НС РС о Закону о јавно-приватном партнерству

Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о јавно-приватном партнерству у Републици Српској проширује се круг лица која могу бити јавни и приватни партнер, те је прописано да у поступку избора приватног партнера могу учествовати домаћа и страна, те физичка и правна лица.

Република Српска 10.12.2019 | 10:14
НС РС о Закону о јавно-приватном партнерству
Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о јавно-приватном партнерству у Српској којим се проширује круг лица која могу бити јавни и приватни партнер, те прописује да у поступку избора приватног партнера могу учествовати домаћа и страна, те физичка и правна лица.
 
Помоћник министра финансија Републике Српске Радмила Чичковић у завршној ријечи је изразила захвалност посланцима за конструктивну расправу која ће допринијети доношењу што квалитетнијег приједлога овог закона.

Посланик СНСД-а Драгослав Кабић сматра да је квалитетан предложени нацрт закона којим ће се побољшати јавно-приватно партнерство у Републици Српској.

Током скупштинске расправе, Кабић је рекао да би јавно-приватно партнерство требало развијати од мањих ка већим пројектима, те кроз пилот-пројекте у локалним заједницама.

Посланик СДС-а Томица Стојановић сматра да ће предложени нацрт закона побољшати квалитет јавно-приватног партнерства у Републици Српској и наводи да је постојећи закон неспроводив због великог броја административних баријера.

Он је предложио да у нацрту овог закона буде дефинисан појам јавне инфраструктуре.

Посланик СДС-а Небојша Вукановић сматра да су у Републици Српској склапани проблематични и штетни уговори о јавно-приватном партнерству на штету Српске у здравству, бањалучкој Топлани и Робној кући "Боска" у Бањалуци, те Индустрији алата Требиње.

Вукановић тврди и да су многи уговори о јавно-приватном партнерству тајни.

Биће разматрани и нацрти измјена и допуна закона о концесији и о заштити животне средине, те извјештај о раду Правобранилаштва за прошлу годину.

На дневном реду су и приједлози одлука о распуштању Скупштине општине Рудо и Скупштине општине Теслић.

Посланици ће разматрати и приједлог одлуке о усвајању дијела Плана парцелације за ауто-пут и гасовод дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача по скраћеном поступку, те приједлог одлуке о изради Плана парцелације за ауто-пут Бањалука-Приједор по скраћеном поступку.



(БН/Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Скептик

10.12.2019 09:19

Јел то нпр. значи партнерство јавних институција и приватног Проинтера? Ако је тако, онда то већ функционише, све у шеснаест...

ОДГОВОРИТЕ
Name

судска мафија

10.12.2019 10:16

То је то, законом се регулише пљачка. Кад се неки велики криминал треба покрити законом, онда се унајме експерти правни да начине такав закон и све је по закону.

Name

земљишна мафија

10.12.2019 10:18

Тако је ономад усвојен Закон о експропријацији и Закон о стварним правима, које је предложила РУГИПП-ова земљишна мафија по нечијој наруџби и сад креће реализација; тајкун подноси захтев надлежном органу/катастру и онда з.к.мафија

Name

РУГИПП мафија

10.12.2019 10:53

...а онда знана з.к.мафија ступа у акцију све до укњижбе 1/1, а ту се раду само о државним земљиштем, јер њега нема ко да брани и правобранитељи су у кругу мафијашком.

Name

Боки

10.12.2019 13:00

Нечију намјеру ( пљачку) треба легализовати законом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

10.12.2019 13:44

Дуг РС на крају септембра ове године износи ; Пет (5) милијарди и 381,19 милиона КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дудук

10.12.2019 13:59

То је код Додка на чувању, орочено.