Из буџета Српске странкама четири милиона марака

Парламентарне странке Републике Српске ће наредне године из буџета добити 3,9 милиона КМ, што је за око 70.000 КМ више од прошле године и за око 700.000 КМ више него што је издвојено 2016, када су одржани посљедњи локални избори.

Република Српска 21.12.2019 | 08:01
Из буџета Српске странкама четири милиона марака

Као и многи други буџетски корисници који ће сјледеће године осјетити повећање буџета, више новца обрадоваће и парламентарне странке. Како је наведено у буџету Републике Српске за 2020, грантови за парламентарне странке износе 3.925.000 КМ, док су прошле године износили 3.853.000 КМ.

Неки су то правдали већим бројем партија, неки законским обавезама и повећањем цијелог буџета, док неки кажу да треба имати у виду да је сљедећа година изборна.

Како је раније објашњено, повећање је регулисано законом који налаже да се 0,2 одсто буџета на свим нивоима власти у БиХ распоређује на политичке партије.

Иако смо од Министарства управе и локане самоуправе Републике Српске тражили објашњење зашто је дошло до повећања ове ставке, одговор нисмо добили.

Опозициони народни посланици већ су критиковали повећање истичући да ниједна странка, па ни она чију су они чланови, не треба да добија толико грађанског новца, а одговор на питање зашто су ова издавања повећана тражили су и неки посланици владајуће коалиције.

И економиста Зоран Павловић сматра да се овај новац требао искористити за неке друге сврхе.

– Имајући у виду ситуације и обавезе враћања претходно узетих кредита, свака уштеда која се може направити у буџету Републике Српске је нужна и потребна. Нажалост, то није у фокусу актуелне Владе, као што можемо да видимо да је на много позиција повећање планирано и усвојено – рекао је Павловић.

Он сматра да партије не треба да се финансирају из буџета, већ из својих чланарина.

– Ако имају чланство и ако чланови хоће да плате чланарину у партији, то нека ураде и нека се тако финансирају, јер финансирати то на терет свих грађана Републике Српске није поштено, имајући у виду стање економије и живота грађана – рекао је он.

(Српскаинфо)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Знаци овако

21.12.2019 09:09

Народ треба да плати и да изгласа оне који систематски гасе и униставају тај исти народ. Да није црна трагедија - била би комедија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

21.12.2019 13:58

Колико би се могло спасити људских зивота са тим парама.Ви то народе подрзавате па се лијеците Смс порукама недам висе ни за смс поруку.

Name

ВИЛИ

21.12.2019 14:16

Баш су заслужили?

ОДГОВОРИТЕ