Пројекат лидера СНСД-а за цијепање ДНС-а

Избор кандидата на мјесто министра за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ изазвала је нове тешке несугласице између ДНС-а и СНСД-а.

Босна и Херцеговина 22.12.2019 | 19:10
Пројекат лидера СНСД-а за цијепање ДНС-а

Кандидат за министра за људска права и избјеглице у Савјету министара из реда осталих избацио је на површину све пукотине у ДНС-у. Борба између Млађана Божовића и Драшка Аћимовића показала је, између осталог да Милорад Додик, лидер СНСД-а  стоји иза пројекта урушавања ДНС-а.

Млађан Божовић који је изабран за министра за људска права у ранијем периоду је био директор Фонда за повратак, гдје је како се наводи у јавности, кршио људска права и због тога је осуђен. Осим тога, Божовић је у родбинској вези са Ненадом Нешићем, који га је и предложио. Међутим, то Зорану Тегелтији није ни најмање сметало да га именује. 

Јавност каже да су турбуленције у ДНС-у очекиване, јер је Марко Павић прелазио преко политичких понижења Милорада Додика. 

"Ја бих поставила питање: Зашто онда предсједавајући Савјета министара, Тегелтија није и не може бирати министре из СДА или других партија?", каже Тања Топић, политички аналитичар. 

"ДНС и Марко Павић имају 3 проблема. Први, ДНС није странка која је направљена да буде у коалицији, јер мора увијек бити уз власт. Други што је Марко Павић полуполитички – полуинтелектулац и не разумије снагу политичку Милорада Додика. Трећи што Марко Павић не зна да каже не", каже Горан Дакић, новинар. 

Марко Павић у посљедње вријеме више не контролише стање у странци. Више не може да лидерски одреди који ће члан ДНС-а преузети одређену функцију која припада странци по коалиционом договору. То сада одређују други. Најбољи примјер је управо министарско мјесто у Савјету министара БиХ. 

"Марко Павић је врло добро и раније детектовао проблеме у својој странци и пренио јавности, али чини се, да је радио све супротно од оног што је рекао да треба да уради, тако да странка све дубље клизи ка унутарстраначким подјелама", каже Владимир Шушак, новинар.  

Лидер ДНС-а је у неколико наврата слао сигнале да ће напустити коалицију. Ипак, то се није десило. Али, десили су се потези који су уздрмали ДНС. Како изнутра, тако и споља. 

"Сада је евидентно да ће СНСД и Додик покушати да уради од ДНС оно што је добрим дијелом урадио од СДС-а. Да их што више подијели на неколико фракција да би ослабио оригинални ДНС и поништио политичку снагу Марка Павића", каже Горан Дакић, новинар. 

Осим наведеног, Марку Павићу се као грешка убраја и чињеница да је новопридошлим члановима омогућио да уђу у врх странке, а самим тим да се докопају важних фотеља. Фотеље су до сада лијечиле све проблеме, међутим, сада те исте фотеље праве проблеме до те мјере да је јединства све мање, а интереси су прерасли у унутарстраначки рат.

БН ТВ 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Боки

22.12.2019 19:20

Снсд кад изгубе изборе проћи ће горе него дс у Србији, јер је снсд састављен од купљениих чланова тј. интересна заједница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xфилес

23.12.2019 00:40

Свака скупина људи је интересна група. А проци це отприлике мање висе (барем велике групације) као у Србији социјалисти после петог октобра.

Name

ВИЛИ

22.12.2019 19:23

Ничија није до зоре сијала. Пући ће снсд к'о бебина звечка, интерес је опасан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

22.12.2019 21:31

И ДНС и СНСД це се радпасти првог дана када не буду на власти. Зна то Марко Павиц добро и зато и не помисља да буде непослусан. Гледајте прво засједање НСРС и видјецете да сви до једног гласају за Додикове приједлоге. С друге стране, Павиц је свјестан да би, у слуцају непослусности, био ухапсен у року од 24 сата јер је задокументованог криминала толико да не би био ни најмањи проблем наци разлог. Мозда це му ипак Додик дозволити да одступи у тисини, као сто је дозволио Милану Радовицу.

Name

Масала

22.12.2019 20:36

Истине ради брацо Срби..Бозовиц је осумњичен,процесуиран и ослободјен.И још има да наплати 23000 КМ од тужене ..Знаци није ОСУДЈЕН већ ОСЛОБОДЈЕН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срдјо

22.12.2019 23:24

Истине ради Бозовица кад погледас видис да је кретен по оној сељацкој њусци

Name

Марко

23.12.2019 04:47

Бас сте ви у сдс-у и пдп-у пуно забргинути за господина Марка Павица.Дрзи те се ви само мирка саровица и оног бореновица.

Name

ТИТО

23.12.2019 11:23

РЕ МАРКО ЈАЦУ ДАСЕ ДРЗИМ МАЊЕГ ЗЛА ВИ БРАНИТЕ ВЛАСТ ПОНТРОНУ ИМАЛ ИСТА ДАСТЕ УРАДЛИ ДАНИСТЕ УКРИМИНАЛУ ИЗРОДИ