Iz budžeta Srpske strankama četiri miliona maraka

Parlamentarne stranke Republike Srpske će naredne godine iz budžeta dobiti 3,9 miliona KM, što je za oko 70.000 KM više od prošle godine i za oko 700.000 KM više nego što je izdvojeno 2016, kada su održani posljednji lokalni izbori.

Republika Srpska 21.12.2019 | 08:01
Iz budžeta Srpske strankama četiri miliona maraka

Kao i mnogi drugi budžetski korisnici koji će sjledeće godine osjetiti povećanje budžeta, više novca obradovaće i parlamentarne stranke. Kako je navedeno u budžetu Republike Srpske za 2020, grantovi za parlamentarne stranke iznose 3.925.000 KM, dok su prošle godine iznosili 3.853.000 KM.

Neki su to pravdali većim brojem partija, neki zakonskim obavezama i povećanjem cijelog budžeta, dok neki kažu da treba imati u vidu da je sljedeća godina izborna.

Kako je ranije objašnjeno, povećanje je regulisano zakonom koji nalaže da se 0,2 odsto budžeta na svim nivoima vlasti u BiH raspoređuje na političke partije.

Iako smo od Ministarstva uprave i lokane samouprave Republike Srpske tražili objašnjenje zašto je došlo do povećanja ove stavke, odgovor nismo dobili.

Opozicioni narodni poslanici već su kritikovali povećanje ističući da nijedna stranka, pa ni ona čiju su oni članovi, ne treba da dobija toliko građanskog novca, a odgovor na pitanje zašto su ova izdavanja povećana tražili su i neki poslanici vladajuće koalicije.

I ekonomista Zoran Pavlović smatra da se ovaj novac trebao iskoristiti za neke druge svrhe.

– Imajući u vidu situacije i obaveze vraćanja prethodno uzetih kredita, svaka ušteda koja se može napraviti u budžetu Republike Srpske je nužna i potrebna. Nažalost, to nije u fokusu aktuelne Vlade, kao što možemo da vidimo da je na mnogo pozicija povećanje planirano i usvojeno – rekao je Pavlović.

On smatra da partije ne treba da se finansiraju iz budžeta, već iz svojih članarina.

– Ako imaju članstvo i ako članovi hoće da plate članarinu u partiji, to neka urade i neka se tako finansiraju, jer finansirati to na teret svih građana Republike Srpske nije pošteno, imajući u vidu stanje ekonomije i života građana – rekao je on.

(Srpskainfo)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Znaci ovako

21.12.2019 09:09

Narod treba da plati i da izglasa one koji sistematski gase i unistavaju taj isti narod. Da nije crna tragedija - bila bi komedija.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

21.12.2019 13:58

Koliko bi se moglo spasiti ljudskih zivota sa tim parama.Vi to narode podrzavate pa se lijecite Sms porukama nedam vise ni za sms poruku.

Name

VILI

21.12.2019 14:16

Baš su zaslužili?

ODGOVORITE