Projekat lidera SNSD-a za cijepanje DNS-a

Izbor kandidata na mjesto ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH izazvala je nove teške nesuglasice između DNS-a i SNSD-a.

Bosna i Hercegovina 22.12.2019 | 19:10
Projekat lidera SNSD-a za cijepanje DNS-a

Kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara iz reda ostalih izbacio je na površinu sve pukotine u DNS-u. Borba između Mlađana Božovića i Draška Aćimovića pokazala je, između ostalog da Milorad Dodik, lider SNSD-a  stoji iza projekta urušavanja DNS-a.

Mlađan Božović koji je izabran za ministra za ljudska prava u ranijem periodu je bio direktor Fonda za povratak, gdje je kako se navodi u javnosti, kršio ljudska prava i zbog toga je osuđen. Osim toga, Božović je u rodbinskoj vezi sa Nenadom Nešićem, koji ga je i predložio. Međutim, to Zoranu Tegeltiji nije ni najmanje smetalo da ga imenuje. 

Javnost kaže da su turbulencije u DNS-u očekivane, jer je Marko Pavić prelazio preko političkih poniženja Milorada Dodika. 

"Ja bih postavila pitanje: Zašto onda predsjedavajući Savjeta ministara, Tegeltija nije i ne može birati ministre iz SDA ili drugih partija?", kaže Tanja Topić, politički analitičar. 

"DNS i Marko Pavić imaju 3 problema. Prvi, DNS nije stranka koja je napravljena da bude u koaliciji, jer mora uvijek biti uz vlast. Drugi što je Marko Pavić polupolitički – poluintelektulac i ne razumije snagu političku Milorada Dodika. Treći što Marko Pavić ne zna da kaže ne", kaže Goran Dakić, novinar. 

Marko Pavić u posljednje vrijeme više ne kontroliše stanje u stranci. Više ne može da liderski odredi koji će član DNS-a preuzeti određenu funkciju koja pripada stranci po koalicionom dogovoru. To sada određuju drugi. Najbolji primjer je upravo ministarsko mjesto u Savjetu ministara BiH. 

"Marko Pavić je vrlo dobro i ranije detektovao probleme u svojoj stranci i prenio javnosti, ali čini se, da je radio sve suprotno od onog što je rekao da treba da uradi, tako da stranka sve dublje klizi ka unutarstranačkim podjelama", kaže Vladimir Šušak, novinar.  

Lider DNS-a je u nekoliko navrata slao signale da će napustiti koaliciju. Ipak, to se nije desilo. Ali, desili su se potezi koji su uzdrmali DNS. Kako iznutra, tako i spolja. 

"Sada je evidentno da će SNSD i Dodik pokušati da uradi od DNS ono što je dobrim dijelom uradio od SDS-a. Da ih što više podijeli na nekoliko frakcija da bi oslabio originalni DNS i poništio političku snagu Marka Pavića", kaže Goran Dakić, novinar. 

Osim navedenog, Marku Paviću se kao greška ubraja i činjenica da je novopridošlim članovima omogućio da uđu u vrh stranke, a samim tim da se dokopaju važnih fotelja. Fotelje su do sada liječile sve probleme, međutim, sada te iste fotelje prave probleme do te mjere da je jedinstva sve manje, a interesi su prerasli u unutarstranački rat.

BN TV 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Boki

22.12.2019 19:20

Snsd kad izgube izbore proći će gore nego ds u Srbiji, jer je snsd sastavljen od kupljeniih članova tj. interesna zajednica.

ODGOVORITE
Name

Xfiles

23.12.2019 00:40

Svaka skupina ljudi je interesna grupa. A proci ce otprilike manje vise (barem velike grupacije) kao u Srbiji socijalisti posle petog oktobra.

Name

VILI

22.12.2019 19:23

Ničija nije do zore sijala. Pući će snsd k'o bebina zvečka, interes je opasan

ODGOVORITE
Name

Milko

22.12.2019 21:31

I DNS i SNSD ce se radpasti prvog dana kada ne budu na vlasti. Zna to Marko Pavic dobro i zato i ne pomislja da bude neposlusan. Gledajte prvo zasjedanje NSRS i vidjecete da svi do jednog glasaju za Dodikove prijedloge. S druge strane, Pavic je svjestan da bi, u slucaju neposlusnosti, bio uhapsen u roku od 24 sata jer je zadokumentovanog kriminala toliko da ne bi bio ni najmanji problem naci razlog. Mozda ce mu ipak Dodik dozvoliti da odstupi u tisini, kao sto je dozvolio Milanu Radovicu.

Name

Masala

22.12.2019 20:36

Istine radi braco Srbi..Bozovic je osumnjičen,procesuiran i oslobodjen.I još ima da naplati 23000 KM od tužene ..Znaci nije OSUDJEN već OSLOBODJEN.

ODGOVORITE
Name

Srdjo

22.12.2019 23:24

Istine radi Bozovica kad pogledas vidis da je kreten po onoj seljackoj njusci

Name

Marko

23.12.2019 04:47

Bas ste vi u sds-u i pdp-u puno zabrginuti za gospodina Marka Pavica.Drzi te se vi samo mirka sarovica i onog borenovica.

Name

TITO

23.12.2019 11:23

RE MARKO JACU DASE DRZIM MANJEG ZLA VI BRANITE VLAST PONTRONU IMAL ISTA DASTE URADLI DANISTE UKRIMINALU IZRODI