Vratiti dugove, pa na liječenje i u Srbiju

Zdravstvo Republike Srpske toliko grca u dugovima, da su čak i poslodavci saglasni da je neophodno prvo riješiti sve poreske dugove zdravstvenih ustanova, kako bi došlo do poreskih rasterećenja u privredi. Radovan Višković je izgleda ipak odlučio da krene od izmirenja obaveza prema Srbiji, dok, s druge strane, SDS–ov  kadar Slobodan Stanić, smatra da su neophodne reforme koje će krenuti od resornog ministarstva i fondova.

Republika Srpska 22.12.2019 | 19:39
Vratiti dugove, pa na liječenje i u Srbiju

Jedan od prvih koraka ka rješavanju duga u zdravstvu Republike Srpske je izmirenje obaveza prema zdravstvenom sistemu Srbije, najavio je predsjednik Vlade Srpske. Pored toga, građani Srpske će od naredne godine u bolnicama i kliničkim centrima Srbije biti tretirani kao domaći pacijenti, čime će se stvoriti značajne uštede u našem zdravstvenom sistemu. 

“Nakon toga će fondovi zdravstvenih osiguranja Srpske i Srbije potpisati sporazum koji će omogućiti našim građanima da prilikom liječenja u tamošnjim zdravstvenim ustanovama budu tretirani kao domaći pacijenti. To znači da će zdravstvene usluge, koje budu pružane našim građanima u Srbiji, biti za 30 do 50 odsto jeftinije nego što je to bio slučaj do sada” – poručio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Srpske.

Dug u zdravstvu Republike Srpske premašuje je premašio milijardu maraka, a izmirenje obaveza prema Srbiji i uštede koje će se na ovaj način napraviti su samo kap u moru, poručuje nekadašnji ministar zdravstva i član SDS-a Slobodan Stanić. 

Ipak, rješavanje dugova kroz uzimanje novih kredita je loše rješenje, poručuje Stanić. To je trenutno slučaj sa Fondom zdravstvenog siguranja RS koji je uzeo 60 miliona maraka kredita i bolnicom Gradiška koja je uzela 5,2 miliona. Oba kredita su podignuta da bi se vratile već nagomilane obaveze, a Vlada Srpske garantuje da će ona iz budžeta vraćati ukoliko to oni ne budu mogli. 

Da je zdravstvo trenutno stavka broj jedan na listi problema koje treba riješiti, saglasni su i poslodavci.

Bolnica Gradiška je, zaključno sa 31. oktobrom ove godine imala dug od 13 miliona maraka samo prema Poreskoj upravi RS i time zauzela drugo mjesto na listi najvećih dužnika. Prvo mjesto i dalje ubjedljivo drži Univerzitetsko-klinički centar Banjaluka sa dugom od nevjerovatnih 66 miliona maraka.

BN TV 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Mrkva

22.12.2019 19:45

HAHAHA, pa mi u Srpskoj smo vec ovde stranci, sve placamo

ODGOVORITE
Name

Hahahah

22.12.2019 20:07

Normalno da placate jer ste uspjeli da sve sto vrijedi istjerate iz javnog svojim prljavim igrama. Sad patite i placajte idioti. Zdravlje kosta

Name

Nako

22.12.2019 20:43

Bicemo tretirani kao domaci pacijenti!?! Mi i jesmo pacijenti vec duze vrijeme, popusti nas psihijatar preuzme svercer...

ODGOVORITE
Name

Hahaha

22.12.2019 20:52

Izmiriti dugove prema drugoj državi dok svojoj duguješ stotine miliona poreza... kako vas mile tarlaha, au!

ODGOVORITE
Name

KAKO

23.12.2019 01:23

SRBIJA BESPLATNO DA, LIJEČI GRAĐANE ČLANICE NATO. TO MOŽE RH I C. GORA. DODIK I ASISTENT GUMA NIKAKO DA SHVATE.

Name

Lola

23.12.2019 06:38

Stanicu puno pametujes.

Name

Anti Lola

23.12.2019 07:47

Tvoja pamet je za seoske slave, krmokolja, kraj kotla rakije. Mani se stvari za koje nemas kapaciteta. Dakle rakija, masna hrana i dernek.

Name

Boki

23.12.2019 07:50

E, moj rudar, kako vratiti dugove kada su ovi tvoji pokrali i crno ispod nokata, djelujes pošten čovjek, ali ako se ne ogradis od njih poslije ovih izdaja i uništavanja Republike Srpske postajes saučesnik?

ODGOVORITE
Name

Roki

24.12.2019 06:34

Dobro je da znamo kako postupiti prema osobi koja se unosi u facu. Ovo su novi momenti. Tako vlast demonstrira silu.

ODGOVORITE
Name

Galeb

24.12.2019 06:50

Ronhil I kriminalci njegovi su sve oplackali Sve Kase su prazne do revolucije i hapsenja Ronhila I njegove kriminalne gamadi I vratiti oplackano narodu I nece biti nikakvih dugova nego plus nekoliko milijardi km

ODGOVORITE