Бојан Љубишић спортиста године у Српској

- Рукометаш бањалучког "Борца М:тел" Бојан Љубишић најбољи је спортиста Републике Српске за ову годину јер је, према мишљењу стручног жирија 65. Избора 10 најбољих спортиста у организацији "Гласа Српске", био најзаслужнији што је "Борац" у 2019. освојио Куп БиХ, друго мјесто у Премијер лиги БиХ и пласирао се у четвртфинале Челенџ купа.

Остали спортови 16.12.2019 | 21:49
Бојан Љубишић спортиста године у Српској
Ово је за Љубишића друго појављивање на Избору за 10 најбољих спортиста, а 2003. године је заузео десето мјесто.

Љубишић је изразио задовољство што је у позним играчким годинама добио, за њега највеће, признање у каријери.

"Ово је награда за дугогодишњи рад и сва одрицања. То није само моје, већ и признање за цијели клуб, али и рукомет у Републици Српској", нагласио је Љубишић.

Награду најбољем спортисти Републике Српске уручио је Дејан Станковић - некадашњи фудбалер, а данас директор млађих категорија у Фудбалском клубу "Интер" и савјетник предсједника Уефе Александра Чеферина.

Станковић је предсједавао жирију и први пут био у оваквој улози.

"Како смо одлуку донели једногласно, верујем да нисмо погрешили. Било је прилично тешко, али мислим да је одлука исправна. Ово је одлично искуство за мене, манифестација је била прелепа и заиста сам се лепо осећао. Бањалука и Српска су ми у срцу и изузетно сам почаствован што сам ове године био на челу жирија", рекао је Станковић.

Друго мјесто на листи 10 најбољих заузео је џудиста "Леотара" Игор Ђурица, којем је највећи успјех у овој години титула сениорског првака Балкана.

Треће мјесто припало је пливачу "22. априла" Михајлу Чепркалу, који је ове године испливао двије "Б" норме за Олимпијске игре у Токију у дисциплинама 100 метара слободно и 100 метара делфин, те има реалне шансе да се након Олимпијских игара у Рију де Жанеиру нађе и међу путницима за Токио.

Иза њих су се пласирали одбојкашица "Бимал Јединства" из Брчког Јована Биберџић, скијаш "Јахорине" Марко Шљивић, атлетичарка "Прњавора" Јелена Гајић, кошаркаш "Игокее" Далибор Илић, фудбалер "Радника" Владимир Брадоњић, боксер "Радника" Раденко Томић и каратиста "Пантера плус" Лука Вуковић.

Осим награда за 10 најбољих, додијељена су признања и плакете у још 11 категорија.

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић изјавила је након додјељивања награда за десет најперспективнијих спортиста да је ове године остварен добар резултат - спортиста на спортском, а републичке власти на законодавном терену.

"Испунили смо обећање и креирали закон о спорту на који се чекало деценијама и који је у форми нацрта усвојен у Народној скупштини Републике Српске. Имали смо у томе помоћ спортских колектива и савеза", нагласила је Давидовићева.

Она је изразила увјерење да ће перспективни спортисти и спортисти са инвалидитетом, које ресорно министарство подржава, пронаћи узоре међу успјешним спортистима, а најбољи узор међу њима је Дејан Станковић.

Најбољи спортиста из Републике Српске који се такмичи у иностранству другу годину заредом је Тијана Бошковић, јер је ове године са репрезентацијом Србије освојила титулу европског првака у Турској.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик уручио је признање брату Бошковићеве, која због обавеза у клубу није могла да присуствује вечерашњој манифестацији.

Додик је нагласио да је ово једна предивна манифестација, која је одржавана и у вријеме рата.

"Лијепо је бити дио спортске породице Републике Српске. Наши спортисти најчешће одлазе у Србију али никада не заборављају Републику Српску одакле и потичу. Једна од њих је и Тијана", нагласио је Додик.

