Какав ваздух удишу Бањалучани?

Задња мјерења квалитета ваздуха у највећем граду Српске показала су да има разлога за забринутост. Провјерили смо шта је допринијело томе.

Република Српска 09.12.2019 | 20:48
Какав ваздух удишу Бањалучани?
Какав ваздух удишу Бањалучани? Актуелно питање уназад већ више од деценије. У Градској управи увјеравају да опасности нема и да мјерења која се врше на три мјерне станице не показују велика одступања од дозвољених вриједности.

За потребе Града, овај посао обавља Институт за грађевинарство. Подаци се редовно достављају за концентрацију сумпор-диоксида, угљен моноксида, азотних оксида. Међутим, оно што овај Институт не може у реалном времену одредити јесу лебдеће честице Пм10 и Пм2,5, за које се резултати шаљу ретроактивно. На основу добијених мјерења, из Института признају да је било прекорачења.

„На лебдеће честице биљежимо прекограничне вриједности. Ево за примјер, у мјесецу децембру смо на локацији Центар забиљежили смо 13 пута прекограничну вриједност, на локацији Паприковац 10 пута, а у Борику 9 пута. Највећа концентрација коју смо измјерили била је на локацији Центар. Она је износила 120 микро грама по метру кубном на лебдећок честици. Ради се о 24-часовној просјечној вриједности.“, каже Синиша Цукут из Института за грађевинарство.

У Бањалуци свакодневно саобраћа око 75 хиљада аутомобила. Загађење је узроковано и индивидуланим ложиштима, али и Еко топланом. Када се на то додају лоши временски услови, ситуација је проблематична. Слика која кружи друштвеним мрежама од јуче, показује како је Бањалука један од најзагађенијих градова у Европи.

Из ИГ кажу да не желе коментрарисати та мјерења, али и да квалитет често зависи од мјерног мјеста. Грађани су свјесни да је загађеност присутна, али нису били спремни коментарисати нешто више.

„Не пратим то уопште. Има сигурно загађености. Због ложења и свега.“

„Осјећам загађеност, али ме не забрињава. Ја сам из Брода па сам навикао.“

„Не јако данас, али осјећам да ме гуши.“

Из Центра за животну средину у Бањалуци, годинама упозоравају на овај проблем. Кажу да резултати који се објављују у Градској управи, не могу пуно помоћи грађанима, јер обично вриједе за дане који су прошли, па грађани не знају шта да очекују кад изађу на улице.

„Мислим да се системи мјерења морају унапређивати. На крају, 2019. је година, ми морамо у реалном времену да на врло једноставној апликацији, као што имају колеге у Сарајеву и Тузли и Зеници да видимо шта се дешава и да процијенимо да ли смијемо изаћи са дјететом вани или не.

То је најмање што можемо да очекујемо у 2019. години.“, каже представник Центра за животну средину Бања Лука, Тихомир Дакић.

И из Градске опозиције сматрају да је неприхвалтљива чињеница да у овом времену немамо поуздана мјерења која би непрестано указивала на стање квалитета ваздуха у највећем граду у Српској.

Док се то не деси, Бањалучани ће тек након пар дана сазнати какав су ваздух данас удисали.



БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

приједлог

09.12.2019 22:34

Инстиут, нека постави мјерну станицу у траписку шуму и нека ту мјере загађеност. Тако иначе и раде када треба установити прашину и буку. Поставе лабораторије на мјеста гдје нема дјелатности. Сви ти резултати су лажни и намјештени. Више пута сам био присутан како то они раде.Криминал невиђени. Зато народ обољева. Страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милисав из опстине

09.12.2019 23:04

Ја овде не видим ницију кривицу сем самих градјана, друзе лозис ватру или котловнице у зградама и сад је неко крив за то, хоцес топле радијаторе, маркет, скола, посао на 100 метара од куце па друзе то има своју цену, иди у Кнезево па узивај у цистом зраку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо Република Српска

10.12.2019 07:06

Ста ви прицате па кроз бијељину ти треба маска због смрада из септицких јама,АЛО!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

10.12.2019 11:22

На понос српске.

Name

Е

10.12.2019 08:14

Џаба се трудите, нема од тога ништа. Ко чита, он већ зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролетер

10.12.2019 08:24

Нај већи загађивач зрака је ДЕПОНИЈА. Свако вече тамо спаљују смеће, смрад спаљене пластике и животињског отпада се шири по цијелом граду. Умјесто да, тада ГРАДСКУ, депонију затворе, зазелене и измјесте у неку пустару изван града, они ГРАДСКУ депонију претварају у РЕГИОНАЛНУ, те смеће из околних градова и села довозе на Туњице, које су од географског центра града далеко свега 700 метара. Смеће из Српца довези у БЛ, спаљуј, Туњице и јесу брежуљак са којег се види цио град, дим се дигне пар метара и вјетар га фино разноси по цијелом граду. Дивно. Како су се само сјетили генијалне идеје да трују народ. Лијекови иду као луди. Фармацеутска мафија трља руке. Потруј стоку, кад је стока.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

10.12.2019 09:08

Спаљују опасне материјале (рецимо импрегнирано дрво пуно хемикалија)...трују и себе и своје...докле иде то проклество за парама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

10.12.2019 12:42

Села празна сви хоце у град,сама господа.