Породица Ћеранић из Соколовића добила помоћ

Захваљујући причи коју су објавили народни посланик Небојша Вукановић и БН телевизија, седмочлана породица Ћеранић из села Соколовићи код Сокоца добила је 50 оваца. Новац за стадо обезбиједила је Петра Шмуц, која скоро 40 година живи у Аустрији.

Република Српска 14.12.2019 | 20:28
Породица Ћеранић из Соколовића добила помоћ
Породици Ћеранић прије неколико година болест је уништила цијело стадо, преко стотину оваца. Отац Коста борио се, радио на бренти и у надници да прехрани дјецу, али, како несрећа не долази сама, и он је од тешког рада оболио.

Петру Шмуц дирнула је прича о тешком животу петоро дјеце Ћеранића, те је одлучила да им уз поклоне у храни, одјећи и слаткишима, купи и 50 оваца.Допутовала је из Беча у Соколовиће да им лично преда поклоне и остала непријатно изненађена затеченим стањем.

Посебно ју је погодило када је видјела обрушен строп у соби у којој спавају мали Ћеранићи.

"Желим да поручим Влади Републике Српске да под хитно нешто предузму, ово је срамота. Ово је да се човјек расплаче. Када сам видјела собу ове дјеце, то је страшно. Плафон може свакога тренутка да убије ту дјецу. Овдје је у питању живот петоро дјеце", каже Петра и додаје да размишља о томе да фотографије куће породице Ћеранић покаже аустријској Влади и објасни како наша Влада неће и не жели да се брине за свој народ.

Петра, ипак, истиче да је поносна на то што у Републици Српској постоје дивне и храбре мајке, као што је Блаженка Ћеранић, која има петоро дивне, лијепе и културне дјеце.

Мали Ћеранићи су заиста дивна дјеца, скромни и вриједни.

Тромјесечни Јовица и двогодишња Слађана још нису ни свјесни немаштине у којој живе. Најстарија кћерка, тринаестогодишња Гордана, двије године млађи Александар и деветогодишња Александра на својим плећима већ осјећају тежину живота.

Устају у пет ујутро да би се спремили за школу. Око пола шест крећу из куће и пјешаче пола сата до аутобуске станице. Сви су одлични ученици, уз школске обавезе нађу времена и да помажу родитељима.

Мајка Блаженка признаје да је тешко, али истиче да јој је најважније да су дјеца здрава и послушна. Сада, када имају 50 оваца, све ће бити лакше, па ће можда успјети и да реновирају трошну кућу која нема изолацију ни квалитетну столарију.

"Хладно је, посебно зими, али сналазимо се", каже Блаженка, а на питање да ли вољела да се пресели негдје ближе Сокоцу, одговара:

"Не. Волим да живим на селу. Шта бисмо радили у Сокоцу? Овдје можемо да се бавимо сточарством и пољопривредом и да од тога живимо".

Ћеранићи никада нису тражили помоћ, иако им је очигледно потребна. Душан Сантрач из Бијељине, који је некада од њих куповао јагњад, одлучио је самоиницијативно да им помогне, јер су, каже, вриједна и честита породица коју је зедесила несрећа.

Осим нове куће, Ћеранићима је потребна и новчана помоћ, прије свега, за лијечење оца Косте. Он је након уједа крпеља оболио од лајмске болести, те добио упалу панкреаса и јетре. Лијечење је изузетно скупо, али Коста о томе не жели ни да размишља, ни да говори. Истиче да му је најважније да дјеци обезбиједи нормалан живот и школовање.

Помозимо му у томе!

Контакт за помоћ породици Ћеранић: +387 65/481-166.



БН ТВ 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ма Да

14.12.2019 19:43

Вукане тиси бог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

14.12.2019 20:14

ЕТО, НЕКА САДА ВИДИ ОВАЈ НАРОД ,КО ГОВОРИ ИСТИНУ ,ИЛИЈА ТАМИНДЗИЈА ИЛИ ВУКАН????? ТАМИНДЗИЈА ЈЕ НА СКУПСТИНИ РЕКАО ДА ЈЕ ОВАЈ ЦОВЈЕК ИЗМИСЉЕН. ДА ЈЕ ОН И ЊЕГОВА СВИТА НАЗВАЛИ ВУКАНА И ,,НАЛОЗИЛИ,, ГА ,,КАКО ПОСТОЈИ НЕКИ СИРОМАСНИ ЦОВЈЕК НА РОМАНИЈИ ... ТАМИНДЗИЈА СРАМ ДА ТЕ БУДЕ ЛАЗОВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тина

14.12.2019 20:29

Свака цаст господји Смуц и наравно Вукану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дирљиво

14.12.2019 20:54

Дивно је видјети овако здраву, сложну и оптимистичну породицу, која и поред неимаштине има минималне прохтјеве, а достојанство зрачи из њихове скромности. Треба се одазвати апелу за помоћ, а што се тиче ове власти, на њих не треба рачунати, јер држе у неимаштини већински народ, док се они брзински богате. Нека драги Бог чува ову дивну дјечицу и њихове родитеље, а они да буду живи, здрави и на понос својих родитеља. Госпођи Петри свака част на овако вриједном и богатом поклону, а Вукан је синоним за хуманост, којом одише, као и сво његово искрено и праведно "људско" дјеловање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маза

14.12.2019 21:58

Браво Вукане! Хвала Петра! Можда ће Бјелицу минути жеља за овцијим млијеком, па ће отићи да купи код Цераница, кад већ “сиромах” није могао, поред своје биједе, шта висе учинити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боxон

15.12.2019 09:21

А лијепе и срећне дјеце, без обзира што живе у неимаштини. Нека су жива и здрава. Треба ово да виде ова наша градска дјеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

15.12.2019 09:44

Свака цаст Петри, хуманој зени. Вукане Бог те благословио! Свака твоја ријец је истина.Онај Таминдзија је кркан и лазов. Народе уразуми се и подрзимо Вукановица за добробит свих људи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

15.12.2019 14:58

Као побозан цовјек вјерујем да це Господ и господју Петру и Вукана и оног господина из Бијељине који је слуцај алармирао да позна по њиховим добрим дјелима. Свакако це и спомињаног Таминдзију господ да се сјети по дјелима његовим.

Name

Бања Лука

15.12.2019 09:50

Свака част за Вукана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

15.12.2019 11:32

Свака част Петри, Вукану али и Драгану Сантрачу из бијељине. Велики људи. СНСД ботови никада никоме неће помоћи јер то су само "своји људи", како би се рекло у мом завичају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петра Сцхмутз

17.12.2019 17:44

❤️ Дјеца су наса будуцност и свако дијете заслузује лијеп зивот!

ОДГОВОРИТЕ