Признање за тренера године у Републици Српској добио је тренер џудо клубова "Рандори" и "Црвена звезда" Љубиша Мајдов, који је најзаслужнији за успјехе сина Немање, који је ове године био трећи на Свјетском првенству и који је прије три дана испунио норму за Олимпијске игре у Токију 2020. године.

Признање за најбоље амбасадоре спорта Републике Српске добили су селектор одбојкашке репрезентације Црне Горе Вељко Башић и фудбалер "Црвене звезде" Марко Марин.

Плакету за специјалне и паралелне везе Републике Српске и Србије ове године добили су предсједник стручног жирија Дејан Станковић, доскорашњи помоћник министра за породицу, омладину и спорт Републике Српске Драган Јаћимовић, те Одбојкашки савез Републике Српске и Одбојкашки савез Србије.

Признање за изузетна достигнућа у параолимпијском спорту добио је члан Кошаркашког клуба инвалида "Врбас" Дражен Дувњак, као вишеструки шампион Републике Српске и БиХ, те апсолутни владар НЛБ лиге, који и на међународној сцени постиже све запаженије успјехе.

Плакету за дугогодишњи допринос развоју спорта добили су Жељко Петровић и Ратко Радовановић, који су у атлетици, односно фудбалу, оставили неизбрисив траг.

Награду публике добила је члан Спортског савеза "Менерали" Милада Елез, која је на Свјетском првенству за лица са инвалидитетом у Абу Дабију освојила сребрну и бронзану медаљу у стоном тенису.

Плакета за спортски подухват године припала је стонотенисеру са инвалидитетом Харису Еминовићу, који је са колегама из Стонотениског клуба инвалида "Врбас" освојио златну медаљу на такмичењу у Финској.

Плакета постхумно уручена је породици првог ИХФ судије у БиХ Душана Врховца, а медијски партнер "Гласа Српске" на овој манифестацији Радио-телевизија Републике Српске као најбољу спортску манифестацију у протеклој години одабрала је Међународну бициклистичку трку Београд-Бањалука.

Као и сваке године у оквиру завршне манифестације Избора десет најбољих спортиста Републике Српске, Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске уручило је признања за 10 најперспективнијих спортиста и једног спортисту са инвалидитетом.

Међу перспективнима нашли су се атлетичар Јован Росић, стријелац Матеј Рашић, кик-боксер Сергеј Пудар, одбојкаш Милијан Ковач, кајакаш Душан Мачкић, фудбалер Никола Турањанин, пливач Марко Ковачић, скијашица Сара Плакаловић, џудисткиња Мила Петровић, каратиста Урош Радан и спортиста са инвалидитетом Сњежана Џида.

Новинар ТВ "Елта" Дејан Кондић добио је "Златно перо Лимун Папић" - признање које се додјељује најбољем спортском новинару у протеклој години.

"Велика је част и обавеза добити признање за најбољег спортског новинара, поготово што оно носи име по легендарном спортском новинару. Искрено, нисам очекивао награду и зато од срца захваљујем `Гласу Српске` и жирију који је одлучио да будем добитник овог престижног признања", нагласио је Кондић.

Ова награда носи име по доајену спортског новинарства и писане ријечи и једном од утемељивача акције Избор десет најбољих спортиста Лимуну Папићу, који је свој радни вијек провео као новинар и уредник у "Гласу Српске".

Награда је утемељена 2003. године, а прва је уручена постхумно породици Лимуна Папића. Послије су признање за најбољег спортског новинара добијали Жељко Тица 2004. године, Бране Радуловић 2005, Славко Басара 2006, Драган Новаковић 2007, Драган Пајић 2008, Дарко Драгичевић 2009, Синиша Тркуља 2010, Немања Бабић 2011, Маја Предраговић 2012, Зоран Прњатовић 2013, Јована Кецман 2014, Томо Марић 2015, Синиша Котараш 2016, Андреј Кнежевић 2017. и Бојан Божић 2018. године.

Манифестацији је присуствовао и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар