Обрада рецепта коштала 55,8 милиона марака

Док је бивши министар здравља Слободан Станић категоричан када је ријеч о постојању фармацеутске услуге „обрада рецепта“, за коју је у посљедњих неколико година издвојено преко 50 милиона марака, из Фармацеутске коморе РС истичу да је њено постојање у потпуности оправдано. Како појашњавају укидањем „обраде рецепта“, многе апотеке биле би у незавидном положају.

Република Српска 15.12.2019 | 16:08
Обрада рецепта коштала 55,8 милиона марака
Фармацеутска услуга обрада рецепта за коју је у посљедних шест година апотекама плаћено 55,8 милиона марака готово да је позната само стручној јавности.

Бивши министар здравља Слободан Станић сматра да цијена ове услуге директно утиче и на цијене лијекова у РС. Док је још био на челу Министарства здравља упутио је неколико јасних питања Фонду здравственог осигурања, међутим одговоре није добио.

„Да ли је то здравствена услуга? Зашто није у регистру здравствених услуга? Како се уопште дошло калкулацијом до те цијене?Ја сам та питања поставио предсједнику Управног одбора, а предсједник их је поставио директору. Ни до дан данас јасан одговор на та питања није дошао. То све доводи до тога да имамо јако скупе цијене у односу на Србију и да наши грађани купују лијекове у Србији. До кад ће то тако трајати, јасно је - до промјене политика које су то омогућиле“, наглашава Станић.

Из Фонда здравственог осигурања РС појашњавају да ова услуга обухвата, између осталог набавку и чување лијекова, затим савјетовање пацијента за шта један запослени просјечно проведе половину радног времана. Управо је то тзв. обрада рецепта која је до 2009. године износила 1,10КМ, након чега је дошло до поскупљења ове услуге. Из Фармацеутске коморе РС наводе могуће разлоге за кориговање поменуте цијене.

“Плаћање поменуте обраде рецепта повећано је 2009. године са 1,1КМ на 1,43 КМ због увођења система ПДВ-а. Од тог износа, 0,22КМ се врати држави кроз порез. У том период је започето издавање лијекова на рецепт у приватним здравственим установама (раније су то радиле само државне апорете), могуће да је и то допринијело повећању, али то са сигурношћу не можемо тврдити”, наводи се у одговору Фармацеутске коморе РС.

Било како било, из Фармацеутске коморе поручују да на укидање ове услуге никада неће пристати без проналаска другог адекватног начина компензације за рад фармацеута.



(БН ТВ)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Градјанин

15.12.2019 15:56

Јос једна у низу пљацки народног новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметно

15.12.2019 22:39

Највеци корисници фармацеутске индустрије су страрије особе,махом пензионери а управо они су највеца гласацка масинерија владајуце олигархије,тако да ако им је добро онда ниста.Пите цај и бјезите са пропуха.

Name

Питајте

15.12.2019 16:09

Ранка Шкбића зашто је тако и толико и колико је њему ..!!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само питам

15.12.2019 16:12

Каква црна компензација за рад пљачкаши једни, па онда треба да је примају и месари и пекари и трговци за рад са муштеријама, чега се само банда досјетила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отисао давно

15.12.2019 16:12

А сто не наплацују перонску док цекате у апотеци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

15.12.2019 17:18

ал су зато најскупљи у региону лијекови а дзепови препуни апотекарска мафија балканска!!!фармацеути и јаци од градјевински

Name

Мића

15.12.2019 16:23

Станићу не лупај. То је једина зарада апотека, као што је разлика у цијени код трговина. Без те услуге промет лијекова би био по набавној цијени. Од чега би онда живјеле апотеке? Не пали не упучене људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

15.12.2019 17:20

Браво Станицу!. Увјек сам се питао каква обрада рецепта?. Дом здравља као прво:купи и плати тај папир,написе рецепт, техницар попуни лицне податке и овјери, пацијент одлази у апотеку да подигне лијек, фармацеут издаје продаје тај лијек, у једном дјелу тог рецепта писе број. Јел то обрада рецепта?. Ово се зове фармацеутска пљацка и народа и фонда.Умјесто да наплацују ДЗ јел су они купили и платили тај рецепт, наплацују апотеке.!!!!Код нас је све наопацке постављено. Никад ми ово није било јасно ко је ово смислио, а исто тако сто ово нико јавно није прозвао пљацку народа и дрзаве.!!!!!

Name

Па

15.12.2019 17:33

не могу ти исти прогласити пљацку народа и дрзаве и јос да сами себе похапсе и врате опљацканооо!па то ни у бајци нема!! треба да је закон за све једнак и правна дрзава а тога овдје нема!мафија царује и њихове слуге послусници купе мрвице а народ је одавно јос од рата растјеран и препустен сам себи!овдје партијаси праве законе за себе и свој интерес а избори су само фарса

Name

Херцеговац

15.12.2019 19:39

Зашто онда грађани плаћају једну марку по рецепту партиципације за сваки прописани лијек?

ОДГОВОРИТЕ