Porodica Ćeranić iz Sokolovića dobila pomoć

Zahvaljujući priči koju su objavili narodni poslanik Nebojša Vukanović i BN televizija, sedmočlana porodica Ćeranić iz sela Sokolovići kod Sokoca dobila je 50 ovaca. Novac za stado obezbijedila je Petra Šmuc, koja skoro 40 godina živi u Austriji.

Republika Srpska 14.12.2019 | 20:28
Porodica Ćeranić iz Sokolovića dobila pomoć
Porodici Ćeranić prije nekoliko godina bolest je uništila cijelo stado, preko stotinu ovaca. Otac Kosta borio se, radio na brenti i u nadnici da prehrani djecu, ali, kako nesreća ne dolazi sama, i on je od teškog rada obolio.

Petru Šmuc dirnula je priča o teškom životu petoro djece Ćeranića, te je odlučila da im uz poklone u hrani, odjeći i slatkišima, kupi i 50 ovaca.Doputovala je iz Beča u Sokoloviće da im lično preda poklone i ostala neprijatno iznenađena zatečenim stanjem.

Posebno ju je pogodilo kada je vidjela obrušen strop u sobi u kojoj spavaju mali Ćeranići.

"Želim da poručim Vladi Republike Srpske da pod hitno nešto preduzmu, ovo je sramota. Ovo je da se čovjek rasplače. Kada sam vidjela sobu ove djece, to je strašno. Plafon može svakoga trenutka da ubije tu djecu. Ovdje je u pitanju život petoro djece", kaže Petra i dodaje da razmišlja o tome da fotografije kuće porodice Ćeranić pokaže austrijskoj Vladi i objasni kako naša Vlada neće i ne želi da se brine za svoj narod.

Petra, ipak, ističe da je ponosna na to što u Republici Srpskoj postoje divne i hrabre majke, kao što je Blaženka Ćeranić, koja ima petoro divne, lijepe i kulturne djece.

Mali Ćeranići su zaista divna djeca, skromni i vrijedni.

Tromjesečni Jovica i dvogodišnja Slađana još nisu ni svjesni nemaštine u kojoj žive. Najstarija kćerka, trinaestogodišnja Gordana, dvije godine mlađi Aleksandar i devetogodišnja Aleksandra na svojim plećima već osjećaju težinu života.

Ustaju u pet ujutro da bi se spremili za školu. Oko pola šest kreću iz kuće i pješače pola sata do autobuske stanice. Svi su odlični učenici, uz školske obaveze nađu vremena i da pomažu roditeljima.

Majka Blaženka priznaje da je teško, ali ističe da joj je najvažnije da su djeca zdrava i poslušna. Sada, kada imaju 50 ovaca, sve će biti lakše, pa će možda uspjeti i da renoviraju trošnu kuću koja nema izolaciju ni kvalitetnu stolariju.

"Hladno je, posebno zimi, ali snalazimo se", kaže Blaženka, a na pitanje da li voljela da se preseli negdje bliže Sokocu, odgovara:

"Ne. Volim da živim na selu. Šta bismo radili u Sokocu? Ovdje možemo da se bavimo stočarstvom i poljoprivredom i da od toga živimo".

Ćeranići nikada nisu tražili pomoć, iako im je očigledno potrebna. Dušan Santrač iz Bijeljine, koji je nekada od njih kupovao jagnjad, odlučio je samoinicijativno da im pomogne, jer su, kaže, vrijedna i čestita porodica koju je zedesila nesreća.

Osim nove kuće, Ćeranićima je potrebna i novčana pomoć, prije svega, za liječenje oca Koste. On je nakon ujeda krpelja obolio od lajmske bolesti, te dobio upalu pankreasa i jetre. Liječenje je izuzetno skupo, ali Kosta o tome ne želi ni da razmišlja, ni da govori. Ističe da mu je najvažnije da djeci obezbijedi normalan život i školovanje.

Pomozimo mu u tome!

Kontakt za pomoć porodici Ćeranić: +387 65/481-166.BN TV 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ma Da

14.12.2019 20:43

Vukane tisi bog.

ODGOVORITE
Name

ISTINA

14.12.2019 21:14

ETO, NEKA SADA VIDI OVAJ NAROD ,KO GOVORI ISTINU ,ILIJA TAMINDZIJA ILI VUKAN????? TAMINDZIJA JE NA SKUPSTINI REKAO DA JE OVAJ COVJEK IZMISLJEN. DA JE ON I NJEGOVA SVITA NAZVALI VUKANA I ,,NALOZILI,, GA ,,KAKO POSTOJI NEKI SIROMASNI COVJEK NA ROMANIJI ... TAMINDZIJA SRAM DA TE BUDE LAZOVE.

ODGOVORITE
Name

Tina

14.12.2019 21:29

Svaka cast gospodji Smuc i naravno Vukanu.

ODGOVORITE
Name

Dirljivo

14.12.2019 21:54

Divno je vidjeti ovako zdravu, složnu i optimističnu porodicu, koja i pored neimaštine ima minimalne prohtjeve, a dostojanstvo zrači iz njihove skromnosti. Treba se odazvati apelu za pomoć, a što se tiče ove vlasti, na njih ne treba računati, jer drže u neimaštini većinski narod, dok se oni brzinski bogate. Neka dragi Bog čuva ovu divnu dječicu i njihove roditelje, a oni da budu živi, zdravi i na ponos svojih roditelja. Gospođi Petri svaka čast na ovako vrijednom i bogatom poklonu, a Vukan je sinonim za humanost, kojom odiše, kao i svo njegovo iskreno i pravedno "ljudsko" djelovanje.

ODGOVORITE
Name

Maza

14.12.2019 22:58

Bravo Vukane! Hvala Petra! Možda će Bjelicu minuti želja za ovcijim mlijekom, pa će otići da kupi kod Ceranica, kad već “siromah” nije mogao, pored svoje bijede, šta vise učiniti.

ODGOVORITE
Name

Boxon

15.12.2019 10:21

A lijepe i srećne djece, bez obzira što žive u neimaštini. Neka su živa i zdrava. Treba ovo da vide ova naša gradska djeca.

ODGOVORITE
Name

Xx

15.12.2019 10:44

Svaka cast Petri, humanoj zeni. Vukane Bog te blagoslovio! Svaka tvoja rijec je istina.Onaj Tamindzija je krkan i lazov. Narode urazumi se i podrzimo Vukanovica za dobrobit svih ljudi!

ODGOVORITE
Name

11903

15.12.2019 15:58

Kao pobozan covjek vjerujem da ce Gospod i gospodju Petru i Vukana i onog gospodina iz Bijeljine koji je slucaj alarmirao da pozna po njihovim dobrim djelima. Svakako ce i spominjanog Tamindziju gospod da se sjeti po djelima njegovim.

Name

Banja Luka

15.12.2019 10:50

Svaka čast za Vukana

ODGOVORITE
Name

Rašo

15.12.2019 12:32

Svaka čast Petri, Vukanu ali i Draganu Santraču iz bijeljine. Veliki ljudi. SNSD botovi nikada nikome neće pomoći jer to su samo "svoji ljudi", kako bi se reklo u mom zavičaju.

ODGOVORITE
Name

Petra Schmutz

17.12.2019 18:44

❤️ Djeca su nasa buducnost i svako dijete zasluzuje lijep zivot!

ODGOVORITE