NS RS o Zakonu o javno-privatnom partnerstvu

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj proširuje se krug lica koja mogu biti javni i privatni partner, te je propisano da u postupku izbora privatnog partnera mogu učestvovati domaća i strana, te fizička i pravna lica.

Republika Srpska 10.12.2019 | 10:14
NS RS o Zakonu o javno-privatnom partnerstvu
Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu u Srpskoj kojim se proširuje krug lica koja mogu biti javni i privatni partner, te propisuje da u postupku izbora privatnog partnera mogu učestvovati domaća i strana, te fizička i pravna lica.
 
Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Radmila Čičković u završnoj riječi je izrazila zahvalnost poslancima za konstruktivnu raspravu koja će doprinijeti donošenju što kvalitetnijeg prijedloga ovog zakona.

Poslanik SNSD-a Dragoslav Kabić smatra da je kvalitetan predloženi nacrt zakona kojim će se poboljšati javno-privatno partnerstvo u Republici Srpskoj.

Tokom skupštinske rasprave, Kabić je rekao da bi javno-privatno partnerstvo trebalo razvijati od manjih ka većim projektima, te kroz pilot-projekte u lokalnim zajednicama.

Poslanik SDS-a Tomica Stojanović smatra da će predloženi nacrt zakona poboljšati kvalitet javno-privatnog partnerstva u Republici Srpskoj i navodi da je postojeći zakon nesprovodiv zbog velikog broja administrativnih barijera.

On je predložio da u nacrtu ovog zakona bude definisan pojam javne infrastrukture.

Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović smatra da su u Republici Srpskoj sklapani problematični i štetni ugovori o javno-privatnom partnerstvu na štetu Srpske u zdravstvu, banjalučkoj Toplani i Robnoj kući "Boska" u Banjaluci, te Industriji alata Trebinje.

Vukanović tvrdi i da su mnogi ugovori o javno-privatnom partnerstvu tajni.

Biće razmatrani i nacrti izmjena i dopuna zakona o koncesiji i o zaštiti životne sredine, te izvještaj o radu Pravobranilaštva za prošlu godinu.

Na dnevnom redu su i prijedlozi odluka o raspuštanju Skupštine opštine Rudo i Skupštine opštine Teslić.

Poslanici će razmatrati i prijedlog odluke o usvajanju dijela Plana parcelacije za auto-put i gasovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača po skraćenom postupku, te prijedlog odluke o izradi Plana parcelacije za auto-put Banjaluka-Prijedor po skraćenom postupku.(BN/Agencije)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Skeptik

10.12.2019 10:19

Jel to npr. znači partnerstvo javnih institucija i privatnog Prointera? Ako je tako, onda to već funkcioniše, sve u šesnaest...

ODGOVORITE
Name

sudska mafija

10.12.2019 11:16

To je to, zakonom se reguliše pljačka. Kad se neki veliki kriminal treba pokriti zakonom, onda se unajme eksperti pravni da načine takav zakon i sve je po zakonu.

Name

zemljišna mafija

10.12.2019 11:18

Tako je onomad usvojen Zakon o eksproprijaciji i Zakon o stvarnim pravima, koje je predložila RUGIPP-ova zemljišna mafija po nečijoj narudžbi i sad kreće realizacija; tajkun podnosi zahtev nadležnom organu/katastru i onda z.k.mafija

Name

RUGIPP mafija

10.12.2019 11:53

...a onda znana z.k.mafija stupa u akciju sve do uknjižbe 1/1, a tu se radu samo o državnim zemljištem, jer njega nema ko da brani i pravobranitelji su u krugu mafijaškom.

Name

Boki

10.12.2019 14:00

Nečiju namjeru ( pljačku) treba legalizovati zakonom.

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

10.12.2019 14:44

Dug RS na kraju septembra ove godine iznosi ; Pet (5) milijardi i 381,19 miliona KM.

ODGOVORITE
Name

duduk

10.12.2019 14:59

To je kod Dodka na čuvanju, oročeno.