ ЧЛАНИЦЕ НАТО. ТО МОЖЕ РХ И Ц. ГОРА. ДОДИК И АСИСТЕНТ ГУМА НИКАКО ДА СХВАТЕ.

Name

Лола

23.12.2019 06:38

Станицу пуно паметујес.

Name

Анти Лола

23.12.2019 07:47

Твоја памет је за сеоске славе, крмокоља, крај котла ракије. Мани се ствари за које немас капацитета. Дакле ракија, масна храна и дернек.

Name

Боки

23.12.2019 07:50

Е, мој рудар, како вратити дугове када су ови твоји покрали и црно испод ноката, дјелујес поштен човјек, али ако се не оградис од њих послије ових издаја и уништавања Републике Српске постајес саучесник?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

24.12.2019 06:34

Добро је да знамо како поступити према особи која се уноси у фацу. Ово су нови моменти. Тако власт демонстрира силу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

24.12.2019 06:50

Ронхил И криминалци његови су све оплацкали Све Касе су празне до револуције и хапсења Ронхила И његове криминалне гамади И вратити оплацкано народу И неце бити никаквих дугова него плус неколико милијарди км

ОДГОВОРИТЕ