Брчко: Обиљежен Међународни дан људских права

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, представници три скупштинске комисије састали су се данас са представницима Савјета младих Брчко дистрикта, који окупља 12 удружења.

Босна и Херцеговина 10.12.2019 | 16:29
Брчко: Обиљежен Међународни дан људских права
– Одлучили смо да данас наши саговорници буду млади, да разговарамо о њиховим проблема и да нађемо начине и механизме да њихова озбиљна размишљања о начину рјешавања тих проблема преточимо у стратешке документе и планове – рекао је Ненад Којић, предсједавајући Комисије за заштиту људских права.

Суад Бурић, предсједавајући Комисије за младе, истакао је да су жељели саслушати све што млади имају да кажу о проблемима са којима се сусрећу и да их је посебно занимало да ли се сусрећу са било којим обликом дискриминације власти спрам младих.

– Ако имамо тенденцију превеликог одласка младих са простора БиХ и Брчко дистрикта, онда мора да постоје разлози за то. Стога желимо чути њихова отворена размишљања о тим питањима, у првом реду о непотизму у области запошљавања и свим другим проблемима које имају – рекао је Бурић.

Лидија Љубојевић, предсједавајућа Комисије за равноправност полова, сматра да је ово била прилика да чују младе и сазнају шта они мисле о правима грађана Брчко дистрикта, да ли и у којој мјери постоји дискриминација и колико доприноси одласку младих из Брчко дистрикта. 

Харун Шабановић, потпредсједник Савјета младих Брчко дистрикта, рекао је да ова асоцијација активно ради на побољшању квалитета живота и стандарда младих људи и да ће ускоро Скупштини Дистрикта представити акциони план за будуће активности.

– То је резултат конференције коју смо имали ове године, а тиче се запошљавања, образовања и многих других тема, све у циљу задржавања младих на нашим просторима – рекао је Шабановић.

Истакао је да очекују да Скупштина подржи закључке конференције младих који се, између осталог, односе на успостављање једног пословног инкубатора који ће служити младим привредницима приликом покретања пословних иницијатива.

– Желимо да радимо и на питањима стипендирања како би они које стипендира Брчко дистрикт остали – закључио је Шабановић.



(БН/Српскаинфо)

Коментари / 0

Оставите коментар