Купујете руско оружје, а члан сте НАТО. Како?

Нејединство НАТО-а показало се у потпуности на дан отварања самита Алијансе у Лондону прошле недјеље, а напетост се осјетила и између Француске и Турске, у вези с куповином руског наоружања.

Свијет 10.12.2019 | 14:23
Купујете руско оружје, а члан сте НАТО. Како?
Француски предсједник Емануел Макрон оптужио је Турску да сарађује са савезницима Исламске државе и упитао како је могуће бити члан НАТО савеза и купити руски систем противваздушне одбране С-400.

"Технички то није могуће", рекао је Макрон, пренио је Гардијан.

Макрон, као и челници већине држава чланица НАТО-а, сматра да ће руски одбрамбени систем унутар НАТО-а изложити своју војну опрему, укључујући борбене авионе Ф-35, руској војној обавјештајној служби.

На питање новинара да ли ће САД санкционисати Турску због куповине С-400 како то тражи америцки Конгрес, амерички предсједник Доналд Трамп је рекао да разматра то питање.

Он је потом, како наводи лист, нетачно рекао да је Турска била приморана да купи С-400 јер је његов претходних у Бијелој кући Барак Обама одбио да дозволи Турској да купи амерички систем одбране "патриот".

"Турска је током дужег периода веома жељела да купи систем Патриот", рекао је Трамп, али Обама није желио да им га прода.

У ствари, Обамина администрација је Турској више пута нудила оружје, али Ердоан је то одбио јер амерички споразум није укључивао основну технологију "патриота", наводи лист.

Након што је Трамп бранио турску позицију, Макрон је интервенисао.

"То је њихова одлука", рекао је он за Турску, додајући да је и Европа понудила да Ердоану прода систем за противваздушну одбрану.

"Чак и кад су имали европску опцију, потпуно у складу с НАТО-ом, они су одлучили да не буду у складу с НАТО-ом", рекао је Макрон.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЗМиљенкоЕ

10.12.2019 13:56

За своје паре купују ста хоце и гдје хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Титаник

10.12.2019 14:07

Кад су Турци срушили Руски авион и затражили заштиту Нато Савеза они су одговорили да им непада на памет да се због Турске каче са Русијом. Па ко је почео да не поштује правила.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нецему људском

11.12.2019 08:50

Постоји ли каква идеја у свијету, да се ово цовјецанство окрене правим људским вриједностима, а не проклетим примитивним ратовима и осталим девијацијама, глупостима итд..... Разне медјународне организације одавно губе сваки свој смисао....

ОДГОВОРИТЕ