Obrada recepta koštala 55,8 miliona maraka

Dok je bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić kategoričan kada je riječ o postojanju farmaceutske usluge „obrada recepta“, za koju je u posljednjih nekoliko godina izdvojeno preko 50 miliona maraka, iz Farmaceutske komore RS ističu da je njeno postojanje u potpunosti opravdano. Kako pojašnjavaju ukidanjem „obrade recepta“, mnoge apoteke bile bi u nezavidnom položaju.

Republika Srpska 15.12.2019 | 16:08
Obrada recepta koštala 55,8 miliona maraka
Farmaceutska usluga obrada recepta za koju je u posljednih šest godina apotekama plaćeno 55,8 miliona maraka gotovo da je poznata samo stručnoj javnosti.

Bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić smatra da cijena ove usluge direktno utiče i na cijene lijekova u RS. Dok je još bio na čelu Ministarstva zdravlja uputio je nekoliko jasnih pitanja Fondu zdravstvenog osiguranja, međutim odgovore nije dobio.

„Da li je to zdravstvena usluga? Zašto nije u registru zdravstvenih usluga? Kako se uopšte došlo kalkulacijom do te cijene?Ja sam ta pitanja postavio predsjedniku Upravnog odbora, a predsjednik ih je postavio direktoru. Ni do dan danas jasan odgovor na ta pitanja nije došao. To sve dovodi do toga da imamo jako skupe cijene u odnosu na Srbiju i da naši građani kupuju lijekove u Srbiji. Do kad će to tako trajati, jasno je - do promjene politika koje su to omogućile“, naglašava Stanić.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS pojašnjavaju da ova usluga obuhvata, između ostalog nabavku i čuvanje lijekova, zatim savjetovanje pacijenta za šta jedan zaposleni prosječno provede polovinu radnog vremana. Upravo je to tzv. obrada recepta koja je do 2009. godine iznosila 1,10KM, nakon čega je došlo do poskupljenja ove usluge. Iz Farmaceutske komore RS navode moguće razloge za korigovanje pomenute cijene.

“Plaćanje pomenute obrade recepta povećano je 2009. godine sa 1,1KM na 1,43 KM zbog uvođenja sistema PDV-a. Od tog iznosa, 0,22KM se vrati državi kroz porez. U tom period je započeto izdavanje lijekova na recept u privatnim zdravstvenim ustanovama (ranije su to radile samo državne aporete), moguće da je i to doprinijelo povećanju, ali to sa sigurnošću ne možemo tvrditi”, navodi se u odgovoru Farmaceutske komore RS.

Bilo kako bilo, iz Farmaceutske komore poručuju da na ukidanje ove usluge nikada neće pristati bez pronalaska drugog adekvatnog načina kompenzacije za rad farmaceuta.



(BN TV)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Gradjanin

15.12.2019 15:56

Jos jedna u nizu pljacki narodnog novca.

ODGOVORITE
Name

Pametno

15.12.2019 22:39

Najveci korisnici farmaceutske industrije su strarije osobe,mahom penzioneri a upravo oni su najveca glasacka masinerija vladajuce oligarhije,tako da ako im je dobro onda nista.Pite caj i bjezite sa propuha.

Name

Pitajte

15.12.2019 16:09

Ranka Škbića zašto je tako i toliko i koliko je njemu ..!!??

ODGOVORITE
Name

Samo pitam

15.12.2019 16:12

Kakva crna kompenzacija za rad pljačkaši jedni, pa onda treba da je primaju i mesari i pekari i trgovci za rad sa mušterijama, čega se samo banda dosjetila

ODGOVORITE
Name

Otisao davno

15.12.2019 16:12

A sto ne naplacuju peronsku dok cekate u apoteci

ODGOVORITE
Name

E

15.12.2019 17:18

al su zato najskuplji u regionu lijekovi a dzepovi prepuni apotekarska mafija balkanska!!!farmaceuti i jaci od gradjevinski

Name

Mića

15.12.2019 16:23

Staniću ne lupaj. To je jedina zarada apoteka, kao što je razlika u cijeni kod trgovina. Bez te usluge promet lijekova bi bio po nabavnoj cijeni. Od čega bi onda živjele apoteke? Ne pali ne upučene ljude.

ODGOVORITE
Name

RE

15.12.2019 17:20

Bravo Stanicu!. Uvjek sam se pitao kakva obrada recepta?. Dom zdravlja kao prvo:kupi i plati taj papir,napise recept, tehnicar popuni licne podatke i ovjeri, pacijent odlazi u apoteku da podigne lijek, farmaceut izdaje prodaje taj lijek, u jednom djelu tog recepta pise broj. Jel to obrada recepta?. Ovo se zove farmaceutska pljacka i naroda i fonda.Umjesto da naplacuju DZ jel su oni kupili i platili taj recept, naplacuju apoteke.!!!!Kod nas je sve naopacke postavljeno. Nikad mi ovo nije bilo jasno ko je ovo smislio, a isto tako sto ovo niko javno nije prozvao pljacku naroda i drzave.!!!!!

Name

Pa

15.12.2019 17:33

ne mogu ti isti proglasiti pljacku naroda i drzave i jos da sami sebe pohapse i vrate opljackanooo!pa to ni u bajci nema!! treba da je zakon za sve jednak i pravna drzava a toga ovdje nema!mafija caruje i njihove sluge poslusnici kupe mrvice a narod je odavno jos od rata rastjeran i prepusten sam sebi!ovdje partijasi prave zakone za sebe i svoj interes a izbori su samo farsa

Name

Hercegovac

15.12.2019 19:39

Zašto onda građani plaćaju jednu marku po receptu participacije za svaki propisani lijek?

ODGOVORITE